п р и с ъ д а

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ, 17.10. 2012 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на седемнадесети октомври през две хиляди и дванадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря И.П., в присъствието на прокурора Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.о.х.д. №339 по описа за 2012 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия A.A. ***, ЕГН **********, за НЕВИНЕН за това, че на 21.03.2012 г., в гр.Левски, обл.Плевен, в апартамент, находящ се на ***, в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно чл.30 – „Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растения, наркотични вещества и техните препарати” от Приложение №1, засял и отглеждал растения от рода на конопа /марихуана/ - 133,52 грама, на стойност 801,12 лева, съгласно Приложение №2 от ПМС №23/29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, който съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, поради което и на основание чл.304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.354в, ал.1 от НК.

ПРИЗНАВА подсъдимия A.A. ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН за това, че на 21.03.2012 г., в гр.Левски, обл.Плевен, в апартамент, находящ се на ***, в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, а именно чл.30 – „Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растения, наркотични вещества и техните препарати” от Приложение №1, засял и отглеждал растения от рода на конопа /марихуана/ - 133,52 грама, на стойност 801,12 лева, съгласно Приложение №2 от ПМС №23/29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, който съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, като деянието представлява маловажен случай, поради което на основание чл.354в, ал.5 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във вр. с чл.55, ал.3 от НК го ОСЪЖДА на наказание ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

- Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице - два пъти седмично и

- Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.53, ал.2, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата, предаденото на съхранение в ЦМУ, отдел МРР-НОП веществено доказателство – коноп (марихуана) с нетно тегло 133,02гр., като постановява след влизане на присъдата в законна сила да се унищожи.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата, приложените по делото веществени доказателства – алуминиева ламарина - 1,02м./0,77 м.; алуминиева ламарина – 0,76м./0,73 м.; алуминиева ламарина – 0,64 м./0,75м.; един брой дъска с монтирани на нея три броя осветителни тела; трансформатор и удължител; вентилатор с термореле и 1 бр. опаковка към протокол на БНТЛ при ОД на МВР гр.Плевен, като постановява след влизане на присъдата в законна сила да се унищожат.

          На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия A.A., със снета по делото самоличност, да заплати направените деловодни разноски в размер на 432,41 лева.

          ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: