Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, _25.10._ 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и шести септември_ две хиляди и тринадесета година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_328_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от С.С., с ЕГН**********, като непълнолетен, с одобрението и съгласието на своя баща В.А.,***, и двамата чрез пълномощника им адв. С.***, против НП №94/01.04.2013, издадено от Началник сектор „ПП” ОДМВР - Плевен.

Жалбоподателят обжалва в срок наказателното постановление издадено от Началник сектор ПП към ОДМВР – Плевен, с което на основание чл.315, ал.1, т.1 от КЗ му е наложено наказание „глоба” в размер на 400 лв. Счита, че обжалваното НП е издадено в противоречие със закона, а именно чл.15, ал.2 от ЗАНН, тъй като видно от наказателното постановление, а и от приложеното копие на личната му карта към момента на деянието (и към настоящия момент) не е бил пълнолетен, поради което наказателното постановление се явява незаконосъобразно.

Моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление изцяло като незаконосъобразно.

          За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

Установява се от представените по делото писмени доказателства, че на жалбоподателя на 11.03.2013г. е съставен АУАН за това, че на същата дата в 17:00 часа в гр. Левски, по ул. „Хан Аспарух”, като водач на мотопед „Хонда” с рег. №*, собственост на Я.П. ***, ЕГН **********, управлява без сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност” за 2013г., с което е нарушил чл.315, ал.1, пр.2 от Кодекса за застраховането.

На жалбоподателя е предявен актът за установяване на административно нарушение.

          По делото е представено и обжалваното НП №94/01.04.2013г., издадено от Началник на сектор „ПП” ОДМВР - Плевен, видно от което е, че за констатираното нарушение по отношение на жалбоподателя на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекс за застраховането му е наложена глоба в размер на 400 лв.

          Защитникът на жалбоподателя поддържа жалбата. Моли съда да отмени като незаконосъобразно издаденото наказателно постановление.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите С.С. и Д.К..

          В показанията си свидетелите твърдят, че са спрели за проверка жалбоподателя, който управлявал мотопед. Установени били имената на водача, констатирали са, че мотопедът е без застраховка „гражданска отговорност” за 2013г., поради което е бил съставен АУАН.

          Показанията на свидетелите са последователни, логични и  непротиворечиви.

Свидетелите са без родство с жалбоподателя, в този смисъл не са заинтересовани от изхода на делото, поради съдът кредитира показанията им като достоверни.

От описаните в АУАН и НП данни, както и от копие от лична карта на жалбоподателя се установява, че той е роден на ***. Към датата на извършване на вмененото му нарушение, както и към настоящия момент С.С. не е навършил пълнолетие.

Съгласно разпоредбата на чл. 26, ал.1 от ЗАНН, административно наказателно отговорни са пълнолетните лица, навършили 18 години, които са извършили административни нарушения в състояние на вменяемост. Съгласно ал.2 на чл. 26 от ЗАНН, административно наказателно отговорни са и непълнолетните, които са навършили 16 години, но не са навършили 18 години, които са могли да разбират свойството и значението на извършеното нарушение и да ръководят постъпките си. 

Съгласно разпоредбите на ЗАНН дори непълнолетен да носи административно наказателна отговорност, то на същия не може да бъде наложено административна наказание „глоба” предвид разпоредбата на чл. 15, ал.2 от ЗАНН, според която разпоредба по отношение на непълнолетните административното наказание глоба се заменя с обществено порицание.

След като не е съобразил цитираната разпоредба и е наложил административно наказание глоба административно наказващият орган е издал незаконосъобразно постановление, което следва да бъде отменено.

          На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №94/01.04.2013, издадено от Началник сектор „ПП” ОДМВР - Плевен, с което на С.С., с ЕГН**********,***, на основание чл.315, ал.1, т.1 от КЗ е наложено административно наказание глоба в размер на четиристотин лева, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                                        СЪДИЯ: