П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _06.10   2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на _шести октомври  през две хиляди и шестнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:

                                                     

при секретаря _В.Д., в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_316_ по описа на съда за _2016  год. и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия З.С.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, живее на съпружески начала, с две деца, работи като шофьор, неосъждан, ЕГН **********,

            ЗА ВИНОВЕН в това, че на 28.11.2015г., на път І-3, Бяла – Ботевград, км.57+900, в близост до с.Обнова, обл.Плевен, при управление на МПС т.а. „Фолксваген”, модел „Крафтер”, рег. №*, нарушил правилата за движение по пътищата, установени в ЗДвП, както следва:

 Чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП: Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

Чл.20, ал.2 от ЗДвП: Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Чл. 116 от ЗДвП: Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора, като с деянието си по непредпазливост причинил на Б.Н.Н., ЕГН ********** ***, средна телесна повреда, изразяваща се в причиняване на разстройство на здравето, временно опасно за живота, счупване на дясната ключица и дясната лакътна кост, което е довело до трайно затрудняване на движението на горен десен крайник, поради, което и на основание чл. 373, ал.2, във вр. с чл. 371, т.2, във вр. с чл. 305, ал.5 от НПК, във вр. с чл. 78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено престъпление по чл.343, ал.1, б.”б”, във вр. с чл.342, ал.1 от НК

НАЛАГА на основание чл. 78 а, ал.1 от НК на подсъдимия З.С.И. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА и ДВЕСТА ЛЕВА.

НЕ НАЛАГА на основание чл. 78а, ал.4, във вр. с чл. 343г, във вр. с чл. 37, ал.1, т.7 от НК на подсъдимия З.С.И. предвиденото в състава на извършеното престъпление административно наказание лишаване от право да управлява МПС.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия със снета по-делото самоличност да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 48 лв. за съдебно – медицинска експертиза, 695,52 лв. за изготвена тройна съдебно – автотехническа експертиза, 637.56 лв. за допълнителна тройна съдебно – автотехническа експертиза, както и направените деловодни разноски в съдебното производство в  размер на 153 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: