РЕШЕНИЕ

                                                     

 

гр. ЛЕВСКИ, 23.11. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и трети ноември  2011  година в състав:

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

            

 

при секретаря В.Д. и в присъствието на прокурора _, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д.  _386_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Б.А. ***, за това, че на 19.10.2011 г., в 18.30 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Веслец”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №500/2010 г. на началник РУП гр.Левски, влязло в законна сила на 14.12.2011 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал мотопед, марка „*” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП - Левски, редовно призовани, не се явява представител и не взема допълнително становище.

Обвиняемият се явява лично, разбира обвинението, признава се за виновен и дава обяснения по случая. Моли съда да му наложи минимално по размер наказание глоба, като изразява съжаление за извършеното.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият Б.А. ***, ЕГН **********.

На 19.10.2011 г., свидетелите И.М. и И.И. – и двамата служители при РУП – Левски, изпълнявали служебните си задължения по патрулно – постова дейност на ул.”Веслец” в гр.Левски. В 18.30 ч. спрели за проверка движещият се по улицата водач на мотопед марка „*” с рег. № *, управляван от обвиняемия Б.А.. В хода на проверката свидетелите установили, че водачът не притежавал свидетелство за управление на МПС (неправоспособен водач). За констатираното нарушение на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП, като последния го подписал без възражения.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени доказателства – акт за установяване на административно нарушение №1286/19.10.2011 г. съставен на А. за извършено нарушение на ЗДвП, затова че на инкриминираната дата, час и място управлявал моторно превозно средство, без свидетелство за управление на МПС /като неправоспособен/; от наказателно постановление №500/01.10.2010 г. на Началник РУП - Левски, влязло в законна сила на 14.12.2010 г., съставено на А. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление; от приложената по делото справка за нарушител от региона, издадена от ОД на МВР – Плевен, видно от която е, че А. няма нито една регистрирана категория и няма отпечатано свидетелство за управление на МПС; от протоколите за разпит на свидетелите, от направените признания от обвиняемия, както и от справка за съдимост.

От така събраните доказателства се установява по безспорен начин, че обвиняемият е наказан по административен рес с наказателно постановление, влязло в законна сила на 14.12.2010 г., за управление на МПС, като неправоспособен, в едногодишен срок от наказването му - на 19.10.2011 г. е извършил същото деяние.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си Б.А. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост на А./, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид ниската степен на обществената опасност на деянието и дееца, предвид чистото му съдебно минало, липсата на вредни последици в резултат на извършеното деяние, младата му възраст, доброто му процесуално поведението, признанието на вината, оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина по делото, тежкото му имотно състояние, както и критичното му отношение към извършеното. Взе предвид и причините, които са наложили управление на МПС от обвиняемия, без да е правоспособен водач. Изброените по-горе смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства са мотивирали съда да наложи на Б.А. административно наказание глоба към минималния размер предвиден в закона, при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

          На основание изложеното, съдът

 

                                                   Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Б.А., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 19.10.2011 г., в 18.30 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Веслец”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №500/2010 г. на началник РУП гр.Левски, влязло в законна сила на 14.12.2011 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал мотопед, марка „*” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.78а от НК Б.А. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: