РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.05._  2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски, в публичното съдебно заседание на _трети май 2018 г. в състав:

 

                                            Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                         Съдебни заседатели:

                                                                Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­_289_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Постъпила е  молба с правно основание чл.50 и чл.51 от СК.

Молителите са заявили, че на 21.08.1999г., в гр.*** са сключили граждански брак, като е първи по ред за молителите. От брака си имат родени две деца ***., роден на ***г., с ЕГН ********** и ***., родена на ***г., с ЕГН **********. Молителите твърдят, се в началото взаимоотношенията им са били добри, но постепенно са се отчуждили, охладнели един към друг, всеки живее свой собствен живот и не се интересува от живота на другия. Убедени са, че бракът им дълбоко и непоправимо разтроен, изчерпан е от своето съдържание. Постигнали са сериозно и непоколебимо съгласие за развод. Представили са споразумение, което урежда пълно и всестранно всички отношения между тях и молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака помежду им, поради постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за това и да одобри постигнатото между тях споразумение, което урежда пълно и всестранно всичките им отношения.

         Предвид заявеното в молбата и след като съдът се запозна със споразумението на страните, приема, че същото отговаря на изискванията на чл.50 от СК.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак е, че страните по делото са сключили такъв на 21.08.1999 г. в гр.Белене, обл.Плевен.

         Предвид заявеното в молбата от страните сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат, съдът намира, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен и същият не може да бъде заздравен, както и че е обезсмислен от своето съдържание, поради което следва да бъде прекратен.

         Страните са представили по делото споразумение по чл.50 от СК, което десезира съда от произнасяне по въпроса за брачната вина. Представеното споразумение урежда пълно и всестранно всички отношения между страните, не противоречи на закона и морала, поради което съдът намира, че същото следва да бъде одобрено.

         Предвид постигнатото споразумение между страните, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат оставени така, както са направени.

При този изход на делото следва М.Н.Г. да бъде осъден да заплати да заплати д.т. върху размера на издръжката от 396  лв.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени молителите да заплатят окончателна държавна такса за развод в размер по 20 лв.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ  чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на ---. в ---, обл.---, граждански брак между В.Н.Г., ЕГН **********,*** и М.Н.Г., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

         УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.Н.Г., ЕГН ********** и М.Н.Г., ЕГН ********** споразумение, съгласно което:

Упражняването на родителските права за родените от брака деца ***., роден на ***г., с ЕГН ********** и ***., родена на ***г., с ЕГН ********** се предоставят на майката В.Н.Г. и местоживеенето на децата да бъде на адрес, на който живее майката: гр. ***

На бащата М.Н.Г. се предоставя следния режим на лични отношения с децата ***. и ***.: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09:00ч. до 17:00ч. с преспиване при бащата, както и един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката, както и първите пет дни от пролетната ваканция.

Бащата М.Н.Г. ще заплаща издръжка за всяко едно от децата в размер на по 275 (двеста седемдесет и пет) лева, със съгласието и чрез тяхната майка и законен представител В.Н.Г., считано от подаване на молбата за развод, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно с лихвата върху всяка просрочена вноска.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, представляващо трети етаж от еднофамилна жилищна сграда, находяща се на адрес: гр.*** след развода се предоставя за ползване от майката В.Н.Г..

СЛЕД постановяване на решението за развод В.Н.Г. ще възвърне предбрачното си фамилно име В..

СЛЕД постановяване на решението за развод, молителите няма да си дължат издръжка.

ПО ВРЕМЕ на брака, молителите не са придобивали недвижимо имущество.

ДВИЖИМИТЕ ВЕЩИ придобити по време на брака са разделени съобразно нуждите на децата.

Разноските от страните се поемат така, както са направени.

ОСЪЖДА М.Н.Г., ЕГН **********, постоянен адрес: *** да заплати д.т. върху размера на издръжката от 396 лв.

ОСЪЖДА М.Н.Г., ЕГН **********, постоянен адрес: *** да заплати ОКОНЧАТЕЛНА ДЪРЖАВНА ТАКСА ЗА РАЗВОД  в размер на 20 лв.

ОСЪЖДА В.Н.Г., ЕГН **********,*** да заплати окончателна  ДЪРЖАВНА ТАКСА ЗА РАЗВОД  в размер на 20 лв.

         РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: