РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _15.03._ 2019 г

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в закрито заседание на _петнадесети март_ 2019 г. в състав:

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

 

при участието на секретаря _ _ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _128_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:   

 

Производството е по реда на чл. 247 от ГПК – за поправка на очевидна фактическа грешка.

РС – Левски е постановил решение по гр. д. №128/2018 г. по описа на РС – Левски, с което е осъдил на основание чл. 203, ал. 2 от КТ, във вр. с чл. 45 от ЗЗД  М.В.П., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на ***, ЕИК:***, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас***, с управител ***, ЕГН **********, сумата от  **** британски лири, представляваща изплатени от ***, ЕИК:***  глоби съгласно Акт за нарушение образец IS11, с изх. Номера на пристанището SOQ/CP/3911, и референтен номер 19407/1 и Акт за нарушение образец IS11, с изх. номера на пристанището SOQ/CP/3911, и референтен номер 19407, ведно със законната лихва, считано от ****** г. – датата на подаване на исковата молба до окончателното й заплащане, както и направените разноски.

            Постъпила е молба от М.В.П., чрез пълномощника му адв. Д., с която е поискал на основание чл. 247 от ГПК поправка на очевидна фактическа грешка. Посочил е, че от изложените в исковата молба фактически твърдения и приетата от съда с решението фактическа обстановка било видно, че както трудовото му правоотношение с ищцовото дружество, така и претенцията му в размер на **** британски лири са възникнали през лятото на 2015г., а видно от вх. номер на исковата молба, същата е описана в деловодната система като постъпила на *****.

Твърди се, че РС – Левски е допуснал очевидна фактическа грешка, посочвайки като начална дата на изискуемостта на лихвата за забава дата, различна от действителната, на която същата е постъпила в съда, а именно 21.02.2008г., вместо 21.02.2018г.

Молбата е на основание чл. 247, ал.1 от ГПК съдът да постанови съдебно решение, с което да поправи допуснатата очевидна фактическа грешка във влязлото в сила решение №118/15.06.2018г., постановено по гр.д. №128/2018г. на РС – Левски и издадения въз основа на него изпълнителен лист в датата, от която върху главницата от **** британски лири се дължи лихва за забава в размер на законната лихва, като посочи, че това е 21.02.2018г.

 

Препис от молбата е връчен на другата страна в процеса, за писмен отговор. В едноседмичния срок от получаване на молбата е постъпил писмен отговор, в който ***, ЕИК ***, с управител ***, чрез адв.Д, уточнява, че действително е допусната очевидна фактическа грешка при постановяване на решение №***. по гр.д. №128/2018г. по описа на РС – Левски и издадения въз основа на него изпълнителен лист, изразяваща се в посочване на датата на постъпване на исковата молба в съда, а именно 21.02.2008г., а не правилната такава – 21.02.2018г.

Молбата за поправка на очевидна фактическа грешка не е ограничена със срок. Съдът намира, че молбата по чл. 247 от ГПК е основателна и следва да бъде уважена, като се допусне поправка на очевидната фактическа грешка в диспозитива на решението и издадения въз основа на него изпълнителен лист.

От изложените в исковата молба твърдения и приетата от съда в решението фактическа обстановка е видно, че трудовото правоотношение между ищеца и ответника е възникнало през 2015г.

Исковата молба е постъпила в РС – Левски на 21.02.1018г. Налице е несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното изразяване в писмения текст на решението.

В мотивите си съдът е приел, че присъдената сума се дължи със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане. Както вече бе посочено, исковата молба е постъпила в РС – Левски на 21.02.2018г.

Предвид изложеното допусната от съда очевидна фактическа грешка следва да бъде отстранена по реда на чл. 247 от ГПК.

 

По изложените съображения, съдът

 

РЕШИ:

 

  ДОПУСКА ПОПРАВКА на очевидна фактическа грешка във влязлото в сила решение №**** г., постановено по гр.д.№128/2018 г. по описа на РС - Левски и издадения въз основа на него изпълнителен лист, в датата, от която върху главницата от **** британски лири се дължи лихва за забава в размер на законната лихва, като се чете, че законната лихва върху сумата от **** британски лири се дължи от датата на подаване на исковата молба – 21.02.2018г.,  вместо 21.02.2008г.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Плевенски окръжен съд в 14-дневен срок от връчването му на страните.

 

                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: