РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 14.11. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на четиринадесети ноември 2012 г. в състав:

                                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                               Съдебни заседатели:

при участието на секретаря В.Д. и  прокурора  , като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 554 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.Д. ***, с ЕГН **********, за това, че на 31.05.2012 г., около 11:30 часа, в с.Асеновци, обл.Плевен, по ул.”Асен Вълев”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление №106/09.02.2012 г. на Началник РУП – Поморие, влязло в законна сила на 04.04.2012 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление.  

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП - Левски не се явява представител и не взема допълнително становище по внесеното предложение.

Подсъдимият не се явява в съдебно заседание и не взема отношение по внесеното предложение от РП Левски.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

На инкриминираната дата – 31.05.2012 г., свидетелите И.С. и В.Х., и двамата служители при РУП – Левски, при изпълнение на служебните си задължения по контрол на автомобилното движение на територията на с.Асеновци, обл.Плевен, около 11:30 часа спрели за проверка, движещ се по ул.”Асен Вълев” в селото, лек автомобил „Опел *” с рег.№ *. В хода на проверката установили, че водач на автомобила е С.Д. ***. Последният не представил свидетелство за управление на МПС, за което нарушение на ЗДвП, свидетелят И.С. му съставил акт за установяване на административно нарушение №358/31.05.2012 г. При извършена служебна справка в информационните масиви на МВР се установило, че С.Д. няма въобще издадено свидетелство за управление на МПС, както и че същият има наложено административно наказание за управление на МПС без съответно свидетелство, с влязло в законна сила на 04.04.2012 г. наказателно постановление №106/09.02.2012 г. на Началник РУП – Поморие. По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на постановление от РП – Левски с предложение за освобождаване на С.Д. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК, за престъпно деяние по чл.343в, ал.2, ал.1 от НК.

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

Видно от приложения по делото АУАН №358/31.05.2012 г. е, че на Д. е съставен такъв за нарушение на чл.100, ал.1 от ЗДвП, а именно за това, че на посочените в него дата – 31.05.2011 г., място и време, управлявал процесния автомобил, без да представя свидетелство за управление на МПС.

Приложено е и наказателно постановление №106/09.02.2012 г. на Началник РУП – Поморие, влязло в законна сила на 04.04.2012 г., издадено срещу Д. за това, че управлява МПС, без да представя свидетелство за управление на МПС /неправоспособен/.

Към досъдебното производство е приложена справка за нарушител от региона, издадена от Сектор КАТ при ОДП – Бургас. Видно от същата е, че  Д. няма отпечатано свидетелство за управление на МПС, няма регистрирана нито една категория.

Непротиворечат на писмените доказателства по делото, показанията на разпитаните свидетели, поради което съдът ги кредитира с доверие.

От всички събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че С.Д., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 04.04.2012 г., за това, че е управлявал МПС като неправоспособен водач, в едногодишен срок от наказването му по административен ред и само около два месеца, след това - на 31.05.2012 г., е извършил същото деяние, с което е осъществил съставът на престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

 За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията на чл.78а, ал.1 от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на административното наказание, което следва да се наложи на Д., съдът взе предвид признанието на вината и оказаното съдействие от същия на досъдебното производство за разкриване на обективната истина по делото, изразеното от него съжаление за извършеното, младата му възраст, както и тежкото му имотно състояние, предвид обстоятелството, че е безработен. При това положение, съдът е определил на С.Д. административно наказание глоба в полза на държавата към минималния размер, предвиден в закона, а именно в размер на 1000 лева, което счита, че ще окаже необходимото съдействие за постигане на целите на административното наказание, визирани в ЗАНН.

Предвид изложеното, съдът

 

       Р Е Ш И:

 

 

ПРИЗНАВА С.Д. ***, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 31.05.2012 г., около 11:30 часа, в с.Асеновци, обл.Плевен, по ул.”Асен Вълев”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление №106/09.02.2012 г. на Началник РУП – Поморие, влязло в законна сила на 04.04.2012 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление, поради което и на основание чл.343, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на С.Д. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

                

 

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: