Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.11._ 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

           

Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и първи октомври_ две хиляди и дванадесета година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_241_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от С.Й., с ЕГН**********,***, против наказателно постановление №14-0241-000165/17.06.14г., на Началник група към ОДМВР – Плевен, РУ - Белене.

            Жалбоподателят твърди, че с обжалваното наказателно постановление му е наложено на основание чл. 174, ал.1 от ЗДвП „глоба” в размер на 600 лв. и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 8 месеца; че обжалваното наказателно постановление е издадено в съществено нарушение на материалноправните и процесуални разпоредби, като сочи, че подробни съображения ще изложи, след като се запознае с всички материали по административнонаказателната преписка. Счита, че дори и да се приеме, че е извършил нарушението, описано в НП, липсата на настъпили от нарушението вредни последици и ниската му обществена опасност  като нарушител, предполагали определяне на наказания в минимално предвидените от закона размери.

Моли съда да отмени изцяло като незаконосъобразно наказателното постановление. Алтернативно моли ако съдът приеме, че не са налице основания за отмяна на атакуваното наказателно постановление, да го измени в наказателната му част, като намали наложеното наказание „лишаване от право да управлява МПС” от 8 месеца на 6 месеца, а наложеното наказание „глоба” от 600 лв. на 500 лв.

Жалбоподателят не се явява в съдебно заседание, представлява се от адвокат Б., който заявява, че поддържа жалбата. Моли съда да отмени наказателното постановление поради издаването му в съществено нарушение на процесуалните разпоредби и нарушение на материалния закон. Навежда доводи за липса на тъждество между обстоятелството по установяване на нарушението в акта и тези изложени в НП; за наличие на противоречие в съдържанието на АУАН и НП, което води до съществени нарушения на процесуалните правила. Заявява, че поддържа съображенията си алтернативно за изменение на НП в наказателната му част, поради явна несправедливост на наложените санкции глоба и лишаване от правоуправление на МПС.

За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна, поради което наказателното постановление следва да бъде отменено.

            Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН на 17.05.2014г. против жалбоподателя затова, че на същата дата около 00:03 часа С.Й. ***, управлява собствения си лек автомобил „Алфа Ромео” с табели с рег. № *, под въздействие на алкохол, с концентрация 0.98 промила, установено по надлежния ред с алкотест  „Алкомер 931” с фабр. № 2243431. Сочи се в АУАН, че водачът твърдял, че е пил 3 бири по 0.5л. за времето от 18:00 до 24:00 часа, като е издаден талон за медицинско изследване № 0209039 от 17.05.2014г. Посочена като нарушена е разпоредбата чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното НП от 17.06.2014г., издадено от началник група към ОДВМР – Плевен, РУ гр.Белене, с което за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП, на основание чл. 174, ал.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 600 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца.   

От разпита на свидетелите Б. и Б. се установява, че работят в РУП – Белене. В изпълнение на служебните си задължения спрели за проверка лек автомобил, управляван от жалбоподателя.  Водачът бил изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, което показало концентрация на алкохол 0.98 промила. На водача е бил издаден талон за медицинско изследване. Според свидетелите проверката е продължила между 10 и 20 мин. 

Съдът е приел представения от процесуалния представител на жалбоподателя  връчения му АУАН, от който се установява, че фабр. номер на техническото средство, с което е установена концентрацията на алкохол в кръвта, е 224443424.

На жалбоподателя е съставен АУАН за управление на МПС след употреба на алкохол, като в НП е записано, че концентрацията на алкохол в кръвта е установена с техническо средство алкотест „Алкомер 931” с фабр. № 2243431, а в АУАН – че нарушението е установено с техническо средство алкотест „Алкомер” с фабр. № 2243424. Видно от представения списък на преминалите метрологична проверка средства за измерване, е че Алкомер 931 с фабр. № 2243431 е преминало успешно ПП. В същия списък обаче не фигурира средство за измерване „Алкомер 931” с фабр. № 224443424, с което е установено наличие на алкохол в АУАН. При тези доказателства не е безспорно доказано с какво техническо средство е установено нарушението и дали то е одобрен тип и преминало ли е редовна метрологична проверка.

Налице е и липса на идентичност в съдържанието на АУАН и НП, поради което е налице съществено процесуално нарушение, което накърнява правото на защита на наказаното лице.

Установява се, че в АУАН и НП е посочен час на извършване на нарушението 00:03ч на 17.05.2014г.

В приложената справка за извършените измервания с техническо средство, приложена към делото, няма отчетена данни за извършена проверка за употреба на алкохол с посочения в НП уред с №2243431, нито с техническо средство с друг фабр. номер. Часът на извършената проверка и в  АУАН и в НП е 00:03ч. на дата 17.05.2014г. Свидетелите – служители в РУ – Белене сочат в показанията си,       че проверката е продължила 10-20 мин., като между 00:03 ч. до 00:20ч. не фигурират данни за извършени проверки с техническо средство.   

Предвид изложените съображения наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено като такова.

            На основание изложеното, съдът

 

РЕШИ:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление  №14-0241-000165/17.06.14г., на Началник група към ОДМВР – Плевен, РУ - Белене, с което на С.Й., с ЕГН**********,***, на основание 174, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на ШЕСТОТИН ЛЕВА и лишаване от право да управлява МПС за срок от осем месеца, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

                                                                                    СЪДИЯ: