Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 05.10.2015 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на девети септември 2015 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Р.П. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. №209 по описа за 2015 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд-гр.Левски е постъпила жалба от А.М.П. ***, ЕГН **********, чрез упълномощеният му защитник – адв.М.С. от ПлАК, против наказателно постановление №69/01.04.2013 г. на Началник Група „ОП” в РУП при ОДМВР-Плевен.

В жалбата се твърди, че обжалваното наказателно постановление, с което  са му наложени общо три броя административни наказания, е издадено въз основа на АУАН, в който се твърди, че на посочените дата, час и място, като водач на МПС е отказал да бъде изпробван за алкохол с техническо средство, не е представил СУМПС и по време на движение не е бил с поставен предпазен колан. Счита, че както съставеният против него АУАН, така и издаденото въз основа на него наказателно постановление, се явяват незаконосъобразни.

Жалбата се поддържа изцяло в съдебно заседание лично от П. и процесуалният му представител. След приключване на съдебното следствие, защитата излага конкретни аргументи, съставляващи самостоятелни основания за отмяна на санкционния акт, като незаконосъобразен.

На първо място счита, че е оборена презумтивната доказателствена сила на съставения акт. Позовава се на липсата на спомен у свидетелите поради изминалия дълъг период от време и констатираното противоречие в показанията на актосъставителя с отразената от него в акта житейски и правно нелогична констатация: че водачът е управлявал след употреба на алкохол, като същевременно с това е отказал да бъде изпробван за алкохол с техническо средство. Излага съображения, че установяване на нарушение, изразяващо се в управление на МПС след употреба на алкохол, съгласно Наредба №30/2001 г. на МВР е допустимо по два начина: след изпробване с техническо средство или след химически анализ на кръвта. Твърди, че от събраните по делото гласни доказателства става ясно, че в конкретния случай на жалбоподателя е била взета некачествена проба по смисъла на цитирания подзаконов нормативен акт, тъй като по обективни здравословни причини – заболяване, диагностицирано като исхемична болест на сърцето с решение на ТЕЛК, датиращо от 2011 г., т.е. преди датата на датата на извършената проверка, П. не е успял да вкара достатъчно въздух в устройството за извършване на качествена проба.

На второ място твърди, че отразената в акта констатация, изразяваща се в управление на МПС след употреба на алкохол, не е намерила съответно място в издаденото наказателно постановление. Сочи, че в приложения към преписката талон за медицинско изследване е отбелязано, че водачът е отказал получаването му. Отказът му обаче не е бил удостоверен с подписа на един свидетел, съобразно законовите изисквания, което от своя страна налага извод, че такъв въобще не е издаван, още повече, че издаването на такъв талон въобще не е описан от актосъставителя в АУАН.    

Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло на посочените основания обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема допълнително становище.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН. Наказателното постановление е връчено лично на жалбоподателя на 22.06.2015 г., както се твърди в жалбата. Жалбата е депозирана директно в съда на 23.06.2015 г. Тази дата предхожда посочената такава в наказателното постановление като дата на връчването му, а именно: на 26.06.2015 г., поради което последната следва да се отчита като техническа грешка и съответно, че жалбата е подадена преди изтичане на 7-мо дневния срок за обжалване, считано от датата на връчване. Последното от своя страна я прави процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява, че дежурен полицейски патрул в състав: В.Т. и В. П., на 07.03.2013 г., около 00:25 ч., спрял за проверка лек автомобил, движещ се по ул.”Милин камък” в гр.Левски, обл.Плевен, управляван от жалбоподателя. Свидетелят Т. поискал документите на водача и на ППС за проверка. П. представил само лична карта и свидетелство за регистрация на МПС, поради което полицейските служители го отвели в сградата на местното полицейско управление за извършване на справка с дежурната част, относно притежание на валидно СУМПС. В полицейското управление свидетелят Т. пристъпил към извършване на проба на жалбоподателя за употреба на алкохол с техническо средство. П. направил няколко поредни опита да даде проба, но всички те завършили с неуспех, поради влошеното му здравословно състояние, дължащо се на заболяване: хронична исхемична болест на сърцето, диагностицирано с решение на ТЕЛК през 2014 г., но датиращо от 2011 г., когато било проведено оперативно лечение с налагане на един стенд. Неуспешните опити на П. станали повод за възникване на конфликт, между него и свидетеля Т..

Свидетелят В.К.Т. – компетентно длъжностно лице, с оглед заеманата длъжност „гл.полицай” при РУ на МВР-Левски, съгласно представената Заповед №Із-1745/28.08.2012 г. на министъра на външните работи, в присъствието на свидетеля В.А.П., съставил против жалбоподателя АУАН №69/07.03.2013 г. за това, че:

На 07.03.2013 г., около 00:25 часа, в гр.Левски, на ул.”Милин камък”, управлява лек автомобил „***” с рег.№ ***, собственост на Й. Й. Б., ЕГН **********, след употреба на алкохол – отказва да бъде изпробван с техническо средство „Алкомер 931”. Същият не представя СУМПС и контролен талон към него. Не използва обезопасителен колан по време на движение.”

Актосъставителят посочил като нарушени разпоредбите на: чл.100, чл.157, чл.137а, ал.1 и чл.174, ал.3 от ЗДвП, както и че, като доказателство за констатираните нарушения е иззет АУАН №552768. Жалбоподателят отказал да подпише съставения против него акт и да получи екземпляр от него, което е удостоверено с подписа на един свидетел – Д.П. Г..

На същата дата, актосъставителят изготвил докладна записка, адресирана до началника на РУП на МВР-Левски. В нея вписал, че в хода на извършената проверка жалбоподателят представил само лична карта и свидетелство за регистрация на управляваното МПС, както и факта на отвеждането му в сградата на полицейското управление, относно извършване на проверка за притежание на валидно СУМПС, но не отразил резултатите от същата. Вписал, че П. се държал нагло и арогантно, заплашвал го с уволнение, както и че „отказал да бъде изпробван с техническо средство за установяване на алкохол в кръвта”.

Въз основа на докладната записка и съставения АУАН, началникът на РУП-Левски издал Заповед за прилагане на принудителни административни мерки №69/07.03.2013 г., с която на основание чл.171, т.1, б.”б” от ЗДвП постановил временно отнемане на СУМПС на П., до решаване въпроса за отговорността.

При спазване на предвидените преклузивни срокове в ЗАНН, Началник на Група „ОП” в РУ-Левски при ОД на МВР-Плевен, явяващ се компетентното длъжностно лице, съгласно цитираната по-горе заповед, издал обжалваното наказателно постановление на 01.04.2013 г., с което наложил на П. административни наказания за три административни нарушения, както следва:

1. На основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му наложил административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение по чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, изразяващо се в това, че при извършената проверка не е представил СУМПС и контролен талон към него;

            2. На основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му наложил административно наказание глоба в размер на 50 лева за нарушение по чл.137а, ал.1, пр.1 от ЗДвП, изразяващо се в това, че по време на движение е без поставен обезопасителен колан;

            3. На основание чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП му наложил кумулативно две административни наказания: глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца за нарушение по чл.174, ал.3 от ЗДвП, изразяващо се в това, че при извършената полицейска проверка отказва да бъде изпробван с техническо средство „Алкомер 931” за употреба на алкохол. Издаден талон за медицинско изследване, на което лицето не се е явил.

На основание Наредба №Із-2539 на МВР, административно-наказващият орган постановил отнемане на общо 18 контролни точки на водача, от които 6 контролни точки по чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП и 12 контролни точки по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП.  

Съдът намира, че при съставяне на акта и издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до неправилно приложение на материалния закон.

Налице са сочените от защитата две взаимноизключващи се констатации в направеното словесно описание от актосъставителя, относно нарушението по чл.174, ал.3 от ЗДвП. В акта е вписано, че жалбоподателят управлява процесния автомобил „след употреба на алкохол – отказва да бъде изпробван с техническо средство „Алкомер 931”.

Коя от тези две констатации съответства на действителната фактическа обстановка, съдът установи от обясненията на жалбоподателя, в подкрепа на които са приетите писмени доказателства по делото. При разпита на актосъставителя в качеството на свидетел, същият категорично твърди, че поддържа вписаната в акта версия за „употреба на алкохол”. Показанията му в този смисъл противоречат на описаното лично от него в изготвената докладна записка до началника на полицията, че П. е „отказал да бъде изпробван с техническо средство за установяване на алкохол в кръвта”, за каквото всъщност административно нарушение жалбоподателят е наказан с издаденото наказателно постановление. Същевременно, показанията на свидетеля П. не подкрепят нито така отразената в акта и поддържана от Т. версия, нито описаната втора констатация, доколкото, предвид изминалия дълъг период от време заявява, че не си спомня нищо по случая, дори и след предявяване на акта.

От правна страна, отразената в акта първа фактическа констатация е факт, неотносим към предмета на доказване в настоящото производство. Последният би имал значение за съставомерността на друго деяние, а именно: управление на МПС, след употреба на алкохол. Такова обаче не е било установено в хода на проверката по предвидения законов ред, което е обусловило липсата на тази фактическа констатация в наказателното постановление. Последното обаче е равнозначно на липса на пълна идентичност между двата акта при словесното описание на нарушението и обстоятелствата, при които то е извършено. Същевременно, съставлява съществено процесуално нарушение, тъй като е довело до грубо нарушаване правото на защита на П. - до степен на невъзможност да разбере за какво точно административно нарушение е ангажирана отговорността му.    

Съдът констатира и несъответствието на нито една от вписаните в акта фактически констатации с обективната действителност. От установената по делото фактическа обстановка следва, че описаното в акта и в наказателното постановление административно нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП е несъставомерно от обективна и субективна страна. Съставът на това нарушение визира отказ на нарушителя да му бъде извършена проверка с техническо средство, поради което и неговото осъществяване предполага изцяло липса на воля за съдействие на контролните органи. По делото се установява тъкмо обратното, че П. не се е възпротивил да бъде изпробван с техническо средство, направил е повече от два опита, но поради влошеното си здравословно състояние не е успял да даде качествена проба. Обясненията му в този смисъл не се оборват от показанията на актосъставителя и свидетеля по акта, а относно причините за невъзможността да бъде тестван за алкохол с техническо средство, поради налично сърдечно заболяване към момента на извършената проверка, обясненията му също не са голословни. Видно от представеното от Началник Сектор КАТ-гр.Велико Търново досие на П. /образувано във връзка с подадени от него заявления за издаване на ново СМПС/ е, че измежду документите е приложено ЕР на ТЕЛК №2815/04.12.2014 г., съобразно което жалбоподателя е с поставена водеща диагноза: хронична исхемична болест на сърцето, заради която му е определена 72% трайно намалена работоспособност. От експертното решение става ясно, че П. е провел през месец март и месец юни 2011 г. две болнични лечения. Първото лечение било за остра левокамерна недостатъчност с белодробен отток, а при второто, по повод силни болки в гърдите и след инвазивна диагностика му е наложен един стенд. При наличието на такива данни от цитирания документ, съдът счита, че следва да кредитира изцяло с доверие дадените обяснения от жалбоподателя, съответно да приеме, че вписаната втора фактическа констатация в акта се дължи на неправилно отчетената от актосъставителя обективна невъзможност на П. да даде качествена проба, като негов категоричен отказ да бъде тестван за употреба на алкохол.

Основателно е направеното възражение от защитата, че към преписката е приложен талон за медицинско изследване на кръвта, в който е отбелязано, че водачът е отказал да го получи, като отказът му не е удостоверен с подписа на един свидетел. Вярно е и това, че в съставеният акт против жалбоподателя не е описан нито факта на издаване на приложения талон за медицинско изследване, нито факта, че жалбоподателят е отказал да го получи. Издаването на талон за медицинско изследване е описано за първи път в наказателното постановление, като е дори е отразено, че П. не се е явил за вземане на кръвна проба. Въпреки това, административно-наказващият орган е посочил, че го санкционира за нарушение по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП, изразяващо се в отказ да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, но не и за нарушение по смисъла на чл.174, ал.3, пр.2 от ЗДвП, изразяващо се в отказ на нарушителя да се яви в пунктовете за вземане на кръвна проба, след издаване и връчване на талон за медицинско изследване по надлежния ред. Освен че горното съставлява поредното самостоятелно основание за отмяна на санкционния акт в тази му част, съдът намира, че от събраните по делото доказателства не може да се направи извод за съставен по време на проверката талон за медицинско изследване на кръвта, а още по-малко и за връчването му на жалбоподателя, респективно за категоричен отказ от негова страна да изпълни и предписанието за медицинско изследване.

От представената справка за нарушител, издадена от Сектор КАТ при ОД на МВР-гр.Велико Търново се установява, че жалбоподателят е имал издадено СУМПС №***., със срок на валидност до ***г. Отразено е, че на 31.01.2014 г. на П. са възстановени служебно осем контролни точки, поради ненаказването му в продължение на две години за нарушения на ЗДвП. Ново СУМПС №*** е издадено на жалбоподателя на 18.02.2015 г., а контролен талон на 22.06.2015 г., след представяне на вносни бележки за заплащане на всички наложени глоби с влезли в законна сила наказателни постановления, видно от представеното от Сектор „ПП” при ОД на МВР-гр.Велико Търново досие на водача, образувано във връзка с подадено от него заявление на 02.07.2013 г. за издаване на ново СУМПС, поради загубване на преходното. Налага се извод, че към датата на извършената проверка – на 07.03.2013 г., П. не е можел да представи СУМПС и контролен талон към него по две обективни причини: изтичане срока на валидност и несвоевременно издаване на ново такова от компетентните органи, поради загубване на всички контролни точки. Причината е отпаднала с възстановяване на осем контролни точки на 31.01.2014 г., т.е. след извършената проверка на жалбоподателя. След тази дата е депозирано и заявлението, че цитираното СУМПС е загубено и същевременно е обявено за невалидно /на 02.07.2013 г./.

При така установените обстоятелства от цитираните писмени доказателства по делото, актосъставителят словесно е описал в обстоятелствената част на акта, че жалбоподателят не представя СУМПС и контролен талон към него, което е квалифицирал като нарушение на чл.100 от ЗДвП, предвиждаща хипотеза при която водачът е правоспособен, но не носи у себе си съответните документи. Същевременно, наред с тази разпоредба е посочил и друга - на чл.157 от ЗДвП, предвиждаща хипотези на отнето СУМПС, поради загубване на всички контролни точки и условията за възстановяването на документа, удостоверяващ правоспособността, както и хипотеза на отнет контролен талон и връщането му на водача, след изпълнение на задълженията му по чл.190, ал.3 от ЗДвП. Хипотезите в двете разпоредби са различни и не могат да се прилагат при условията на алтернативност. Посочвайки и двете в акта, при направеното словесно описание – „не представя”, актосъставителят очевидно не е изпълнил задължението си правилно да установи съставът на кое точно нарушение е осъществил жалбоподателя, да опише релевантните обстоятелства за квалифициране на нарушението – дали се касае за изначална липса на правоспособност, дали същата е била налична, но е изгубена впоследствие и на какво основание, след което правилно да го квалифицира. Допуснатото процесуално нарушение при съставяне на акта е съществено, тъй като е нарушило правото на защита на наказаното лице още на този етап от производството. Нарушението е пренесено и в издаденото наказателно постановление. От същото не става ясно, въз основа на какви точно обстоятелства, административно-наказващият орган е „избрал” измежду двете посочени като нарушени разпоредби, да наложи наказание на П. именно за нарушение по чл.100, ал.1, т., пр.1 от ЗДвП, при абстрактно направеното словесно описание в акта. Констатираното от съда процесуално нарушение съставлява самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление и в тази му част.

В съставеният против жалбоподателя АУАН е описано и нарушение, изразяващо се в управление на процесния автомобил, без поставен обезопасителен колан. По делото не са събрани достатъчно доказателства, че жалбоподателят го е извършил. В тази насока са единствено голословните показания на актосъставителя, и то след предявяване на приложения по делото акт в съдебно заседание. Свидетелят П., който е свидетел-очевидец на деянието, дори и след запознаване с акта, не излага никакви лични възприятия относно тази констатация. Вярно е, че е изминал дълъг период от време от извършената проверка на жалбоподателя, който обективно би могъл да заличи спомените на свидетелите относно обстоятелствата, при които е констатирано дадено нарушение. Липсата на спомени обаче, заради изминал дълъг период от време оправдава факта, че актосъставителят не е описал въобще в изготвената от него докладна записка до началника на полицията, направената в акта констатация за извършено нарушение и на чл.137а, ал.1 от ЗДвП, въпреки, че докладната записка е от датата, на която е съставен и акта – на 07.03.2013 г. От друга страна, с оглед данните от ЕР на ТЕЛК за описани симптоми - силни болки в кръста, болки в гърдите, датиращи от 2011 г., наложили оперативно лечение и последващо признаване на 72% трайно намалена работоспособност на жалбоподателя, актосъставителят и административно-наказващият орган са били длъжни да установят причините за непоставянето на обезопасителен колан, ако такъв не е бил използван от водача по време на управление на МПС, респективно: дали не са налице изключенията по ал.2 на чл.137а от ЗДвП за отпадане на това задължение.      

Изложеното по-горе налага извод, че при издаване на наказателното постановление, административно-наказващият орган е допуснал нарушение на чл.52, ал.4 от ЗАНН, тъй като не е извършил цялостна проверка за законосъобразност и обоснованост на съставения акт, при съобразяване на събраните доказателства. Липсата на такава проверка обуславя оборването на формалната доказателствена сила на съставения АУАН в настоящото производство, което от своя страна има за последица цялостна отмяна на издаденото въз основа на него наказателно постановление.

            Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                  Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №69/01.04.2013 г. на Началник Група „ОП” в РУП при ОДМВР-Плевен, с което на А.М.П. ***, ЕГН **********, са наложени административни наказания, както следва: на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП - глоба в размер на 10 лева, за нарушение по чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП - глоба в размер на 50 лева, за нарушение по чл.137а, ал.1, пр.1 от ЗДвП, на основание чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП - глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, за нарушение по чл.174, ал.3 от ЗДвП, и на основание Наредба №Із-2539 на МВР е постановено отнемане на общо 18 контролни точки на водача, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: