Мотиви към решение №98 от 30.09.2016г., постановено по а.н.д. №330/2016г. по описа на РС гр. Левски.

                                   

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на П.А.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН**********, за това, на 31.08.2016г., около 15.40 часа, в гр. Левски, обл. Плевен, по ул.”Пролет” е управлявал МПС – лек автомобил „Мерцедес *”, с рег. № *, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответното сидетелство за това, с НП №16-0938-000376/26.02.2016г. на началник сектор „ПП” при ОД на МВР – Плевен, влязло в сила на 07.04.2016г. 

Обвиняемият Г. се явява в с. з. Изразява съжаление.

Представителят на РП – Левски поддържа изцяло внесеното предложение. Счита, че в хода на досъдебното производство са събрани категорични доказателства относно извършеното деяние, датата, мястото на извършване, авторството, както и формата на вината.

Пледира съдът да признае за виновен обвиняемия и го освободи от наказателна отговорност.

Упълномощеният защитник адвокат А. споделя становището на представителя на РП – Левски. Пледира по отношение на неговия подзащитен съдът да наложи административно наказание глоба в предвидения от закона минимум. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият е неправоспособен - не притежава свидетелство за управление на МПС.

            С наказателно постановление №16-0938-000376/26.02.2016 г. на началник група към ОДМВР Плевен, сектор ПП по отношение на обвиняемия е наложено административно наказание затова, че управлява МПС без съответно свидетелство за управление. Наказателното постановление е връчено лично на обвиняемия и същото е влязло в сила на 07.04.2016 г.

На 31.08.2016г. обвиняемият управлявал лек автомобил „Мерцедес”. Същият бил забелязан от свидетелите И.И., В.И. и М.М. – служители при РУ на МВР – Левски. Те спрели водача на автомобила за извършване на проверка. В хода на същата водачът не представил свидетелство за управление на МПС, като заявил, че няма издадено такова. При извършената проверка било установено, че обвиняемият е неправоспособен водач на МПС. За констатираното нарушение на обвиняемия бил съставен АУАН.

Видно от справката за нарушител от региона е, че обвиняемият не притежава свидетелство за управление на МПС.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по незабавно производство ЗМ №212/2016г. по описа на РУМВР - Левски, пр.пр. №908/2016г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №745798/ 31.08.2016г., №16-0938-000376/26.02.2016 г. на началник група към ОДМВР Плевен, сектор ПП, справка за нарушител.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият П.А.И. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия П.А.И..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия П.А.И. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението. Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия П.А.И. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

СЪДИЯ: