РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ 08.10. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на осми октомври две хиляди и тринадесета  година в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                  ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря В.Д. и в присъствието на прокурора, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д.426 по описа за _2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Р.А. ***, с ЕГН **********, за това, че на 08.10.2013 г., около 10:10 часа, в гр.Левски,  в „Кафе - аперитив *” извършил непристойна проява, изразяваща се в ругатни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение към държанието към гражданите и органите на властта, с което е нарушил обществения ред и спокойствие.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното. Моли за по – леко наказание.

         Съдът като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

 На 08.10.2013 г., около 10:10 часа, в гр.Левски,  в „Кафе - аперитив *”, във видимо нетрезво състояние, нарушителят запознал да отправя обидни думи към клиентите в заведението. Отправил към И.В. репликата „хей очилатия, дъртак, излез навън да се оправим”. нарекъл свидетелката И.И. „мърша”, обидил собственичката на заведението М.Р. с думите „мърша, к****, я се разкарай от тука”. След пристигане на полицейските служители В.Т. и Г.Г., нарушителят А. продължил да се държи арогантно и към органите на властта. Обръщал се към тях с думите „какви сте вие”, а към полицай Г. конкретно „какъв си ти, че ще ми казваш да изляза от заведението”. Свидетелят Т. го помолил да излезе от заведението навън да си допие бирата, но А. продължил да се държи арогантно и отказал да изпълни разпореждането и на този полицейски служител. Това наложило задържането му, с поставяне на белезници и отвеждането му в РУП - Левски, където полицейският служител П.П. му съставил Акт за констатирано дребно хулиганство №2/08.10.2013 г.

В съдебно заседание са разпитани шестима свидетели – служителка в заведението, неговата собственичка, клиенти на заведението, както и двамата полицейски служители, изпратени по сигнал за нарушаване на обществения ред. Всички свидетели добросъвестно дават своите показания. Показанията на разпитаните свидетели си кореспондират, няма противоречие в обясненията им, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ и показанията им в съдебно заседание, поради което съдът им дава вяра.

Нарушителят се признава за виновен, съжалява за извършеното, счита, че е извършил деянието поради прекомерната употреба на алкохол от предния ден. Определя се като кротък и неарогантен човек в трезво състояние. Осъзнава случилото се и има ясен спомен за инцидента.

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят е извършил непристойна проява, която съставлява дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от Указа за борба с дребното хулиганство.

         Предвид степента на обществена опасност, съдът счита, че проявата е акт на дребно хулиганство и не представлява престъпление по смисъла на чл.325 от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ, на Р.А. следва да бъде наложено административно наказание. При определяне вида на наказанието, съдът съобрази, че единственото отегчаващо вината и отговорността на А. обстоятелство е пияното му състояния. Превеса на смекчаващите вината и отговорността на нарушителя обстоятелства, а именно доброто му процесуално поведение, признанието на вината, изразеното съжаление, младата му възраст, тежкото му имотно и семейното състояние /същият е безработен, живее при своите родители, които осигуряват издръжката му/, мотивира съда да му определи административно наказание глоба в полза на държавата и в размер към минималния, предвиден в чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ, а именно в размер на 100 лева.  

При превеса на смекчаващите вината и отговорността на нарушителя обстоятелства съдът приема, че този вид наказание ще окаже необходимото възпитателно и поправително въздействие върху Р.А., за в бъдеще да се въздържа от извършване на подобни прояви.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Р.А. ***, с ЕГН **********, административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване насрочва делото пред ПОС на 15.10.2013 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят - уведомен. Да се уведоми РП – Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: