Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ,22.10. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

         

Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесети септември_ две хиляди и дванадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_340_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Я.Я. ***, ЕГН**********, против НП №183/19.03.2012г., издадено от Началник РУП - Левски.

          В жалбата си твърди, че издаденото от началник РУП – Левски наказателно постановление за наложена глоба в размер на 400лв. е незаконосъобразно, като сочи, че в съдебно заседание ще изложи подробно доводите си. Моли съдът да отмени като незаконосъобразно обжалваното наказателно постановление.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, а наказателното постановление – отменено.

          В с.з. адв. А. – процесуален представител на жалбоподателя сочи, че съществува несъответствие между изписания диспозитив в АУАН и този, посочен в НП относно деня на проверката за установяване на нарушението, като по този начин се нарушава правото на защита на жалбоподателя.

          Видно от представените по делото доказателства е, че на 08. 03.2012г. против жалбоподателя Я.Я. е съставен АУАН затова, че на 08.03.2012г. в 15:10 часа в гр. Левски, като собственик на лек автомобил „Пежо *” с рег. №*, няма активна застраховка гражданска отговорност към дата 24.01.2012г.         Въз основа на така съставения акт е издадено от началник РУП – Левски и обжалваното наказателно постановление. Със същото наказателно постановление за нарушение на чл. 259, ал.1, т.1 от КЗ и на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекс за застраховането на Я.Я. е наложено административно наказание глоба в размер на 400 лв.

От показанията на разпитаните свидетели се установява, че работят в РУП – Левски. По разпечатка, получена от КАТ – Плевен им било разпоредено да съставят акт на лицето, че е без задължителна застраховка „гражданска отговорност” към датата на разпечатката. Посетили адреса, открили лицето и съставили акт.

  Установява се, че справката е изпратена от регионална база данни в КАТ – Плевен.

Съдът е изискал от ОДМВР – Плевен да представят доказателства относно компетентността на началника на РУП – Левски да издава наказателни постановления по Кодекса за застраховането.

Представена е заповед относно оправомощаване на длъжностно лице от Областна дирекция „Полиция” гр. Плевен да издава наказателни постановления по чл. 315, ал.1 и ал.2 от КЗ, от която се установява, че е оправомощен Началникът на сектор „ПП – КАТ” при Областна дирекция „Полиция” – Плевен да издава наказателни постановления по чл. 315, ал.1 и ал.2 от КЗ. Няма представени доказателства, от които да е видно, че началникът на РУП – Левски е оправомощен да издава наказателни постановления по чл. 315, ал.1 от КЗ.

Атакуваното наказателно постановление е издадено от некомпетентен орган и следва да бъде отменено, без съдът да обсъжда по същество. Началникът на РУП – Левски не е в кръга на лицата, оправомощени да издават наказателни постановления. Това обстоятелство съставлява съществено нарушение на процесуалните правила, допуснато при издаване на наказателното постановление, като само на това основание следва издаденото наказателно постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.

От изложеното следва изводът, че издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно, което само по себе си е абсолютно и самостоятелно основание обжалваното постановление изцяло да бъде отменено.

Съдът, като обсъди поотделно и в съвкупност събраните по делото писмени и гласни доказателства, както и доводите на жалбоподателя, намира, че обжалваното НП следва да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно.       

          На основание изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №183/19.03.2012г., издадено от Началник РУП - Левски, с което Я.Я. ***, ЕГН**********, на основание чл.315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховането е наложено административно наказание – глоба в размер на ЧЕТИРИСТОТИН ЛЕВА,  като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: