РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 20.12.2010 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесети декември_ 2010 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № ­­_567_ по описа за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Б.Б. ***, за това, че на 19.11.2010 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, без съответно свидетелство за управление на МПС, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег.№ *, в едногодишен срок от наказването му по административмен ред с наказателно постановление №308/10.08.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 15.09.2010 г. за същото деяние.

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

За Районна прокуратура Левски не се явява представител в с.з. и не взема допълнително становище.

Обвиняемият се представлява в с.з. от назначеният му на основание чл.94, ал.1, т.1 от НК служебен защитник – адв.А.А. от ПлАК. Защитата пледира непълнолетния обвиняем да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде определено административно наказание обществено порицание.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

На инкриминираната дата – 19.11.2010 г., около 23:00 часа, дежурен патрул в състав: В.С. - мл.автоконтрольор при РУП – Левски, при изпълнение на служебните си задължения на територията на града, в района на бензиностанция „Лукойл”, спрял за проверка лек автомобил, който навлязал в лентата за излизане на автомобилите от бензиностанцията и нарушил знак В1. Полицейският служител отишъл при водача – Б.Б., като му поискал свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него, при което Б. заявил, че не притежава такива. Свидетелят С. го отвел в сградата на местното полицейско управление, където извършили проверка на самоличността на водача, който се оказал ненавършил пълнолетие, и проверка в информационните масиви на МВР, при която било установено, че обвиняемият е неправоспособен водач – нямал нито една регистрирана категория и отпечатано свидетелство. За така констатираното нарушение, свидетелят С. съставил на Б. акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП, който последния подписал без възражения.

Изложената по горе фактическа обстановка се подкрепя от приложените по досъдебното производство доказателства, а именно: АУАН №836/19.11.2010 г., съставен на обвиняемия, наказателно постановление №308/10.08.2010 г. на Началник РПУ – Левски, влязло в законна сила на 08.09.2010 г. за същото деяние: управление на мотопед като неправоспособен, справка за нарушител от региона, видно от която е, че обвиняемия не се води на отчет и няма нито една регистрирана категория, от протоколите за разпит на свидетели и обвиняемия на досъдебното производство, както и справка за съдимост.

От така приложените по делото доказателства се установява, че Б.Б., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 08.09.2010 г., за това, че е управлявал МПС, като неправоспособен водач, в едногодишен срок от наказването му по административен ред повторно е извършил на 19.11.2010 г. същото деяние.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че с деянието си Б.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемият е извършил деянието като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което следва да се приложи разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 от НК.

Налице са предпоставките на чл.78а, ал.6, във вр. с ал.1 от НК, за освобождаване от наказателна отговорност на непълнолетния обвиняем и налагане на административно наказание.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години, наред с редукцията по чл.63, ал.1, т.4 от НК. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне вида на административното наказание, съдът съобрази обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършването му, изразяващи се най – вече в занижен родителски контрол, съобразно данните в писмото от Дирекция „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето” при Община - Левски, взе предвид липсата на настъпили вредни последици в резултат на деянието, поради което приема, че на Б.Б., следва да бъде наложено административно наказание обществено порицание, което да бъде изпълнено чрез прочитане на решението по местната радиуредба.

Предвид изложеното, съдът

 

                                                     Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА Б.Б.,***, ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК, за това, че на 19.11.2010 г. в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, без съответно свидетелство за управление на МПС, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег.№ *, в едногодишен срок от наказването му по административмен ред с наказателно постановление №308/10.08.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 15.09.2010 г. за същото деяние.

НАЛАГА на основание чл.78а, ал.6, във вр. с ал.1 от НК на Б.Б. административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез прочитане на решението по местната радиоуредба.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: