РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 15.10. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и шести септември 2012 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Р.П. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №461 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от А.Г. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №141/14.09.2009 г. на Началник РУП – гр.Белене.

            Жалбоподателят твърди, че не е извършил вменените му със санкционния акт административни нарушения на ЗДвП. Счита, че съставеният против него акт за установяване на административно нарушение не отговаря на изискванията на чл.42 от ЗАНН, а обжалваното наказателно постановление е издадено в нарушение на чл.57 от НК. В този смисъл излага съображения за липса на идентичност на описаната фактология в акта и в наказателното постановление.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление, като неправилно и незаконосъобразно. 

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

В частта, с която на жалбоподателя са наложени на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, кумулативно две административни наказания -  глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца, за нарушение на чл.140, ал.1, пр.1 от ЗДвП, жалбата е процесуално допустима, с оглед размера на наложеното наказание глоба. Подадена е и в срока по чл.59 от ЗАНН, поради което следва да бъде разгледана по същество в тази й част.

В частта, с която на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лева на основание чл.183, ал.1, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.1 от същия закон и наказание глоба в размер на 10 лева на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон, наказателното постановление на основание чл.59, ал.3 от ЗАНН не подлежи на обжалване, с оглед размера на наложените административни наказания и е влязло в законна сила, считано от датата на връчването му. Жалбата срещу наказателното постановление в тази му част следва да бъде оставена без разглеждане, като недопустима, а производството по делото да се прекрати.

Разгледана по същество, жалбата срещу наказателното постановление в обжалваемата му част е основателна изложените в нея съображения.

Административно – наказателното производство против жалбоподателя е образувано със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №141/16.08.2009 г. за това, че 16.08.2009 г., около 11:35 часа, в гр.Белене, на ул.”Възраждане”, управлява мотопед „Хуавин *”, без регистрационна табела, без да носи свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него. За описаното първо нарушение в акта е посочена като нарушена разпоредбата на чл.140 от ЗДвП. Актът е предявен на жалбоподателя и му е връчен лично, срещу подпис.

На основание така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление, с което на А.А., на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, са наложени кумулативно две административни наказания: глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца за това, че на 16.08.2009 г., около 11:35 часа, в гр.Белене, като водач на мотопед, управлява нерегистриран мотопед, и е без свидетелство за управление на МПС и контролен талон. За първото описано в наказателното постановление нарушение е посочена като нарушена разпоредбата на чл.140, ал.1, пр.1 от ЗДвП.

Съдът намира, че в хода на административно – наказателното производство, образувано против жалбоподателя е допуснато особено съществено нарушение на процесуалните правила – чл.42, т.4 и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, което е самостоятелно основание за отмяна на издадения санкционен акт в частта му, в която не е влязъл в законна сила.

Актът и наказателното постановление са издадени при неправилно установена фактическа обстановка. Докато от словесното описание на нарушението в акта се установява, че жалбоподателя управлява мотопед без регистрационна табела, в диспозитива на наказателното постановление е отразено, че управлява нерегистриран мотопед. Безспорно от свидетелските показания на полицейските служители се установява, че са констатирали при проверката управление на МПС – мотопед, който е бил без поставени регистрационни табели. С отразяването на други факти в наказателното постановление, различни от констатираните от контролните органи, се е стигнало до липса на пълна идентичност при описанието на нарушението и на обстоятелствата, при които е извършено в двата акта. При това положение не е ясно за коя от посочените три хипотези на административни нарушения в санкционната разпоредба на чл.175, ал.1, ал.1 от ЗДвП, наказващият орган е наложил наказание на жалбоподателя. Допуснатото нарушение е довело до грубо накърняване на правото му на защита, защото е поставен в невъзможност да разбере дали е санкциониран за това, че е управлявал мотопед, който е регистриран на територията на страната, но е без поставени регистрационни табели на определените за това места или за това, че управлява мотопед, който въобще не е регистриран на територията на страната по надлежния ред, поради което за него не са били издадени и регистрационни табели. До неяснота води и липсата на индивидуализация на моторното превозно средство, което е управлявал жалбоподателя в обстоятелствената част на наказателното постановление.  

             При това положение съдът счита, че наказателното постановление в обжалваемата му част следва да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно издадено.

            Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №141/14.09.2009 г. на Началник РУП – Белене, В ЧАСТТА, с която на А.Г. ***, , с ЕГН **********, са наложени на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, кумулативно две административни наказания -  глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца, за нарушение на чл.140, ал.1, пр.1 от ЗДвП, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ на основание чл.59, ал.3 от ЗАНН, жалбата против наказателното постановление в частта, с която на A.A. е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лева на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.1 от същия закон и наказание глоба в размер на 10 лева на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, пр.2 от същия закон, КАТО НЕДОПУСТИМА И ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по делото в тази му част.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

           

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: