п р и с ъ д а

№ ________

 

гр. ЛЕВСКИ,    31.05.   2010 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на    тридесет и първи май  през две хиляди и десета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря В.Д., в присъствието на прокурора    , като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.д.о.х. №  20094410200709  по описа за 2009 год., и на основание данните по делото и закона

П Р И С Ъ Д И:

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия С.И., ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 08.11.2009 г. около 14.00 часа, в коридора пред първа килия на четвърта група в Затвора гр. Белене, причинил лека телесна повреда на лишения от свобода Д.Д., изразяваща се в оток с кръвонасядане в областта на лявата част на челюстта, което е довело до болка и страдание без разстройство на здравето, поради което и на основание чл.130, ал.2, във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДВЕ ГОДИНИ,  при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДВЕ ГОДИНИ;

- безвъзмезден труд в полза на обществото за 150 часа в продължение на една година.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.И. със снета по делото самоличност за ВИНОВЕН в това, че на 08.11.2009 г., около 14.00 часа, в коридора пред първа килия на четвърта група в Затвора гр. Белене, изрекъл обидна дума към лишения от свобода Д.Д. унизителна за честа и достойнството му, в негово присъствие, като обидата е нанесена публично, поради което и на основание чл.148, ал.1, т.1, във вр. с чл.146, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на ГЛОБА в полза на държавата в размер на ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по местната радиоуредба.

На основание чл.23 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подсъдимия С.И. едно общо наказание от така наложените му, най – тежкото от тях, а именно ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДВЕ ГОДИНИ,  при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДВЕ ГОДИНИ;

- безвъзмезден труд в полза на обществото за 150 часа в продължение на една година.

На основание чл.23, ал.3, във вр. с ал.1 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА ИЗЦЯЛО към определеното общ най-тежко наказание и наказанията ГЛОБА в полза на държавата в размер на ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ.

            На основание чл.52 във вр. с чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия С.И.,***, ЕГН ********** да ЗАПЛАТИ на тъжителя Д.Д., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, с ЕГН ********** сумата от ПЕТСТОТИН ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди, болки и страдания в резултат причинената му лека телесна повреда, ведно със законната лихва, считано от деня на увреждането – 08.11.2009 г. до окончателното изплащане на сумата.

            На основание чл.52 във вр. с чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия С.И.,***, ЕГН ********** да ЗАПЛАТИ на тъжителя Д.Д., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, с ЕГН ********** сумата от ПЕТСТОТИН ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди, в резултата на публично нанесената му обида, ведно със законната лихва, считано от деня на увреждането – 08.11.2009 г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОСЪЖДА подсъдимият С.И. със снета по делото самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданските искове сумата от 50 лв.

            ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимият С.И. със снета по делото самоличност да заплати на тъжителя Д.Д. направените по делото разноски в размер на 115 лв.

            ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: