Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 13.11.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на тринадесети октомври 2015 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №284 по описа на съда за 2015 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд - Левски е постъпила жалба от И.Д.Ц., ЕГН**********,***, против наказателно постановление №684/14.08.2015 г. на директор РДГ – Ловеч.

          В жалбата се сочи, че с НП му е наложено наказание „глоба” в размер на 175лв. и със същото наказателно постановление е разпоредено да заплати сумата от 97.98лв., представляваща паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението.

          Счита наказателното постановление за изцяло незаконосъобразно, като съображенията му са, че НП е издадено в съществено нарушение на  процесуалните правила. Твърди се в жалбата, че наказателното постановление е издадено в нарушение на чл. 57, т.5 от ЗАНН, че административнонаказващият орган е длъжен да даде пълно, точно, ясно, непротиворечиво описание на нарушението. Изпълнението на това задължение предполагало изясняване освен на обстоятелствата, при които е  придобита, извозена и съхранявана описаната дървесина и обстоятелствата с каква горска марка е следвало да бъде маркирана.

          Счита, че НП е издадено от некомпетентен орган. Навежда доводи, че съгласно разпоредбите на ЗГ установяване и санкционирането на нарушенията по закона е обусловено от собствеността на дървесината. Сочи, че от издаденото разрешително се установява, че дървесината е добита и транспортирана от горска територия, собственост на Община Белене.

В жалбата се твърди, че НП е издадено в нарушение на материалния закон, тъй като описаното в НП нарушение не е извършено от жалбоподателя, че преценката, че не е налице основание за приложението на чл. 28 от ЗАНН е явно незаконосъобразна; че преценката на административнонаказващия орган относно размера на наложената санкция, както и частта в която е разпоредено да заплати сумата от 97.98 лв. – паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението са незаконосъобразни. Налагането на подобна санкция предполага липса на вещите – предмет на нарушението.

Моли съда на посочените основания да отмени обжалваното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема становище по същата.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Административнонаказателното производство срещу Ц. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №684/18.03.2015г. за това, че на 13.03.2015 г. в дома си в *** съхранява 4 куб.м. върба и 2 куб. м. топола, без дървата да са маркирани с общинска или КГМ. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 213, предложение 7, т.1 от ЗГ.

Въз основа на така съставения акт, административнонаказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.266, ал.1, предл.7 наложил на Ц. административно наказание глоба в размер на 175 лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.7, т.1 от ЗГ.

С наказателното постановление е постановено жалбоподателят да заплати паричната равностойност на липсващите вещи, предмет на нарушението: 4 пр.куб.м. от върба и 2  пр. куб. м. дърва от топола в размер на 97.98 лв.в приход на Изпълнителна агенция по горите на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ.

Разпитаните в качеството на свидетели служители в РДГ – Ловеч в показанията си сочат, че са посетили адреса в *** след като са получили сигнал, че на адреса се съхраняват добити дърва, върху които не е поставена марка. Посетили адреса, като лицето е представило разрешително от кмета, но върху дървата пред дома не е била поставена контролна горска марка или общинска такава, за което му е бил съставен акт. Според показанията на свидетелите процесната дървесина е добита от място, което е общинска собственост. И според показанията на свидетелите в зависимост от собствеността на дървесината и издателят на позволителното се поставя съответната – горска или общинска марка.

Свидетелите – служители на РДГ – Ловеч са категорични в показанията си, че дърветата са налични.

По искане от страна на жалбоподателя е допуснат и разпитан свидетелят Г., от показанията на който се установява, че синът на жалбоподателя - Г. се обърнал към него за помощ - да бъдат пренесени до дома му дървесината. Установява се от показанията, че дървата се намират между 5-7м.от оградата на двора на Г., както и че последният е взел бележка от кметството. С помощта на свидетеля дърветата били нарязани и пренесени до дома на Г..

Представено е и разрешително №10/09.03.2015г. от Кметство ***, издадено на името на Г. И. Д., с което му се позволява да отсече и пренесе до дома си 5 бр. топола, върба, ясен, общинска собственост.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че административнонаказващият орган не е представил доказателства, че лицето, което е санкционирано, е нарушителят. Установи се безспорно от писмените и гласните доказателствени средства, че синът на жалбоподателя, който е получил разрешение от кмета на *** е нарязал дърветата, пренесъл ги е до дома, в който живеят той и неговият баща и ги е съхранил. Поради липсата на извършено от страна на И.Ц. административно нарушение, издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно.

На следващо място актосъствителят е описал нарушението като „съхранение” на 4 куб.м. върба и и 2 куб.м. топола, докато в наказателното постановление вмененето нарушение е описано като „съхранение на четири пространствени кубически метра дърва за огрев от върба и два пространствени кубически метра дърва за огрев от топола…” Безспорно съществува разлика между плътен кубик дърва и пространствен кубик дърва.

Безспорно е също така, че наказателното постановление следва да съответства на констатациите в АУАН. ЗАНН поставя изисквания за точно описание на нарушението, което се вменява на привлеченото съм административнонаказателна отговорност лице. Описанието на нарушението, дадено в АУАН трябва да остане непроменено в издаденото въз основа на него наказателно постановление.

Разминаването в описанието, посочено в АУАН и НП е нарушило правото на защита на наказаното лице. Административнонаказващият орган няма право за пръв път в НП да прави допълнително или различно описание на нарушението, каквото не присъства в АУАН.

Както в АУАН, така и в наказателното постановление липсва описание на обстоятелствата чия собственост е дървесината, предмет на нарушението и горската територия, от която е придобита.

Посочването на тези факти е от значение с оглед компетентността на за съставяне на АУАН и съответно издаване на наказателното постановление.

Разпоредбата на чл. 275, ал.1 от ЗГ предвижда, че наказателни постановление по закона и подзаконовите актове по прилагането му се издават от кметовете на общини – за нарушения, установени от лицата по чл. 274, ал.1, т.3 от ЗГ, според която „нарушенията по закона и подзаконовите актове по прилагането му се установяват с актове на: кметовете на кметства, кметски наместници и лицата, които заемат длъжност в общините или общинските структури, за която си изисква лесовъдско образование – за горските територии на територията на съответната община”.

Безспорно са установи в хода на съдебното следствие, че дървесината, за която е издадено разрешително за сеч и която е съхранена от Г. Д. е общинска собственост, поради което компетентен да установи нарушенията във връзка с това съхранение на дървесината е била Община Белене. Горските служители, които са установили твърдяното нарушение нямат компетентност да съставят АУАН, тъй като такива функции не са им възложени по закон.

Предвид изложеното наказателното постановление също е издадено от некомпетентен орган.

Както се установи от показанията на свидетелите, дървесината е налична, поради което незаконосъобразно е постановено с наказателното постановление да се заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението.

Предвид изложеното обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно, поради което следва да се отмени изцяло като такова. 

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №684/14.08.2015 г. на директор РДГ – Ловеч, с което на И.Д.Ц., ЕГН**********,***, е наложено на основание чл.266, ал.1, предл.7 от ЗГ административно наказание глоба в размер на сто седемдесет и пет лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл. 7, т.1 от ЗГ и е определено да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 4 пр. куб. м. дърва от върба и 2 пр. куб. м. дърва от топола в размер на 97.98 лв., КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

         

          СЪДИЯ: