Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 20.10.2014 г.

 

          РАЙОНЕН СЪД гр.Левски, първи граждански състав в публичното заседание на двадесети октомври 2014 г. в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. и в присъствие на прокурора… като разгледа докладваното от съдия Панчева Н.А.Х.Д. №299 по описа за 2014 г. по описа на РС – Левски, за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Производството е по реда на УБДХ.

Акт за констатиране на дребно хулиганство е съставен на 20.10.2014 г. от П.П., мл. полицейски инспектор при РУ на МВР Левски, срещу С.С. – ***, ЕГН **********, за това, че на 20.10.2014 г. в *, около 09:00 часа в хранителен магазин на * извършва непристойна проява, изразена в употреба на ругатни и псувни и други неприлични изрази на публично място и пред повече хора в оскърбително поведение, отношение и държание към гражданите, с което нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, изразяващо се в отправяне на обидни думи към Т.Ц. като я напсувал на майка с думите ……, хванал я за косата и започнал да я скубе, заплашил я, че ще я убие и тормози всеки ден в магазина и града, където я срещне, но след намесата на Н.М. не се стигнало до по-нататъшно нарушение на обществения ред. С държанието си и поведението си е нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, а е нарушение по чл.1 от УБДХ.

Нарушителят С.С. е подписал акта без възражения.

          Съдът като съобрази събраните по делото доказателства, обясненията дадени от нарушителя в с.з., показанията на разпитаните свидетели, намира за установено  следното:

С.С. – ***, ЕГН **********.

От показанията на разпитаните свидетели по делото П.П. и Т.Ц. се установява, че С. живял на съпружески начала с дъщерята на Ц. от съжителството на което има родено дете – *. Установява се, че преди няколко дни дъщерята на Ц. потърсила съдействие от своята майка, тъй като била физически малтретирана от нарушителя С.. Останала в домът на майка си и преустановила контактите си с нарушителя принудена от обстоятелствата тя предала на нарушителя и неговите роднини бебето си. Това не успокоило нарушителя и той преследвал непрекъснато свидетелката Ц. и настоявал същата „да му върне жената”. На 20.10.2014 г. около 09:00 часа сутринта след като установил, че свидетелката Ц. се намира в магазина на Н.М. влязъл в магазина и се нахвърлил към Ц. с думите „Да ти ….. п…. майката!”, скубал я за косата, обиждал я и с други нецензурни думи, захвърлил по нея с бутилки боза, отправял заплахи, че ще я убие, че ще я тормози навсякъде, където я срещне, в магазина или в града. Собственика на магазина М. се намесил, прекратил противообщественото поведение на нарушителя и успял да го изведе навън от магазина, извикал по телефона помощ, на което се отзовали служителите на РУ на МВР гр.Левски.

Горната фактическа обстановка се изяснява от съставения акт за констатиране на дребно хулиганство №2 от 20.10.2014 г. и от показанията на свидетелите: П.П. и Т.Ц..

С оглед всичко изложено дотук съдът намира, че в акта правилно е отразено поведението на нарушителя, което представлява дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като с действията си, посочени в акт №2/20.10.2014 г. е нарушил обществения ред и спокойствие, като поради своята по-ниска степен на обществена опасност деянието не представлява престъпление по чл.325 от НК

 На нарушителя следва да бъде наложено съответно на непристойната проява наказание.

 Съдът, като съобрази от една страна интензивността на хулиганските действия на нарушителя С.С., а от друга страна доброто му процесуално поведение намери, че на същия следва да му бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 500 лв.

 Съдът намира, че така наложеното наказание би способствало за постигане на целите, както на личната, така и на генералната превенция. Налагането на наказание “Задържане в поделенията на МВР” не отговаря на обществената опасност на дееца, която в конкретния случай не е особено висока.

Водим от горното, съдът

 

 

                                     

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА на основание чл.6, б.”а”, във вр.с чл.1, ал.1 от УБДХ на С.С., ***, ЕГН **********, административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 500 (петстотин) лева, за извършеното от него нарушение по чл.1, ал.2 от  УБДХ – за това, че на 20.10.2014 г. в *, около 09:00 часа в хранителен магазин на * извършил непристойни прояви, изразени в употреба на ругатни и псувни и други неприлични изрази на публично място и пред повече хора, в оскърбително поведение, отношение и държание към гражданите, с което нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред ПлОС.

Препис от решението да се изпрати до Началника на РУ на МВР Левски и на РП Левски.      

                            

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: