РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.03._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети март_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_812_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижими имоти, които не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесните недвижими имоти при квоти съгласно законните им права.

В срока по чл. 131 от ГПК е представен отговор на исковата молба и е изразено становище, че предявеният иск е допустим и основателен, че следва да се допусне делба върху имота при квоти съгласно закона за всеки от съделителите.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че страните са законни наследници – деца на Ц.Н.Б. и Ц.Н.Б. Представени са писмени доказателства, от които се установява, че наследодателите на страните са били собственици на описаните в исковата молба недвижими имоти – представляващи земеделски земи, поради което следва да бъде допусната делба върху земеделските имоти останали им в наследство от техните родители при равни права, а именно по 1/3 за всеки един от тримата съделители. По отношение на недвижимите имоти, представляващи три броя жилищни сгради и 1 бр. друг вид сграда за обитаване – всички находящи се в гр. Б. на ул.***************, съдът приема, че недвижимият имот, в който са били построени сградите е бил лична собственост на Ц.Н.Б., който го е придобил чрез дарение – съгласно приложения нотариален акт за дарение № 25 том І дело № 45/1969 г. Не се спори между страните, че постройките в придобитото от Б. чрез дарение дворно място са построени по време на брака му с Ц.Н.Б., в резултат на което между тях е възникнала съсобственост при равни права. Видно от представените по делото удостоверения за наследници е, че Ц.Н.Б. е починала на 30.12.2008 г., а Ц.Н.Б. е починал на 11.06.2017 г. При това положение след смъртта на Ц.Н.Б. постройките, построени в дворно място, находящо се в гр. Б. на ул.************* са станали съсобствени между преживелия съпруг и техните деца, като Б. е останал собственик на 5/8 идеални части от постройките, а децата са станали собственици по на 1/8 идеална част от тях. По делото е представен нотариален акт за дарение № 47 том 9 рег. № 2405 дело 134/16.03.2009 г. на Нотариус Х.К., видно от който е, че Ц.Н.Б. е дарил на своята дъщеря М.Ц.Д. целия притежаван от него поземлен имот, находящ се в гр. белене  на ул. ************* – целият с площ от 954 кв.м. по скица, а по нотариален акт с площ от 920 кв.мз., както и притежаваните от него 5/8 идеални части от находящите се в този имот сгради – подробно описани. При това положение към притежаваната от М.Ц.Д. 1/8 ид.ч. от постройките по наследство от нейната майка Ц.Н.Б. следва да се прибавят дарените й от нейния баща Ц.Н.Б. 5/8 идеални части от постройките и в резултат същата е станала собственик на 6/8 идеални части, а останалите по 1/8 идеална част както бе посочено по-горе са придобити от Р.Ц. и Н.Ц. по наследство от тяхната майка – Ц.Н.Б.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен. Следва да бъде допусната съдебна делба между страните върху подробно описаните в исковата молба земеделски земи при три равни дяла – по един за всеки от съделителите, както и да бъде допусната съдебна делба върху съсобствените между тях сгради – общо 4 броя, подробно описани в исковата молба при 8 равни дяла, от които 6 равни дяла за М.Д. и по един равен дял за Р.Я. и Н.Б..

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между М.Ц.Д., ЕГН **********,***, Р.Ц.Я., ЕГН **********,*** и Н.Ц.Б., ЕГН **********,*** върху следните недвижими имоти - земеделски земи, находящи се в землището на гр.Б., общ.Б., обл.П., а именно:

1. Поземлен имот с идентификатор *************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ. Б., обл.П., местност **************, с площ от 17 543 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 3, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

2. Поземлен имот с идентификатор *************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност *********, с площ от 968 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Овощна градина, с категория на земята при неполивни условия: 4, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

3. Поземлен имот с идентификатор *************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност *********, с площ от 5 200 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 4, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

4. Поземлен имот с идентификатор ***************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност ***********, с площ от 9 313 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 3, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

5. Поземлен имот с идентификатор ****************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност ***************, с площ от 24 960 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 4, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

6. Поземлен имот с идентификатор *************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност ***********, с площ от 17 998 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 4, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

7. Поземлен имот с идентификатор *************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с последно изменение със заповед: Няма издадена заповед за изменение на КККР, с адрес на поземления имот: гр.Б., общ.Б., обл.П., местност ************, с площ от 3 001 кв.м., с трайно предназначение на територията: Земеделска, с начин на трайно ползване: Нива, с категория на земята при неполивни условия: 4, стар идентификационен номер: Няма, с номер по предходен план: Няма, при съседи: ******************************.

ОТ ДОПУСНАТИТЕ до делба недвижими имоти да се образуват  три равни дяла, от които един дял за М.Ц.Д., един дял за Р.Ц.Я. и един равен дял за Н.Ц.Б..

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между М.Ц.Д., ЕГН **********,***, Р.Ц.Я., ЕГН **********,*** и Н.Ц.Б., ЕГН **********,*** върху следните недвижими имоти, находящи се в гр.Б., а именно:

1. ЖИЛИЩНА СГРАДА - ЕДНОФАМИЛНА с идентификатор **************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с адрес на имота: ******************************, която сграда е разположена в поземлен имот с идентификатор **********, със застроена площ от 84 кв.м., с брой етажи 2, стар идентификатор - Няма, с номер по предходен план - Няма.

2. ЖИЛИЩНА СГРАДА - ЕДНОФАМИЛНА с идентификатор ***************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с адрес на имота: ******************************, която сграда е разположена в поземлен имот с идентификатор ***********, със застроена площ от 36 кв.м., с брой етажи 1, стар идентификатор - Няма, с номер по предходен план - Няма.

3. ЖИЛИЩНА СГРАДА - ХАНГАР, ДЕПО, ГАРАЖ с идентификатор *****************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с адрес на имота: ******************************, която сграда е разположена в поземлен имот с идентификатор *************, със застроена площ от 23 кв.м., с брой етажи 1, стар идентификатор - Няма, с номер по предходен план - Няма.

4. ДРУГ ВИД СГРАДА ЗА ОБИТАВАНЕ с идентификатор ***************, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-58/24.09.2007 год. на Изпълнителния Директор на АГКК, с адрес на имота: ******************************, която сграда е разположена в поземлен имот с идентификатор ***************, със застроена площ от 20 кв.м., с брой етажи 1, стар идентификатор - Няма, с номер по предходен план - Няма.

ОТ ДОПУСНАТИТЕ до делба недвижими имоти да се образуват  осем равни дяла, от които шест равни дяла за М.Ц.Д., един равен дял за Р.Ц.Я. и един равен дял за Н.Ц.Б..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещо лице, което след внасяне на депозит от ищцата в размер на 550 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имотите, стойността на дяловете на съделителите, както и да се произнесе относно възможността за реално поделяне на имотите съобразно дяловете на страните.

След влизане в сила на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведоми ищцовата страна да внесе в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещо лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: