МОТИВИ към Решение №72 от 16.09.2015 г., постановено по а.н.д. №260 по описа за 2015 г. на Районен съд–гр.Левски;

 

В Районен съд-гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на И.Г.Г. ***, ЕГН **********, за това, че:

На 01.07.2015 г., около 19:25 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Гергана”, на кръстовището с ул.”Райко Даскалов”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №15-0293-000047/11.05.2015 г. на Началник РУ на МВР-Левски, влязло в законна сила на 13.06.2015 г. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – АТВ „Тримерай” 150 /нерегистрирано по надлежния ред/, без съответно свидетелство за управлние на МПС.

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

Представителят на Районна прокуратура-гр.Левски, след приключване на съдебното следствие, моли съда да освободи непълнолетния подсъдим от наказателна отговорност и да му наложи административното наказание, предвидено в закона. Позовава се в този смисъл от една страна - на безспорната установеност на извършеното деяние от събраните по делото доказателства, и от друга – при отчитане на факта, че не се касае за инцидентна проява на непълнолетния Г., съобразно данните от досъдебното производство и за друго, преходно извършено от него такова деяние, за което взетите вече възпитателни мерки по отношение на него, не са постигнали желания поправителен ефект. 

Подсъдимият Г., както лично, така и чрез защитникът си – адв.А.А. от ПлАК, след приключване на съдебното следствие, изразяват съгласие с предложението на представителя на прокуратурата да му бъде наложено админисиративно наказание – обществено порицание. Защитата счита, че в случая се касае за едно младежко увлечение, свързано с управление на МПС, характерно за непълнолетните деца, които не са формирали напълно своя характер.       Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На инкриминираната дата – 01.07.2015 г., за времето от 08:30 часа до 20:30 часа, свидетелите В.С. и С.С, и двамата служители при РУ на МВР–гр.Левски, съгласно предварително утвърден седмичен график, изпълнявали служебните си задължения по пътен контрол в гр.Левски, обл.Плевен. При обход на ул.”Райко Даскалов” на кръстовището с ул.”Гергана”, забелязали водач, който управлява АТВ, без поставени регистрационни табели и без поставена предпазна каска. В тази връзка спрели водачът за проверка, в хода на която установили, че МПС-то се управлява от непълнолетния подсъдим Г. За констатираните нарушения на ЗДвП, свидетелят В.С. съставил против него АУАН №099979/03.07.2015 г., в приссътвието на свидетеля П.

При извършена служебна проверка било установено, че по отношение на подсъдимия има издадено наказателно постановление №15-0293-000047/11.05.2015 г. от Началник РУ на МВР-Левски, влязло в законна сила на 13.06.2015 г., с което му било наложено административно наказание за същото деяние.

По случая било образувано досъдебно производство срещу непълнолетния Г., което приключило с внасяне на предложение за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Изложената фактическа обстановка се установява от всички събрани доказателства в хода на досъдебното производство и в съдебната фаза на процеса.

Видно от АУАН №099979/03.07.2015 г. е, че такъв е съставен против Г. за това, че на посочените дата, час и място, управлявал процесното МПС, без поставени регистрационни табели, без да го е регистрирал по съответния ред, без свидетелство за управление на МПС /неправоспособен/, и без поставена предпазна каска – административни нарушения по чл.137е, чл.140, ал.1 и чл.150 от ЗДвП. Отразените констатации в акта се подкрепят от показанията на разпитаните на досъдебното производство свидетели и съдът ги кредитира с доверие.

Съгласно справка за нарушител от региона, по отношение на лицето И.Г.Г., няма издадено валидно свидетелство за управление на МПС.

С наказателно постановление №15-0293-000047/11.05.2015 г. на Началник РУ на МВР-Левски, на непълнолетния И.Г.Г. е наложено на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП административно наказание „обществено порицание” за извършено от него административно нарушение на чл.150 от ЗДвП, изразяващо се в управление на МПС, без да е правоспособен водач. Наказателното постановление е влязло в законна сила на 13.06.2015 г. С оглед датата му на влизане в законна сила, съдът намира, че към инкриминираната дата – 01.07.2015 г., не е изтекъл предвидения в състава на извършеното престъпление едногодишен срок от извършване на преходното деяние, поради което второто деяние се явява съставомерно от както от обективна, така и от субективна страна – извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Подсъдимият Г. към момента на извършване на престъплението е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което деянието правилно е квалифицирано като престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. и с разпоредбата на чл.63, , ал.1, т.3 от НК. 

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Г. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК предоставя възможност на съда да прецени дали да наложи на непълнолетния подсъдим административно наказание „обществено порицание” или възпитателни мерки по ЗБППМН, при наличието на предпоставките по чл.61, ал.1 от НК. В конкретния случай, съдът намира, че в хода на досъдебното и съдебното следствие не са събрани достатъчно доказателства за извършване на деянието от непълнолетния подсъдим, поради увлечение или лекомислие. Видно от Решение по възпитателно дело №46/07.11.2011 г. на МКБППМН е, че по отношение на Г. е била наложена възпитателна мярка „Предупреждение” и „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател”. Основание за налагане на тези възпитателни мерки е обстоятелството, че на 23.09.2011 г. същият е управлявал лек автомобил – БМВ, без да притежава свидетелство за управление на МПС. Горното дава основание на съда да приеме, че извършеното престъпление по настоящото дело от подсъдимия, отново като непълнолетен, не съставлява инцидентна и изолирана проява в неговия живот. Напротив, с поведението си на инкриминираната дата, Г., при пълната възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, не се е въздържал да извърши същото деяние, въпреки съзнанието, че е неправоспособен, поради непълнолетието си. Становището на представителя на прокуратурата в смисъл, че наложените преди това възпитателни мерки не са оказали върху него никакъв превъзпитателен и поправителен ефект, се явява основателно, поради което съдът с решението си го е освободил от наказателна отговорност и на основание чл.78, ал.6 от НК, му е наложил административно наказание обществено порицание, като е постановил същото да бъде изпълнено, чрез прочитане на решението по местната радиоуредба. Съдът, като взе предвид изразеното съжаление от Г., както и данните от извършеното социално проучване, а именно, че грижи за него полагат не неговите родители, които работят в чужбина, а неговите баба и дядо, макар и последните да задоволяват напълно неговите потребности, счита, че така определеното административно наказание ще окаже необходимото възпитателно въздействие върху него и ще съдейства в пълна степен за постигане специфичните цели, визирани в разпоредбата на чл.60 от НК, и преди всичко за въздържане от извършване на същото деяние в бъдеще, до навършване на 18-годишна възраст, съответно придобиване на право по установения закон ред за управление на МПС.  

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.                          

 

    

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: