РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _26.09._ 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и шести септември_ две хиляди и тринадесета година в състав:

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора _Цветомир Папурков_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_365_ по описа на съда за 2013г., за да се произнесе, взе предвид следното:

          На основание данните по делото и закона, съдът

 

Р Е Ш И :

 

          ОСВОБОЖДАВА К.А. ***, ЕГН **********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.191, ал. 1 от НК за това, че в периода 01.01.2013г. – 26.06.2013г. в *, без да е сключил брак, живеел на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – С.Л. с ЕГН **********.

          НАЛАГА на основание чл.78а от НК на К.А. ***, ЕГН **********, административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №/26.09.2013 г., постановено по НАХД №365/2013 г. по описа на Районен съд гр. Левски;

 

В Районен съд – гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на К.А. ***, ЕГН **********, за това, че в периода 01.01.2013г. – 26.06.2013г. в *, без да е сключил брак, живеел на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – С.Л. с ЕГН **********.

Престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

          Представителят на РП – Левски в съдебно заседание взема становище, че безспорно е установено извършеното от К.А. престъпно деяние. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи административно наказание глоба в минимален размер.

          Обвиняемият К.А. се явява в съдебно засседание, не взема становище по внесеното от РП – Левски предложение. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Свидетелката С.Л. била ученичка в *. В началото на месец февруари  свидетелката Л. заживяла в дома на обвиняемия в * и заживели на съпружески начала.

Това се случило със знанието и съгласието на родителите и на двамата.

Свидетелката Л. спряла да посещава учебните занятия, като след известкен период от време Л. констатирала, че е бременна.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства. Видно от приложените писмени доказателства е, че в Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” гр. Левски е постъпил сигнал от Директора на * затова, че непълнолетната С.Л. съжителства на семейни начала с пълнолетния обвиняем. От показанията й се установява, че по свое собствено желание е заживяла с А., както и че имат намерение да сключат граждански брак, веднага след отпадане на пречките за това.

Обвиняемият твърди в обясненията си, че със * живеят заедно от 17.02.2013г., като през месец май следващата година ще навърши 16 години.

Последният заявява в обясненията си, че е наясно със забраната да съжителства с лице, което не е навършило 16-годишна възраст.

От изложената фактическа обстановка, подкрепена изцяло от събраните по делото доказателства се установява по безспорен и несъмнен начин, че А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.191, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание до две години лишаване от свобода, пробация, както и обществено порицание. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Към момента на извършването му А. не е осъждан, не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което са налице условията за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК.

При определяне размера на административното наказание глоба, съдът взе предвид превеса на смекчаващите вината и отговорността обстоятелства по отношение на А.. Като такива следва да се отчетат: признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина, фактът, че е безработен и чака дете.    

Предвид гореизложеното съдът счита, че по отношение на обвиняемия следва да бъде наложено административно наказание глоба към минималния размер, предвиден в закона.

Предвид изложеното съдът с решението си е признал обвиняемия за виновен по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.191, ал.1 от НК, освободил го е от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК и му е наложил административно наказание глоба в полза на държавата в размер на на 1000 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.

  

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: