ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 09.10. 2014 г.

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на девети октомври 2014 г. в състав:

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х.д. ­271 по описа за 2014 г. докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ М.Д. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адв. С.Х. *** – назначена за служебен защитник на основание чл.381, ал.1 от НПК, с определение №126/30.09.2014г. по ч.н.д. №270/2014г. по описа на РС-Левски, по досъдебно производство №ЗМ 52/2014г. по описа на РУП-Белене, пр.пр.№455/2014г. по описа на РП-Левски.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Х. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия М.Д. – адв. С.Х. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

М.Д. – ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Отводи не правим на състава на съда. Нови искания по доказателствата нямаме.

АДВ. Х. – Отводи не правим на състава на съда, също така нямаме нови искания по доказателствата.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи, нямам нови искания.

 

АДВ. Х. Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТМоля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          Съдът докладва съдържанието на внесено в РС-Левски споразумение, постигнато по н.о.х.д.№271/2014г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №ЗМ 52/2014г. по описа на РУП-Белене, пр.пр.№455/2014г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия М.Д., ЕГН ********** и служебния му защитник адв. С.Х. ***, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ М.Д. се признава за виновен в това, че на 11.03.2014г. срещу землището на гр.Белене, при р.км. 579 на р.Дунав, с лодка * с рег. № *, излязъл през границата на страната – от Република България в Румъния, без разрешение на надлежните органи на властта.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Д.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.279, ал.1 от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на М.Д., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.279 ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, а именно ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки при условията на чл.42а, ал.4 във вр. с ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.1, т.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.42б, ал.1 от НК:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, с явяване пред пробационен служител 2 пъти седмично.

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

Разноски по делото не са направени.

Веществени доказателства няма.

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение противоречи на материалния закон и морала, поради което не следва да бъде одобрено по следните съображения:

Престъпният състав на чл.279, ал.1, пр.1 и пр.2 от НК е на просто извършване и има две самостоятелни форми на изпълнително деяние, съществуващи самостоятелно, изразяващи се във:

- влизане или излизане през границата на страната, без разрешение от надлежните органи на властта или

- макар с разрешение, но не през определените за това места.

В диспозитива на обвинението, за което е постигнато споразумение между страните, е посочена само първата самостоятелна форма на изпълнителното деяние на този престъпен състав.

Страните са постигнали споразумение, без да е отчетено обстоятелството, че след влизането на РБългария в ЕС на 01.01.2007 г., значително е облекчен реда за охрана на държавната граница, с последващо уеднаквяване на българското законодателство с Регламент 562/2006 г. на ЕП, съгласно който вече не е необходимо изрично разрешение за преминаване на границата от български граждани и граждани на ЕС. Посочените лица влизат и напускат територията на РБългария само с валидна лична карта или валиден паспорт, според чл.4, ал.1 от Закона за влизането, пребиваването и напускането на РБ на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства.

Следователно, след 01.01.2007 г., разрешението по отношение на българските граждани, като елемент от обективна страна на престъплението по чл.279, ал.1, пр.1 от НК, е необходимо само ако им е била наложена забрана за напускане на страната. След като на подсъдимия е повдигнато обвинение по първата хипотеза на този престъпен състав, в същото задължително е следвало да се посочи и основанието, на което му е била наложена забрана да напуска страната, в нарушение на която той е излязъл през държавната граница без съответно разрешение. Такова посочено основание липсва, по простата причина, че по отношение на подсъдимия няма данни да е налагана такава забрана. Следвателно обвинението, за което е постигнато споразумение между страните е несъставомерно от обективна и субективна страна.

Постигнатото споразумение между страните не съдържа обвинение за второто самостоятелно изпълнително деяние на този престъпен състав, изразяващо се в преминаване на границата не на определеното за това място, което в случая е ГКПП, и съдът не следва да го коментира.

Предвид изложеното по–горе, съдът намира, че постигнатото споразумение между страните противоречи както на материалния закон, така и на морала, поради което не следва да бъде одобрено. Съдебното производство по делото следва да бъде прекратено, а делото да се върне на РП-Левски.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ОДОБРЯВА на основание чл.382, ал.8 от НПК постигнатото споразумение по н.о.х.д.№271/2014 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №ЗМ 52/2014 г. по описа на РУП-Белене, пр.пр.№455/2014 г. по описа на РП-Левски), между РП-Левски, подсъдимия М.Д., ЕГН **********, и служебния му защитник адв. С.Х. ***, поради противоречието му със закона и морала.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по н.о.х.д.№271/2014 г. по описа на РС-Левски.

ВРЪЩА делото на Районна прокуратура-Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10:45 часа.

 

 

          СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: