РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   18.12.    2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _осемнадесети декември_ две хиляди и дванадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова н.а.х.дело №_664_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд гр.Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против В.Г. *** за това, че на 17.12.2012 г.,  около 16:45 часа, в * нарушил обществения ред, като нарушението се изразило в счупване на стъклопакет на кафе-аперитив на ЕТ „Х.” и в опит да удари магазинерката Д.С..

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. В съдебно заседание са разпитани двама свидетели.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 17.12.2012 г., около 15 часа момче от *, изпратено от В.Г., посетило магазин за хранителни стоки с магазинер Д.С.. Закупило от магазина пилешки гръбчета и една бира, след което си тръгнало. След известно време същото момче се върнало в магазина и поискало закупените от него пилешки гръбчета да бъдат заменени с пиле. Магазинерката отказала връщането на продадената стока, след което около 16:45 часа в магазина дошъл В.Г.. Към идването на Г. свидетелката С. заключвала магазина, а Г. започнал да се разправя с нея, искайки да върне закупените пилешки гръбчета и да му бъдат върнати парите. След последвалия отказ от страна на магазинерката, той замахнал да я удари, тя се скрила в кафе-аперитива и заключила вратата, а Г. замахнал с чантата и намиращите се в нея замразени пилешки гръбчета, и ударил стъклопакета, в резултат на което същият бил счупен. Свидетелката С. потърсила съдействие на телефон 112. Мястото било посетено от служители на РУП-Левски, били разпитани свидетелите, а лицето В.Г., който бил във видимо нетрезво състояние, бил отведен в полицейското управление.

         Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и частичните признания на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират, няма налице противоречие с обясненията им, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ и съдът им дава вяра. Свидетелите не са заинтересовани от изхода на делото.

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че на 17.12.2012 г., около 16:45 часа в *  В.Г. *** е извършил с действията си акт на дребно хулиганство, за което следва да бъде наказан по реда на УБДХ.

Предвид степента на обществена опасност, съдът счита, че проявата е акт на дребно хулиганство и не представлява престъпление по смисъла на чл.325 от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на В.Г. следва да бъде наложено административно наказание „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от 5 денонощия. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобразява доброто процесуално поведение на Г., обстоятелството, че съжалява и се разкайва за случилото се, че е безработен, поради което на практика не би могъл да заплати каквото и да било по размер наказание „глоба”, което пък от своя страна би довело до реално ненаказване на извършителя на нарушението.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на В.Г. ***, ЕГН ********** „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от 5 денонощия.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 21.12.2012г. от 14.00 часа, за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми РП-Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: