О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   

 

 

гр. Левски, 01.04.2019г.

 

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛЕВСКИ, в закрито заседание на първи април през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                                      

като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №213 по описа за 2019г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от Е.Б.М. *** против А.И.А. ***.

С исковата молба е предявен иск с правно основание чл.127, ал.2 СК, за определяне на родителските права, режим на лични отношения и издръжка на роденото от съвместното съжителство на страните дете Е.А.А..

Разпоредбата на чл.127, ал.2 СК, регламентираща производството по спорна съдебна администрация при разногласие между родителите, предвижда специална местна подсъдност, дерогираща общите правила за местната подсъдност, уредени в ГПК.

Съгласно посочената разпоредба компетентен да се произнесе по молбата е съдът по настоящия адрес на детето, като в практиката на ВКС е разяснено, че под настоящ адрес следва да се възприема мястото, където фактически пребивава детето към момента на сезиране на съда /Определение №185/23.04.2013г. на ВКС по ч.гр.д. №2198/2013г. на ВКС, II г.о./.

Касае се за особена местна подсъдност, за която съдът следи служебно, предвид императивния характер на нормата, без да е необходимо възражение на ответника. Тази подсъдност е уредена изцяло с оглед всестранна защита правата и интересите на детето, тъй като предметът на делото не е свързан с ответника, а касае интересите на дете, както и с оглед необходимостта от извършване на редица процесуални действия с участието и на детето - изслушването му от съда, при наличие на предвидените в СК и ЗЗДет. условия, изготвяне на социален доклад и др.

В процесния случай, съобразно изложените в исковата молба твърдения, към момента на сезиране на съда детето е с настоящ адрес ***, където фактически пребивава заедно със своята майка.

Предвид на изложеното и уредената специална местна подсъдност по чл.127, ал.2 от ГПК, съдът намира, че не е местнокомпетентен да се произнесе, а такъв се        явява Районен съд – Павликени.

Производството пред Районен съд - Левски следва да се прекрати, а делото да се изпрати на Районен съд - Павликени по подсъдност.

          Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№213/2019г. по описа на Районен съд – Левски.

          ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Павликени.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване на основание чл.121 от ГПК с частна жалба пред Окръжен съд – Плевен в едноседмичен срок от връчването му.

                                                        

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: