О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

               гр. ЛЕВСКИ, 12.11.2014 г.

 

                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в ЗАКРИТО съдебно заседание на дванадесети ноември 2014 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:                    

 

при участието на секретаря _ и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова ч.н.д. №­­315 по описа за 2014 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството е по реда на чл.243 от НПК.

В Районен съд-Левски е постъпила жалба от З.Д. ***, ЕГН **********, против постановление за прекратяване на наказателното производство от 23.10.2014 г. по досъдебно производство №ЗМ 171/2014 г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №907/2014 г. по описа на Районна прокуратура-Левски.

Жалбоподателката твърди, че неправилно е прекратено образуваното наказателно производство по повод извършената от А.П. кражба на имущество от дома й, по време на отсъствието й от *, в периода от 10.07.2014 г. до 17.08.2014 г.

Позовава се на допуснати неточности, довели до претупване на разследването по делото и омаловажаване на извършеното престъпно деяние. По същество оспорва изводите в заключението на вещото лице по назначената на досъдебното производство съдебно-психиатрична експертиза, относно действителното психично здравословно състояние на обвиняемия. Съобразно наведените доводи, съдът намира, че жалбодателката оспорва и основанието за прекратяване на наказателното производство, поради извършване на деяние от обвиняемия в състояние на психично заболяване, изключващо неговата вменяемост. 

Съдът, като прецени изложеното в жалбата и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбоподателката З.Д. има качеството на пострадал от престъплението, поради което е надлежно легитимирано лице да обжалва постановлението на РП-Левски, съобразно разпоредбата на чл.243, ал.3 от НПК.

Жалбата е подадена в срока по чл.243, ал.3 от НПК, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна, но само относно основанието за прекратяване на наказателното производство, поради извършване на деяние от обвиняемия в състояние на психично заболяване, изключващо неговата вменяемост. 

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява следната фактическа обстановка:

*************************************************************************************************

            Съдът възприема изводите на вещото лице в изготвената съдебно-психиатрична експертиза по отношение на П.. Няма съмнения относно поставената диагноза. П. е бил невменяем по смисъла на чл.33 от НК, с оглед безспорно установеното продължително разстройство на съзнанието към момента на извършване на деянието. Лице, което по време на извършване на деянието е било в състояние на невменяемост, не е субект на престъпление и не носи наказателна отговорност. В тези случаи макар да е извършено общественоопасно деяние, няма да се образува наказателно производство, а ако такова е образувано, то следва да се прекрати, но на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК - извършеното деяние не съставлява престъпление, поради липса на вината като субективен елемент. В този смисъл, съдът намира, че макар и правилно да е прекратено наказателното производство срещу П., основанието за неговото прекратяване не се съдържа в разпоредбата на чл.24, ал.1, т.5 от НПК. П. е бил в състояние на продължително разстройство на съзнанието към момента на извършване на деянието и не е изпаднал в такова състояние след това. При това положение, съдът намира, че следва да се измени обжалваното постановление относно основанието за прекратяване  на досъдебното производство, а именно: на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК – деянието не съставлява престъпление.

Водим от горните мотиви, съдът

 

             О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл.243, ал.5, т.2 от НПК ИЗМЕНЯ постановлението на Районна прокуратура-Левски от 23.10.2014 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №ЗМ 171/2014 г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №907/2014 г. по описа на същата прокуратура, водено срещу  А.П. ***, ЕГН **********, за престъпление по чл.194, ал.1 от НК, ОТНОСНО ОСНОВАНИЕТО за прекратяване, като вместо на основание чл.24, ал.1, т.5 от НПК, наказателното производство следва да се счита за прекратено на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК - деянието не съставлява престъпление.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 7-дневен срок от получаване на съобщението от жалбоподателката, обвиняемия П., назначеният му служебен защитник – адв.А.А. ***, че е изготвено.

 

           

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: