П Р И С Ъ Д А

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ, 22.10. 2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на двадесет и втори октомври през две хиляди и четиринадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.Н.

                                               2. Я.Б.

 

при секретаря И.П., в присъствието на прокурора Цветомир Папурков като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.о.х.д. № 205 по описа за 2014 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия С.Т. – ***, ЕГН **********,

за ВИНОВЕН в това, че:

І. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, в условията на продължавано престъпление, пред различни служби при Община Левски, съзнателно ползвал неистински официални документи, като за самото им съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност, като следва:

1. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, пред Общинска служба по земеделие гр.Левски, съзнателно ползвал неистински официални документи – два броя нотариални заверки - №5899/21.10.2013г. и №5898/21.10.2013г. /с които са удостоверени подпис и текст по пълномощно, на което бил придаден вид, че е издадено от името на упълномощител И.К. на пълномощника С.Т./, на които два броя нотариални заверки бил придаден вид, че са на нотариус П.Ц. с района на действие * и номер от Нотариалната камара №*, с цел да бъдат ползвани за доказателство относно цитираните в тях обстоятелства и изготвяне на скица и удостоверение за характеристика по отношение на имот №* в землището на ***, като за самото им съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност;

2. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, пред служба „Местни данъци и такси” при Общинска администрация гр.Левски, съзнателно ползвал неистински официални документи – два броя нотариални заверки - №5899/23.10.2013г. и №5898/23.10.2013г. /с които са удостоверени подпис и текст по пълномощно, на което бил придаден вид, че е издадено от името на упълномощител П.Л. на пълномощника С.Т./, на които два броя нотариални заверки бил придаден вид, че са на нотариус П.Ц. с района на действие * и номер от Нотариалната камара №* и удостоверение за характеристика на имот №*, находящ се в землището на *** с изх. №981/27.09.2013г., на което било придадено вид, че е издадено от ОСЗ – Левски, чрез П.К. ***, с цел да бъдат използвани за доказателство относно цитираните в тях обстоятелства и за издаване на данъчна оценка, като за самото им съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност, поради което и на основание чл.316, във вр. чл.308, ал.2, пр.2, алт.2 и ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на определеното по отношение на подсъдимия С.Т. наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.  

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Т., със снета по делото самоличност

за ВИНОВЕН в това, че:

ІІ. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, в условията на продължавано престъпление, пред различни служби при Община Левски, съзнателно ползвал неистински официални документи, като за самото им съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност, като следва:

1. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, пред Общинска служба по земеделие гр.Левски, съзнателно ползвал неистински частен документ – пълномощно от 21.10.2013г., на което бил придаден вид, че е издадено от името на упълномощител И.К., ЕГН **********, на пълномощника С.Т., ЕГН **********, с цел да докаже, че съществува правно отношение – обстоятелството по представителната му власт относно имот №*, с площ 26.150 дка., в землището на ***, като за самото му съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност;

2. На 31.10.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, пред служба „Местни данъци и такси” при Общинска администрация гр.Левски, съзнателно ползвал неистински частен документ – пълномощно от 23.10.2013г., на което бил придаден вид, че е издадено от името на упълномощител П.Л., ЕГН **********, на пълномощника С.Т., ЕГН **********, с цел да докаже, че съществува правно отношение – обстоятелството по представителната му власт относно имот №*, с площ 26.150 дка., в землището на ***, като за самото му съставяне не може да му бъде търсена наказателна отговорност, поради което и на основание чл.316, във вр. чл.309, ал.1, пр.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на определеното по отношение на подсъдимия С.Т. наказание лишаване от свобода за срок от три месеца с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.  

На основание чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подсъдимия С.Т., със снета по делото самоличност, едно общо наказание, измежду наложените му за двете деяния: по чл.316, във вр. чл.308, ал.2, пр.2, алт.2 и ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК и по чл.316, във вр. чл.309, ал.1, пр.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, най-тежкото от тях, а именно: наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на определеното по отношение на подсъдимия С.Т. общо, най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.  

На основание чл.189, ал.3  от НПК ОСЪЖДА подсъдимия С.Т., със снета по делото самоличност, да заплати направените на досъдебното производство разноски в размер на 231.70 лева по сметка на ОД на МВР-Плевен, както и направените деловодни разноски в съдебната фаза на процеса в размер на 109.57 лева по сметка на РС-Левски.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                           

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                       2.