О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _трети  май_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_290_ по описа за _2019_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.233 от ГПК.

В РС – Левски е постъпила искова молба от А. Ю. М., ЕГН**********, с адрес: ***,

против

 

М.Л.М., ЕГН **********, с адрес: ***, Ю. Г. №17, с правно основание чл. 49 от СК.

 

С молба, постъпила в РС – Левски на 02.05.2019 г., подадена лично, ищцата заявява, че на основание чл. 233 от ГПК изцяло се отказва от предявения иск и моли производството по делото да бъде прекратено.  

Съдът намира молбата за основателна. Същата е подадена от ищцата лично, като в молбата се прави изрично изявление, че се отказва от иска, предмет на разглеждане на настоящото дело и иска същото да бъде прекратено. 

Съгласно чл. 233 от ГПК, като страна по делото ищецът разполага с възможността да се откаже изцяло или отчасти от спорното право във всяко положение на делото. В този случай той не може да предяви отново същия иск.

          В случая се касае за отказ, а не оттегляне на иска, поради което не е  необходимо съгласието на ответника за прекратяване на делото.

          Предвид изложеното съдът намира, че са налице условията по чл. 233 от ГПК, поради което производството по делото следва да бъде прекратено, като определението, с което делото е насрочено в открито съдебно заседание  да бъде отменено.

 

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 233 от ГПК производството по гр.д.№290/2019г. по описа на Районен съд – Левски поради отказ от страна на ищцата А. Ю. М. от предявения против М.Л.М. иск с правно основание чл. 49 от СК.

ОТМЕНЯ определението, с което е насрочено делото в открито съдебно заседание на 30.05.2019 г.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството по делото подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: