МОТИВИ към присъда, постановена по НДОХ №241/2012г. по описа на РС гр. Левски

 

 

Обвинението против подсъдимия В.Н., ***, ЕГН **********, е по чл. 206, ал.5, във вр. с ал.1 от НК, затова че на 31.01.2012г., в с.Деков, обл.Плевен, на кръстовището за гр.Белене, от товарен автомобил марка „DAF *” - опесъчител, с рег. № *, собственост на „Н.” ЕООД *, противозаконно присвоил чужда движима вещ - 120.00 л. дизелово гориво на стойност 316.80 лв., собственост на „Н.” ЕООД *, която вещ владеел съгласно осъществяваните от него функции по Заповед №94/ 07.12.2011г. на Управителя на „Н.” ЕООД * Х.Х. ***.

          Представителят на РП гр. Левски счита, че обвинението е доказано по категоричен и безспорен начин; че от представеното в с.з. писмено доказателство – разписка от пощенски запис се установява, че нанесената с деянието вреда е изцяло възстановена от страна на подсъдимия към пострадалия. По тази причина счита, че в случая са налице основанията за приложение на чл. 78а от НК и предлага съдът да му наложи наказание в минимален размер – 1000 лв., тъй като са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.

          Защитникът на подсъдимия адв. М. също счита, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК и моли съдът да освободи от наказателна отговорност подсъдимия, като му наложи наказание глоба в минимален размер.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

          Подсъдимият Н. работел на длъжност „шофьор на товарен автомобил” в „Н.” ЕООД *. Със заповед № 94/07.12.2011г., издадена от управителя на фирмата, на подсъдимия бил зачислен товарен автомобил марка „DAF *” - опесъчител, с рег. № *. Било му вменено да се грижи за чистотата на автомобила, изправността му, както и за зачисления към автомобила инвентар. Подсъдимият следвало да извършва дейност наред с други места и в с. Деков обл. Плевен.

            На 30.01.2012г. подсъдимият се срещнал със свидетелите Б.Х. и П.Г.. В присъствието на втория свидетел подсъдимият и св. Х. се споразумели Н. да му продаде 200л. нафта на цена от по 1.30лв. На свидетеля му било известно, че подсъдимият работи като шофьор на снегорин и мислел, че тази нафта е от реализиран от водача излишък. По тази причина решил да си купи от нафтата, като свидетелят бил чувал, че подсъдимият и друг път продавал дизелово гориво.

            На 31.01.2012г. снегоринът, който подсъдимият управлявал, бил паркиран на кръстовището за гр. Белене, в с. Деков, обл. Плевен. Поради ниските температури водачът припалвал камиона на няколко пъти през нощта. При едно от тези припалвания съгласно предварителната уговорка, на мястото дошъл свидетелят Х., според когото това станало между 3.00 и 5.00 ч. в тъмната част от денонощието. Свидетелят носел 6 пластмасови туби от по 20л. Подсъдимият взел тубите и източил от снегорина гориво в тях. Източил общо 120л. гориво (дизел) от камиона, с които напълнил тубите, носени от свидетеля. Свидетелят заплатил уговорената сума, взел горивото и си заминал.

            Според разпечатката от GPS - системата на камиона, превозното средство било с отворена капачка на резервоара в различни времеви отрязъци от 03.57ч. до 05.10ч. на инкриминираната дата.

            В качеството на свидетели по делото са разпитани Р.З., П.Г., Б.Х. и Х.Х..

            По делото е извършена съдебно – оценителна експертиза, която е дала като стойност на предмета на престъплението 316.80лв.

            В съдебно заседание защитникът на подсъдимия представя разписка за пощенски запис, от която е видно, че подсъдимият Н. е заплатил изцяло сумата, представляваща предмет на обвинението.       

           Така описаната фактическа обстановка се установява от присъединените на основание чл. 283 от НПК писмени доказателства по досъдебно производство №46/2012г. по описа на РП гр.Левски.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства безспорно се установява, че с деянието си подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по 206, ал.5, във вр. с ал.1 от НК, тъй като на 31.01.2012г., в с.Деков, от товарен автомобил - опесъчител, с рег. № *, собственост на „Н.” ЕООД *, противозаконно присвоил чужда движима вещ - 120.00 л. дизелово гориво на стойност 316.80 лв., собственост на „Н.” ЕООД *  Вещта владеел съгласно осъществяваните от него функции по Заповед №94/ 07.12.2011г. на Управителя на „Н.” ЕООД *.  

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината пряк умисъл –деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал настъпването им.

Подсъдимият е съзнавал, че автомобилът е служебен и че горивото, с което последният се задвижва, е чужда собственост, че самият той владее вещта съгласно осъществявани от него функции и че собственикът не е съгласен с отнемането му.    

          За извършеното престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало, видно от справката за съдимост. Не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност към момента на извършване на деянието.

Имуществените вреди са възстановени.

Предвид изложеното съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на подсъдимия Н..

          При определяне размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид съдействието, което той е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, изразеното разкаяние и положителните характеристични данни, поради което счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства и да му бъде наложена глоба в минималния предвиден от закона размер от 1000лв.

          При този изход на делото следва подсъдимият да заплати направените деловодни разноски в размер на 43.20 лв.

          Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

         

                                               

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: