Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.04._  2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на _двадесет и пети март_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_21_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 99 ал.2 във връзка с чл.79 ал.1 от ЗЗД и чл. 86 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че между ************ АД в качеството на кредитор и ЕТ ************ в качеството на кредитополучател е сключен договор за банков кредит /продукт „Бизнес кредит”/ с № BL22113 на 20.08.2008 г., по силата на който Банката е предоставила и кредитополучателят е усвоил в пълен размер банков кредит в размер на 17 000 лв. за посрещане на извънредни, нерегулярни нужди от оборотни средства. Твърди се, че кредитополучателят не е изпълнил поетите с договора за кредит задължения и въпреки настъпилия падеж на кредита на 22.08.2018 г. не е обслужвал кредита в сроковете и по начините уговорени в договора за кредит, като напълно усвоеният от кредитополучателя банков кредит считано от 21.11.2008 г. е в просрочие към 03.08.2017 г., както и че предоставеният банков кредит е с настъпил краен падеж на 22.08.2018 г. Твърди се, че на 03.08.2017 г. кредитора  ************ АД /с предишно наименование  ************ АД е прехвърлила всички свои вземания и права по договора за кредит с № BL22113/20.08.2008 г. сключен с кредитополучателя ЕТ  ************, заедно с привилегиите, обезпеченията, личните гаранции и другите им принадлежности на  ************ ЕАД, както и че на посочения адрес на кредитополучателя е изпратено уведомление по чл. 99 ал. 3 от ЗЗД за настъпилата цесия, но пратката е върната в цялост, като непотърсена.  Предвид върнатото в цялост писмо като непотърсено, се прави искане исковата молба да се приеме за уведомление по чл. 99 ал. 3 от ЗЗД за настъпилата цесия. Твърди се, че считано от 03.08.2017 г. носител на вземането по договора за кредит е ищцовото дружество.

Моли се съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищцовото дружество сумата от 16 689,41 лв. – представляваща главница по договор за кредит с № BL22113/20.08.2008 г., заедно със законната лихва за периода от подаване на исковата молба до изплащане на вземането, както и направените деловодни разноски общо в размер на 817,58 лв. от които 667,58 лв. внесени като д.т. и 150 лв. юрк. възнаграждение. 

          Ответникът е получил изпратеното му съобщение, ведно с приложените към него копие от исковата молба и от доказателствата. Същият не е представил в едномесечния срок по чл. 131 от ГПК отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявения иск, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания. Не се явява негов представител в съдебно заседание и не е направил искане за гледане на делото в негово отсъствие.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответникът своевременно е получил своите съобщение и призовка, указани са му последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание. Предвид представените към исковата молба писмени доказателства, съдът счита, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените деловодни разноски.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА ЕТ  ************, представляван от В.К.А., с ЕГН **********  с адрес *** да заплати на  ************ ЕАД, вписано в Търговския регистър към Агенция по вписванията  ************ представлявано от изпълнителните директори Н.К.П. и П.В., представляващи дружеството заедно и поотделно сумата от 16 689,41 лв. - главница, представляваща дължима сума по Договор за кредит №  BL22113/20.08.2008 г., сключен между  ************ АД и ЕТ  ************, вземането по който е прехвърлено на  ************ ЕАД, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 11.01.2019 г. /датата на подаване на исковата молба/ до пълното изплащане на главницата, както и сумата от 817,58 лв. – представляваща направените деловодни разноски.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: