РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 29.11. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _втори ноември_ 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д №354 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от М.Д. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №112/29.08.2011 г. на Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен.

            В жалбата се твърди, че издаденото наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно, поради допуснати нарушения на процесуалните правила и на материалния закон.

Относно твърденията за допуснато нарушение на процесуалните правила се излагат съображения за липса на длъжностно качество, в което жалбоподателката да е извършила вмененото й нарушение, доколкото в търговският обект са били на работа други две лица – магазинери, в чиито задължения влиза приемането, предлагането и съхранението на хранителните продукти.

Относно твърденията за нарушение на материалния закон се излагат съображения за неправилно приложение на нарушената разпоредба. Сочи се, че на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба за нарушение на чл.58, т.1 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, а описаното в акта изпълнително деяние осъществява състава на чл.58, т.2 от същата наредба, което ограничава правото й на защита.

В съдебно заседание, процесуалният представител на жалбоподателката поддържа жалбата, като доразвива изложените в нея доводи. Моли съда да постанови на посочените основания решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление.

Ответникът по жалбата не се представлява в съдебно заседание. Депозирано е писмено становище от Директора на Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен, в което се излагат доводи, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, поради което моли същото да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, и като такава се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Административно – наказателното производство срещу М.Д. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №0001157/08.08.2011 г. за това, че 05.08.2011 г. при извършена проверка в магазин за хранителни стоки ЕТ „Б.” ***, с удостоверение за регистрация по Закона за храните №*, се установява, че в обекта не се спазва разделност при съхранението на различни групи храни в хладилното съоръжение. Смесено, в непосредствена близост се съхраняват бланширани картофи, мая, кори за баница и кайма, с което се създава риск от взаимното им вредно влияние. Отразено е, че виновно е нарушена разпоредбата на чл.58, т.1 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните.

На основание така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление, с което на М.Д. е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева на основание чл.48, ал.1 от ЗХ.

Безспорно от събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява, че на посочената в акта дата, свидетелите Д.И. и Л.Т. - служители при Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен, са извършили проверка в търговски обект – магазин за хранителни стоки, стопанисван от ЕТ „Б.”, със седалище и адрес на управление ***. Показанията на двамата разпитани по делото свидетели водят на еднозначен извод, че по време на проверката не е присъствала М.Д., в качеството й на представляващ едноличния търговец, а само продавачката в магазина. Впоследствие жалбоподателката била поканена в гр.Плевен за съставяне на акт за констатираните при проверката нарушения, където се явила лично и го подписала без възражения. Както наказателното постановление, така и акта са съставени срещу физическо лице – М.Д., а не срещу едноличния търговец, стопанисващ проверения обект. Административно – наказващият орган е наложил на Д. глоба, без да е посочил в какво всъщност длъжностно качество последната е извършила вмененото й нарушение, като в наказателното постановление е отразено само, че наказаният субект е с месторабота: магазин за хранителни стоки на ЕТ „Б.” ***. Видно обаче от разпоредбата, посочена като нарушена – чл.58, т.1 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, същата се отнася до производители и търговци и няма правна възможност в този случай да се състави акт на физическо лице, което не е извършило нарушението в лично качество. Субект на нарушението в случая е едноличния търговец, тъй като именно той следва да осъществява контрол и да осигурява ефективни мерки за недопускане на това нарушение. Изпълнението на нормативно установените задължения във връзка с осигуряване на условията за дистрибуция на храни се намира в обективна връзка с осъществяваната от него дейност в стопанисвания обект и попада в кръга на субектите – търговци, които могат да носят обективна, безвиновна отговорност. При това положение, като е наложено административно наказание глоба на физическо лице на основание чл. 48, ал.1 от ЗХ, вместо имуществена санкция на едноличен търговец по чл.48, ал.2 от същия закон, е допуснато съществено процесуално нарушение, което от своя страна съставлява самостоятелно основание за отмяна на издаденото наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Наказателното постановление е незаконосъобразно и поради допуснато  нарушение на материалния закон. От показанията на двамата разпитани по делото свидетели се установява по безспорен и непротиворечив начин, че по време на извършената проверка в посочения търговски обект са констатирали, че в обекта не се спазва разделност при съхранението на различните групи храни в хладилното съоръжение, тъй като бланширани картофи, мая, кори за баница и кайма, се съхраняват смесено и в непосредствена близост, с което се създава риск от взаимното им вредно влияние. При такова словесно описание на констатираното нарушение е очевидно, че изпълнителното деяние не  осъществява състава на разпоредбата на чл.58, т.1 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, а този, визиран в чл.58, т.2 от същата наредба. Касае се до две отделни, самостоятелни и различни по своя характер хипотези, които съставляват самостоятелни състави на административни нарушения. При това положение, макар да е констатирано и неправилно съхранение на групите храни /т.е. и нарушение на чл.58, т.1 от Наредба №5/, както се установява от показанията на свидетелите, а именно съхранение при температури, различни от нормативно установените, неописването му в съставения акт е равнозначно на неизвършването му. Фактът, че е констатирано и това нарушение не води до саниране на допуснатото разминаване, между описанието на нарушението в обстоятелствената част на наказателното постановление и посочения състав на административно нарушение, вменено на жалбоподателката.

            Допуснатите нарушения на материалния и процесуалния закон са довели до издаване на едно неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление, което следва да бъде изцяло отменено.

Предвид гореизложеното, съдът

    Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №112/29.08.2011 г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен, с което на М.Д. ***, с ЕГН **********, е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева на основание чл.48, ал.1 от ЗХ, за нарушение на чл.58, т.1 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                              

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: