ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.12. 2016 г.

Районен съд – Левски в публично съдебно заседание на _тринадесети декември_ 2016 г. в състав:

  

         Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                       Съдебни заседатели: С.Т.

                                                               Я.Б.

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _ч.н.д._№­_392_ по описа  за _2016_ год., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _10.00_ часа се явиха:

ЗА РП- ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ОСЪДЕНИЯТ С.И.Г. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА се определеният за служебен защитник на осъдения адв. Е. Р. ***.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход

АДВ.Р. – Запознала съм се с материалите по делото, готова съм да поема защитата на осъдения.

ОСЪДЕНИЯТ – Нямам упълномощен защитник.

 

         Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з. Следва да бъде назначена за служебен защитник на осъдения С.И.Г. адв. Е. Р. ***, тъй като в предходното съдебно заседание същият е предупреден, че в случай, че се яви без упълномощен защитник, ще му бъде назначен служебен такъв, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

         НАЗНАЧАВА на основание чл.94 ал.1 т.6 от НПК за служебен защитник на осъдения С.И.Г. - адв. Е. Р. ***.

ОСЪДЕНИЯТ – Да не се дава ход на делото. Считам да не се дава ход на делото по следните причини: Предишното заседание изтъкнах мотиви, че ще си наемам защитник да ми защити правата и задълженията. Това е инсценировка от моя страна докато отворя друго дело в Малко Търново. Сега оттам идвам, възстановил съм щети от 2800 лв. с намерение да не ми се групира присъдата в Левски, тъй като срещу мене има заговор с прокурор Мая Тончева и съпроцесникът ми, който подлежеше да бъде обвиняем и подсъдим и да ми се завиши присъдата с ½, изтъквайки мотиви, че не съм си взел поука от извършените престъпления в РБ. Поради тия причини не разбирам от вашите закони, не давам ход на делото. Ще се произнесе последния съд на гр.Малко Търново, там ще ми се направи групиране за определяне на едно общо наказание лишаване от свобода. Това беше инсценировка по това дело само и само да не се преразглежда. Делото също за измама е, чакам призовка за дело и да ми се направи групиране. Имам нает платен адвокат, ето визитка. Не ми каза за кога е делото, чакам призовка. Умолявам да не пренебрегвате законите на НК на РБ, да ми се уважи молбата, като основателна, да не ми се гледа делото за определяне на общо наказание. Свършихте си работата нормално, съвестно, благодаря ви за всичко, което направихте по делото.

ПРОКУРОРЪТ – Г-жо председател, предвид изложените съображения от С.И.Г., предоставям по ваша преценка с оглед даване ход на делото.

АДВ.Р. – Ув. съдебен състав, считам, че няма процесуална възможност да се уважи искането на подзащитния ми, защото дали въобще ще има присъда, няма ли да има, бъдещо несигурно събитие и законът задължава органите при наличие на предпоставките да се направи групиране на наказанията. Вече дали ще бъде увеличено или не, се прави преценка от съда, но няма как заради висящо някакво дело, дори няма доказателства, че има такова, няма данни, че въобще по онова дело деянието е извършено преди да има влязла в сила присъда, т.е че ще може с него да се направи групирането. Няма такова основание да не се дава ход на делото. Подзащитният ми ако има следваща присъда от Малко Търново, няма проблем даже е задължително да се направи ново групиране, което отменя групирането, което съдът е длъжен сега да направи, ако има основание. По тази причина считам, че следва да дадете ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ – Моля молбата ми да е основателна и се произнесете с вашите правомощия по повод исканията ми. Тъй като уважаемата госпожа, не й знам името, защитничка, не я познавам, предоставена ми е без мое знание и съгласие, без мое даване отвод и не желая да гледате делото съгласно законите основателни причини. Считам, че ако приемете искането ми за не даване ход на делото, благодаря, нямам какво повече да говоря. Имам картичка на адвоката.

Г-жо съдия, айде да не правим пазарлъци, адвокатката ми  говори повече от прокурора. Аз не съм съгласен с вашите изказвания.

 

         По направеното искане от осъдения, съдът ще се произнесе след извършване на справка относно обстоятелството: има ли постановена присъда или споразумение от РС - Малко Търново по отношение на С.И.Г..

ОСЪДЕНИЯТ – Приемам становището ви да правите запитване.

 

         Съдът намира, че следва да даде почивка за извършване на справка в РС - Малко Търново.

         В 10.30 ч.  от извършена справка в РС - Малко Търново е получена информация, че по отношение на осъдения С.И.Г., ЕГН ********** няма влязъл в сила съдебен акт, нито висящо съдебно производство.

         Предвид извършената справка, становището на представителя на РП – Левски и служебния защитник, искането на осъдения, счита, че няма процесуални преки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ОСЪДЕНИЯТ – От Бургас идвам в момента, платил съм 2800лв., с адвокатката говорих. Ама те го прехвърлиха към Царево, моля ви се. Няма съдебен акт там в Малко Търново.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

С.И.Г. – роден на ***г***, с постоянен адрес ***, понастоящем в Затвора гр.Ловеч, българин, български гражданин, неженен, осъждан, ЕГН **********.

 

         На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи на съда и съдебния секретар. Няма да соча нови доказателства и нямам искания по реда на съдебното следствие.

АДВ.Р. – Ув. съдебен състав, отводи не правя, искания по доказателствата и реда на съдебното следствие нямам.

ОСЪДЕНИЯТ – Не считам да правя отвод на съда, безсмислено е, прилагате си законите и считам, че без основание е да давам ход, въпреки противоречията ми, че не искам да давам ход на делото. За съжаление съм безсилен и безпомощен, нищо друго не ми остава освен да оставя съдбата във вашите ръце, моята, на децата ми, на фамилията ми.

         Съдът, като съобрази становището на С.Г., че не прави отвод на състава на съда и секретаря, счита, че не следва да се произнася по депозираната писмена молба, приложена към образуваното дело, в която същият заявява, че прави искане за отвод на състава на съда, „заради В.Г., който бил влиятелен, дори има взаимодействие и връзки с прокурорката и съда”.

         Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

Съдът докладва: актуална справка за съдимост ведно с копия от бюлетините за съдимост по отношение на осъдения С.И.Г., справка от ОЗ „ИН” гр.Плевен за наложени и изтърпени наказание лишаване от свобода, отговор от НСС – София за задържане по отношение на Г., справка от ГД”ИН” – МП, че не е пребивавал в арестите на ОС, като е изготвена справка за постъпване в затвора София, Враца, Плевен. Пробация не е изпълнявана по отношение на С.И.Г..

 

ПРОКУРОРЪТ - Да се приемат.

АДВ.Р. Ув. г-жо съдия, подробно съм се запознала с всички документи, относими са към предмета на делото, моля да се приемат.

ОСЪДЕНИЯТ – Нямам против.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА изисканите писмени доказателства: актуална справка за съдимост ведно с копия от бюлетините за съдимост по отношение на осъдения С.И.Г., справка от ОЗ „ИН” гр.Плевен за наложени и изтърпени наказание лишаване от свобода, отговор от НСС – София за задържане по отношение на Г., справка от ГД”ИН” – МП, че не е пребивавал в арестите на ОС, като е изготвена справка за постъпване в затвора София, Враца, Плевен. Пробация не е изпълнявана по отношение на С.И.Г..

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ - Няма да сочим нови доказателства, поддържаме предложението. Да приключи съдебното следствие.

АДВ.Р. Няма да сочим нови доказателства, да приключи делото.

ОСЪДЕНИЯТ – Умолявам ув. съд и съдебните заседатели да приемат молбата ми като основателна, да прилагат чл.23 и чл.25, да се направи кумулация.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

ПРОКУРОРЪТ - Уважаема г-жо председател, ув. съдебни заседатели, поддържам така направеното предложение от РП - Левски, внесено в РС - Левски за групиране на наказанията по отношение на С.Г.,  с което предлагам на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1, ал.3 от НК да определите едно общо най - тежко наказание на Г. по влезлите в сила съдебни актове, изчерпателно изброени във внесеното пред вас предложение,  които следва да бъдат кумулирани, като на осъдения се наложи едно общо наказание, най - тежкото от наказанията по посочените съдебни актове, а именно лишаване от свобода за срок от 2г. и 4м. при първоначален строг режим в затвор. На основание чл.24 от НК така определеното общо наказание по съвкупността да бъде увеличено с ½, предвид упоритата престъпна дейност на осъдения. Следва да се приспадне изтърпяното наказание и предварителното задържане на Г..

В този смисъл моля за вашия съдебен акт.

АДВ.Р. – Ув. съдебен състав, видно от справката за съдимост и бюлетините за съдимост на моя подзащитен е, че той е осъждан 14 пъти, като от 1-та до 12-та присъда са за деяния, които са извършени до 2003г. По тях са извършвани групирания и изтърпяни. Последвал е един значителен период през който подзащитният ми е имал правомерно поведение, не е извършвал престъпления и някъде 12 години след последната му присъда на практика, той извършва двете деяния, които са предмет съответно на 13-та и 14-та присъди, а именно по н.о.х.д. №1705/2015г. на РС – Сливен, с присъда е наложено наказание 2 г. и 4 м. лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, за престъпление при условията на опасен рецидив, извършено на 26.08.2015г., тази присъда е влязла в сила на 11.03.2016г. По н.о.х.д. №286/2016г. на РС - Левски е постигнато споразумение, с което е наложено наказание 1г. и 8м. лишаване от свобода на подзащитния ми при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, за деяние извършено при условията на опасен рецидив през периода 24.08.2015г. - 27.08.2015г. Това споразумение е влязло в сила на 18.10.2016г. От така изложените данни относно датите на извършване на деянията и влизане в сила на присъдите за тях е видно, че са налице предпоставките за групиране на наказанията и тук всъщност спорния въпрос по делото е следва ли да бъде увеличавано определеното общо наказание, което би трябвало да е най - тежкото 2г. и 4м. или не следва. Аз се запознах подробно с молбите на подзащитния ми, в които той излага обстойни съображения. Според мен в голямата си част обстоятелствата които излага са неотносими към предмета на делото и може да служат за предмет при евентуално преразглеждане на някои от делата за твърдяното евентуално съучастие, но при така налични данни - влезли в сила  два съдебни акта - от значение са тези обстоятелства които излага за  групиране и липсата на основание за увеличаване. Според мен правило е изтъкнал в молбите си, че наистина в един продължителен период от време е имал добро поведение, реално присъдите са му подействали възпитателно, първите дванадесет присъди, и тези две деяния е извършил в един много кратък период, като дори е видно че едното е извършено в периода на другото, преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях. Ето защо аз ви моля когато преценявате дали следва да се увеличи наказанието, да изходите от позицията дали ако тези две деяния бяха обединени в едно общо продължавано, щеше да се наложи наказание реално 3г. и 6м., както би следвало да бъде, ако се увеличи с 1г. и 2м., т.е. с ½. Считам, че ако да речем тези две деяния бяха разглеждани като една обща престъпна дейност, това наказанието от 2г. и 4м. най - много да беше по - високо с няколко месеца. В никакъв случай не считам, че разглежданата тая престъпна дейност като едно цяло ще се постигне наказание от 3г. и 6м. Ето защо ви моля да не увеличавате наложеното общо наказание от 2г. и 4м. В случай, че прецените, че с оглед голямата тежест на самите деяния, следва да има все пак някакво увеличение, то ви моля да бъде само няколко месеца, в никакъв случай ½ ,тъй като се явява прекалено завишено това увеличение с ½. Моля също така както и прокурора спомена от определеното общо наказание да бъде приспаднато до момента изтърпяното наказание, съгласно справките.

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ОСЪДЕНИЯ - Не съм съгласен и в двата случая с ½ или с месеци, като се взема предвид обстоятелството за престъпление в гр.Левски след това извършвам друго престъпление в Сливен, което в Сливен се произнася с присъда 2г. и 4м. по съкратената. Ако беше съвестно си свършили работата дознатели и полицаи да бъда открит, задържан и арестуван, не бих направил другото престъпление, за което имам друго наказание. Умолявам ви да ми се приложи чл.23 и чл. 25, да ми се направи присъда обща 2г. и 4м., като наистина съжалявам от дългогодишен стаж престъпник, измамник и допускам съществени грешки. Бях привлечен от друго лице от В.И.Г. от ***, тъй като цитирам, че има влиятелни хора и съм се убедил в това, че срещу него няма съдебно производство за наказание лишаване от свобода. Съжалявам за постъпките си, наивността си и надявам се днес, че слагам точка за наивността си да се подвеждам. Ето такива хора са по - опасни от опасните, който може да подведе някой си наивник, в смисъл да направи терористически акт в страната, в смисъл преврат в страната, подбудител, участник и срещу него никакви съдебни производства за наказание това е загадка за мене. Оставям ув. г-н председател да реши по повод присъдите ми да се произнесе справедливо и съвестно най -  вече. Благодаря ви.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ – Моля да не ми се увеличава общото най - тежко наказание.

 

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на съвещание.

След съвещание съдът, като прецени направеното от РП-Левски предложение за определяне на едно общо наказание по отношение на С.И.Г., намира за установено следното:

 

С.И.Г. е осъден както следва:

  1. с присъда от 30.01.1989г., постановена по н.о.х.д. №320/1998г., по описа на ОС-Плевен, влязла в законна сила на 14.02.1989г., на С.И.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода за една година и пет месеца, за деяние извършено в периода 12 до 24.09.1988г. в с.Паскалевец, Върбовка и Вълчи трън, на основание чл.252, във вр. с чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.63, ал.2, т.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК и наказание лишаване от свобода за срок две години и пет месеца за деяние, извършено на 24.09.1988 г. в с.Вълчи трън, обл.Ловеч на основание чл.256, ал.2, във вр. с чл.199, ал.1, т.2, във вр. с чл.63, ал.2, т.2 от НК.

На основание чл.23 от НК определя едно общо наказание, а именно лишаване от свобода за срок две години и пет месеца.

 

2. с присъда №106/28.07.1993г,, постановена по н.о.х.д. №153/1991г., по описа на РС-Левски, влязла в законна сила на 11.08.1993г., на С.И.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода за една година и пет месеца, за деяние извършено на 27/28.12.1990 г. в района на ж.п., на осн. чл.256, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.18, чл.58, б."а" и чл.55, ал.1, т.1 от НК.

С определение №2 от 12.01.1994г. на ОС – Враца, условно предсрочно освобождава от изтърпяване на останалата част от наложеното наказание по н.о.х.д. №153/1991г. на PC - Левски на една година лишаване от свобада, с остатък от наказанието 4 месеца и 3 дни.

На основание чл.70, ал.б от НК определя на същия изпитателен срок от 6 месеца.

 

3. с присъда №108/07.04.1998г, постановена по н.о.х.д. №385/1997г., по описа на РС-Нова Загора, влязла в законна сила на 08.05.1998г., на С.И.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода за срок четири години, при първоначален строг режим, за деяние, извършено на 05.09.1995г. в гр.Нова загора на основание чл.211, във вр. с чл.209, ал.1 от НК и чл.54 от НК.

 

4. с присъда №108/14.04.1998г , постановена по н.о.х.д. №71/1998г., по описа на РС-Павликени, влязла в законна сила на 25.11.1998г., на С.И.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода за срок четири години, при първоначален строг режим, за деяние извършено на 08.04.1998 г. в с.г.Липница на основание чл.194, ал.1, във вр. с чл. 36 и 54 от НК.

 

5. С определение от 26.07.1999г., постановено по н.о.х.д. №71/1998г., по описа на РС - Павликени, влязло в сила от 03.08.1999г, на основание чл.25, във вр. с чл.23 от НК определя едно общо наказание по присъди по н.о.х.д. №385/1997г. на РС – Нова загора, н.о.х.д. №71/1998г. на РС - Павликени, потвърдена с решение на ВТОС от 08.10.1998г., влязла в сила на 25.11.1998г. наказание лишаване от свобода за срок четири години при строг режим, като зачита за начало на изтърпяване на наказанието от 25.06.1998 г.

 

6.  със споразумение 106/13.12.2000г., постановена по н.о.х.д. №99/2000г., по описа на РС-Кнежа, влязла в законна сила на 13.12.2000г., на С.И.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода за срок две години, при строг режим, за деяние извършено на 18.04.1997 г. в гр.Тръстена, Република Словакия на осн. чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.4, пр. з, във вр. с чл.194, ал.1 и чл.29, ал.1, б."а" от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1, във вр. c чл.67 от Договора за правна помощ с бивша Чехословашка соц. република.

С определение № 4610 от 23.04.2009 г. по ч.н.д. № 583/2009г. на PС – Габрово, влязло в сила на 08.05.2009г., определя на основание чл.25, ал.1, във вр.с чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание  от определените му наказания по н.о.х.д. №385/1997г., на PC-Нова Загора, н.о.х.д. №71/1998г. на PC-Павликени, н.о.х.д. №99/2000г. на PC-Кнежа, а именно четири години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване.

Определя на основание чл.25, ал.1, във вр.с чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание от определените му наказания по н.о.х.д. № 251/2003г. на PC-Севлиево, н.о.х.д. №390/2004г. на PC - Ровеч, н.о.х.д. №151/2002г. на РС-Мадан и н.о.х.д. №2223/2004г. на РС-Плевен, а именно шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване.

Постановява отделно изтърпяване на наказанието, наложено по н.о.х.д. №320/1998г. на ОС-Плевен в размер на две години и пет месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване.

Постановява отделно изтърпяване на наказанието наложено по н.о.х.д. №153/1991г. на PC - Левски в размер на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК изцяло изтърпяното от осъдения С.И.Г. наказание, наложено по н.о.х.д. № 251/2003г. на PC-Севлиево и н.о.х.д. №390/2004г. на РС-Ловеч в размер на една година и три месеца лишаване от свобода, съгласно справка № 1265/23.02.2009г. на началник Затвора - Плевен.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК изцяло изтърпяното наказание, наложено по н.о.х.д. №320/1998г. в размер на две години и пет месеца лишаване от свобода - постъпил в Затвора София на 13.03.1989г., освободен на 21.03.1990г. по изтърпяване, съгласно справка № 3880/26.02.2009г. на ГД  „ИН” - София.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК изцяло изтърпяното от осъдения наказание наложено по н.о.х.д. №153/1991г. на РС - Левски в размер на една година лишаване от свобода, постъпил в затвора Враца на 17.05.1993г., освободен на 12.01.1994г. по чл.70 от НК, съгласно справка № 3880/26.02.2009г. на ГД „ИН” - София.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК изцяло изтърпяното от осъдения наказание по н.о.х.д. №385/1997г. на PC - Нова Загора, №71/1998г. на PC - Павликени и н.о.х.д. №99/200г. на PC - Кнежа в размер на четири години лишаване от свобода, постъпел в затвора Враца на 25.06.1998г., освободен на 25.06.2002г. по изтърпяване, съгласно справка № 3880/26.02.2009г. на ГД „ИН” - София.

7. С определение №10/26.02.2001г., постановено по  н.о.х.д. №99/2000г., по описа на РС - Кнежа, влязло в сила от 06.03.2001г. на основание чл.25, ал.1, във  вр. с чл.23, ал.1 от НК, определя на подсъдимия Г. общо наказание по определеното с определение по реда на чл.304 от НПК, във  вр.с чл.25 от НК от 26.07.1999 г. по н.о.х.д. №71/1998г. на РС – Павликени, от четири години лишаване от свобода и по определеното със споразумение, одобрено с определение от 13.12.2000 г. по н.о.х.д. №99/2000г. на PC - Кнежа наказаие от две години лишаване от свобода, едно общо наказание в лишаване от свобода за срок четири години, при първоначален строг режим.

 

8. С определение от 19.03.2004г., постановено по н.о.х.д. №251/2003г. на РС - Севлиево, влязло в законна сила на 19.03.2004г., налага на С.И.Г. наказание лишаване от свобода за срок една година, при строг режим, за деяние, извършено на 18.03.2003 г. в гр.Севлиево, на основание чл.211, във вр. с чл.209, ал.1 от НК.

 

9. С определение №380/20.05.2004г., постановено по н.о.х.д. №390/2004г. по описа на РС - Ловеч, влязло в  сила от 20.05.2004г. налага на С.И.Г. наказание лишаване от свобода за срок десет месеца,при строг режим за деяние, извършено на 14.05.2003 г. в гр.Троян на основание чл.211, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б."б", във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК.

На основание чл.59, ал.1 от НК зачита предварителното задържане, считано от 06.08.2003 г.

С определение/15.07.2004г., влязло в сила на 22.07.2004г. на основание чл.25, във вр. с чл.23, ал.1 от НК по н.о.х.д. №390/2004г. на PC - Ловеч и н.о.х.д. №251/2003г. на PC - Севлиено определя наказание лишаване от свобода за срок една година .

На основание чл.24 от НК увеличава с три месеца наказанието лишаване от свобода за срок 1 г. 3 м. при строг режим.

На основание чл.59 от НК по н.о.х.д. №390/2004 г. на PC - Ловеч зачита предварителното задържане, считано от 06.08.2003 г.

 

10. С присъда №119/09.09.2003г., постаневоне по н.о.х.д. №151/2002г., по описа на РС - Мадан, влязла в законна сила от 02.11.2004г. налага на С.И.Г. наказание лишаване от свобода за срок от шест години, при първоначален строг режим, за деяние извършено на 25.07.2002г. в гр.Мадан, за престъпление по чл.211, във вр.с чл.209, ал.1, във вр.с чл.29, ал.1, б."а" и "б" от НК.

 

11. С присъда №48/22.01.2009г., постановена по н.о.х.д. №2223/04/2004г.,  по описа на РС - Плевен, влязла  сила от 06.02.2009г. на С.И.Г. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години при първоначален строг режим, за деяние извършено на 01.06.2003 г. в гр.Плевен, за престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, във вр.с чл.194, ал.1, във вр.с чл.20, ал.2, във вр. с чл.29, ал.1, б."а" и б."б" от НК, във вр.с чл.54 от НК.

        

12. С присъда 335/24.04.2009г., постановена по н.о.х.д. №52б/2004г, по описа на на РС - Плевен, влязла в законна сила от 11.05.2009г., налага на С.И.Г. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години и шест месеца при първоначален "строг" режим на изтърпяване, за деяние извършено на 01.06.2003 г. в гр.Плевен на основание чл.211, във вр. чл.209, ал.1, във вр. чл.29, ал.1, б."б" от НК и чл.54 от НК.

 

С определение №7133 от 23.06.2009г. на PC - Плевен по ч.н.д. №1805/2009г., влязло в сила на 08.07.2009г. определя на основание чл.25, ал.1, във вр.с чл.23, ал.1 от НК едно общо, най-тежкото наказание измежду наложените му наказания по н.о.х.д. №385/1997г. на PC-Нова Загора, н.о.х.д. №71/1998г. на PC - Павликени и н.о.х.д. №99/2000г. на PC - Кнежа, а именно лишаване от свобода за срок от четири години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, което да изтърпи в затвор.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК от така определеното общо най-тежко наказание в размер на 4 години лишаване от свобода, изцяло фактически изтърпяното в размер на 4 години лишаване от свобода по справка арх.рег.№40/2002г. от 10.06.2009г. на началника на Затвора - Враца.

Налага на основание чл.25, ал.1, във вр.с чл.23, ал.1 от НК едно общо, най - тежкото наказание измежду наложените му наказания по н.о.х.д. №251/2003г. на PC-Севлиево, н.о.х.д. №390/2004г. на РС-Ловеч, н.о.х.д. №151/2002г. на РС-Мадан, н.о.х.д. №2223/2004г. и н.о.х.д. №526/2004г., и двете по описа на PC-Плевен, а именно лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, което да изтърпи в затвор.

Приспада на основание чл.25, ал.2 от НК от така определеното общо най-тежко наказание в размер на шест години лишаване от свобода, фактически изтърпяното по н.о.х.д. №251/2003г. на РС-Севлиево и н.о.х.д. №390/2004г. на PC-Ловеч в размер на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода по справка изх.№4005/05.06.2009 год. на началник Затвора - Плевен.

 

13. С присъда 217/08.12.2015г., постановена по н.о.х.д. №1705/2015г., по описа на РС - Сливен, потвърдена с Решение №18/11.03.2016 г. по в.н.о.х.д. №568/2015 г. на ОС - Сливен, влязло в законна сила от 11.03.2016г. налага на С.И.Г. наказание „лишаване от свобода" за срок от три години и шест месеца, което се намаля с 1/3, като така определеното и намалено наказание в размер на две години и четири месеца „лишаване от свобода", същият следва да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, считано от влизане на присъдата в сила за деяние, извършено на 26.08.2015 г. в гр. Сливен, в условията на опасен рецидив за престъпление по чл. 211, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл. 29, ал.1, б. „а" и б.„б", във вр. чл. 58А, ал.1 от НК.

 На основание чл. 59, ал.1 от НК ЗАЧИТА, времето през което подсъдимият Г. е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража", а именно - от 14.09.2015 г., 17:00 ч. до влизане на настоящата присъда в сила.

14. С Определение №66/18.10.2016г., постановено по н.о.х.д. № 286/2016г., по описа на РС - Левски, влязло в законна сила от 18.10.2016г., като налага на С.И.Г. наказание една година и осем месеца лишаване от свобода при първоначален „строг" режим на изтърпяване в Затвор, за деяние, извършено в периода от 24.08.2015 г. до 27.08.2015 г„ включително в гр.Левски, обл.Плевен, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, за престъпление по чл.211, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б."а" и б."б" във вр. с чл.26,ал,1 от НК.

 

Съдът, като съобрази становището на прокурора и адвокат И., както и на осъдения Г., счита искането за основателно.

Видно от наложените наказания на осъдения С.И.Г. по н.о.х.д. №1705/2015г. по описа на РС – Сливен и н.о.х.д. №286/2016г. по описа на РС – Левски са извършени при условията на съвкупност.

Осъденият е извършил престъпленията преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях, поради което са налице предпоставките на чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК. Следва да бъде определено едно общо, най – тежко наказание, а именно лишаване от свобода за срок от две години и четири месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Предвид осъжданията на осъдения Г., с които са му наложени наказания за извършени престъпления при условията на опасен рецидив, същият демонстрира явно неуважение към обществото и законите та РБ. Предвид високата степен на обществена опасност на дееца, за постигане целите на чл. 36 от НК съдът счита, че следва да бъде приложена разпоредбата на чл.24 от НК, като така определеното общо наказание на осъдения Г. бъде увеличено с два месеца

Следва на основание чл.25, ал.2 от НК да бъде приспаднато изтърпяното наказание лишаване от свобода и предварителното задържане.

 

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОПРЕДЕЛЯ по отношение на С.И.Г., ЕГН **********, едно общо наказание, като НАЛАГА най-тежкото измежду наложените му наказания с присъда №217, постановена по н.о.х.д. №1705/2015г. по описа на РС – Сливен, влязла в законна сила на 11.03.2016г. и споразумение от 18.10.2016г., одобрено по н.о.х.д. №286/2016г., по описа на РС-Левски, а именно лишаване от свобода за срок от две години и четири месеца, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

УВЕЛИЧАВА на основание чл.24 от НК така определеното общо наказание с ДВА МЕСЕЦА, при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване в затвор от закрит тип.

ПРИСПАДА на основание чл.25, ал.2 от НК изтърпяното наказание „лишаване от свобода”, както и времето през което осъденият е бил задържан.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 11.25 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                                                                   2.