П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _15.11._ 2012 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на _петнадесети ноември_ през две хиляди и дванадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

          ЧЛЕНОВЕ: 1. Д.П.

                                2. С.М.

при секретаря Р.П., в присъствието на прокурора Диана Мицканова, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_488_ по описа за 2012 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.З. - ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че в периода от 19.04.2012г. до 26.04.2012г. включително, в условията на продължавано престъпление, чрез използването на технически средства - 3 бр. чукове с дълги дръжки и 2 бр. кирки и чрез използването на МПС - т.а. „Фиат *”  с рег. № *, собственост на К.К. от ***, и т.а. с неустановен регистрационен номер и марка, в с.Микре, обл.Ловеч и гр.Левски, обл.Плевен, направил опит да отнеме и отнел чужди движими вещи - тротоарни плочки от дялан камък на обща стойност 1782.63 лв., съответно:

- на 19.04.2012г. направил опит да отнеме от двора на бивше училище в с.Микре, обл.Ловеч, от владението на собственика - Община Угърчин, без съгласието на Кмета на Общината и с намерение противозаконно да ги присвои - 31.68 кв.м. плочки на стойност 209.72 лв.;

- на 25.04.2012г. и на 26.04.2012г. отнел от тротоарно пространство на ул.”Хан Кубрат” (източна страна) в гр.Левски, обл.Плевен, от владението на собственика - Община Левски, без съгласието на Кмета на Общината и с намерението противозаконно да ги присвои - 237.60 кв.м. плочки на стойност 1572.91 лв., като деянието е извършено в условията на посредствено извършителство, чрез наетите от него лица: В.И., ЕГН ********** ***; А.А., ЕГН ********** и В.Б., ЕГН ********** ***; Б.Р., ЕГН ********** и К.Р., ЕГН ********** ***, поради което и на основание чл.195, ал.1, т.4, пр.1 и 2 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл. 58а от НК, го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание със срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 58а от НК НАМАЛЯВА така наложеното на В.З. наказание лишаване от свобода с 1/3, поради което му определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание със срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 52, във вр. с чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия В.З., ЕГН **********, със снета по – горе самоличност да заплати на ОБЩИНА ЛЕВСКИ, представлявана от Л.А. – кмет, сумата от 1572.91лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 25.04.2012г., до окончателното изплащане на сумата. 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.53, ал.2, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата приложените като веществени доказателства, намиращи се на съхранение в двора на БКС гр. Левски: 3 бр. чукове с дълги дръжки, 2 бр. кирки и 1 бр. ножица за рязане на арматура.

Веществените доказателства: 31,68 кв. м. плочки от дялан камък, намиращи се на съхранение в двора на БКС гр. Левски, след влизане в сила на присъдата да се върнат на собственика ОБЩИНА УГЪРЧИН.

Вещественото доказателство: товарен автомобил „Фиат *”  с рег. № *, собственост на К.К., ЕГН ********** ***, намиращ се на съхранение в двора на БКС гр. Левски след влизане в сила на присъдата да се върне на собственика му.

 ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия В.З. със снета по делото самоличност да заплати направените разноски по досъдебното производство в размер на 250 лв.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия В.З. със снета по делото самоличност да заплати в полза на РС гр. Левски направените деловодни разноски в размер на 175.50 лв.

ОСЪЖДА подсъдимия В.З. със снета по делото самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 62.91 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

         

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                             2.