ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.03._ 2011 г.

Левченски районен съд в непубличното съдебно заседание на _двадесет и четвърти март_ 2011 г. в състав:

                  Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   Съдебни заседатели:

                                                                         

при участието на секретаря _Р.П._ и прокурора __ сложи за разглеждане _ч.н.д._­_103_ по описа за _2011г.,  докладвано от съдия _Манолова._

На именното повикване в _10:00_ часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Г. – редовно призован - не се явява.

ЗА ЗАТВОРА гр.БЕЛЕНЕ – редовно призовани, представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

Съдът счита, че са налице процесуални предпоставки за даване ход на делото за часа, в който е насрочено с.з. По информация на служителя от ОЗ „Охрана” при РС-Левски, конвоирането на л.св. Н.Г. ще бъде извършено в по-късен час днес.

Предвид изложеното съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ПОЧИВКА, за да бъде доведен л.св. Н.Г. ***.

 

След почивката в 11:00 ч. продължава съдебното заседание.

В залата се явяват:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Г. – редовно призован - лично.

ЗА ЗАТВОРА гр.БЕЛЕНЕ – редовно призовани – представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., с оглед разпоредбата на чл.111, ал.3 от ЗИНЗС, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Няма да правя отводи. Поддържам жалбата.

        

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Оправи се проблемът с жалбите. Отначало ми връчиха вечерта две заповеди с по 14 денонощия. След това са го коригирали с коректор. Казаха ми, че ще ми наложат две наказания 14 и 6 денонощия, но при връчването на заповедите останах изненадан. Те са го поправили.

Поддържам жалбите и моля да бъдат отменени, или поне единият карцер. Поне да бъде едно наказание. Сега, ако намерят една торба гвоздеи, сега за всеки гвоздей поотделно ли ще ме наказват? Като намират вещите и всичко е иззето с една докладна. Даже в протокола за обиск на иззетите вещи, някои работи не са описани. В описа фигурират: 1бр. телефон „Самсунг” и две СИМ карти, и батерия за телефона.

Относно тези нагреватели, за които ме наказват, те не фигурират. Канталът представлява реотан за акумулираща печка. Самият кантал се слага на земята примерно и отгоре се слага скаричка.

Отоплението става с парно, обаче дограмата е дървена и духа от всякъде и е студено. Ако е топло, няма да си поръчваме тези кантали. Цялата килия е в мухъл и влага. Ние си я поддържаме сами реда в килията. Страшна мизерия  е. През лятото си ремонтирахме сами килията. Сега пак е мухъл.

         Запознат съм с приложените доказателства: докладни записки и обяснения. Да бъдат приети като доказателства по делото.

Не отричам, че телефонът е мой. Не съм заплашвал никого. Стана една интрига вътрешно между колеги. Отвън се обадиха с претекст, че притесняваме някого отвън, за да дойдат на опис в килията.

Няма да соча други доказателства.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА представените с жалбата писмени доказателства: заповед № 80/15.03.2011г.; заповед № 81/15.03.2011г.; докладни записки; придружително писмо от Началника на затвора Белене.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се приключи съдебното следствие.

 

         Съдът счита, че следва да бъде приключено съдебното следствие в дн.с.з., като следва да бъдат прочетени и приети обжалваните заповеди №80/15.03.2011г. и №81/15.03.2011г. на Началника на затвора гр.Белене, ведно с приложената преписка, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРОЧИТА и прилага към делото обжалваните заповеди №80/ 15.03.2011г.; №81/15.03.2011г. и придружително писмо от Началника на затвора гр.Белене, ведно с приложената преписка.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Поне едното наказание да се отмени. Всичко е описано в една докладна. Смятам, че съм извършил едно нарушение.

ПРАВО НА ПОСЛЕДНА ДУМА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ: Да се отмени поне едната заповед, с която ми е наложено наказание.

 

         Съдът обяви, че ще се произнесе с определение след тайно съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

         След съвещание, съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното: 

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от л.св.Н.Г., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в затвора гр.Белене.

Подадена е жалба против заповед №80/15.03.2011г. на Началника на затвора гр.Белене, с която на лишения от свобода Н.Г. е наложено наказание ШЕСТ ДЕНОНОЩИЯ изолиране в НК.

Г. е подал жалба и против заповед №81/15.03.2011г. на Началник затвора гр. Белене, с която му е наложено наказание ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ изолиране в НК.

Жалбите са подадени в срок, поради което се явяват допустими и следва да бъдат разгледани.

Разгледана по същество, жалбата против заповед №80/ 15.03.2011г. се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Разгледана по същество, жалбата против заповед №81/ 15.03.2011г. се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Обжалваните заповеди са издадени на основание докладна записка с рег. №642/ 07.03.2011г. От последната се установява, че повод за извършеното претърсване, в резултат на което са открити вещите кантал и скара, е било обаждане до затвора относно наличие на телефон у лишения от свобода К.. По време на претърсването притежател на намерените вещи се обявил лишеният от свобода Г.. В докладната записка на ИСДВР В. се сочи, че е извършено нарушение на чл.97, т.1 и т.3 от ЗИНЗС и чл.96, т.3 от ЗИНЗС.

Предложението от ИИСДВР на 7 група В. е лишеният от свобода Г. да бъде дисциплинарно наказан с изолиране в НК за срок от четиринадесет денонощия за това, че на 19.02.2011г. във второ сп. помещение са открити неразрешени вещи: мобилен телефон и две СИМ карти в нарушение на чл.97, т.1 и т.3 и чл.96, т.3 от ЗИНЗС.

Със същата докладна записка се прави предложение, затова че на 19.02.2011г. във второ сп. помещение са открити два броя кантали и решетки за радиатор, използвани за скара, което представлява нарушение на чл.4, ал.2, т.7 от ПВР и чл.97, т.1 и чл.96, т.2 от ЗИНЗС, Н.Г. да бъде дисциплинарно наказан с изолиране в НК за срок от шест денонощия.

На основание на докладната записка Началникът на затвора гр. Белене със заповед № 81/15.03.2011г. е наложил на Н.Г. дисциплинарно наказание четиринадесет денонощия изолиране в НК за притежание на неразрешени вещи: мобилен телефони  две СИМ карти.

Пак на същото основание – цитираната докладна записка от ИСДВР И.В., по отношение на лишения от свобода Г. е наложено дисциплинарно наказание шест денонощия изолиране в НК.  

Към преписката е приложена докладна записка от инспектор С.С., който е извършил претърсване в килия №* на *-ма затворническа група, по време на което са открити неразрешени вещи: 1 бр. мобилен телефон „Самсунг”; 2 бр. СИМ карти; самоделно направени нагревателни уреди от кантали; счупена решетка от радиатор на праната инсталация, използвана за печене на филийки.

От докладната записка на пол. И.И. се установява, че е приел обаждане от лице от * с оплакване, че лишен от свобода, излежаващ присъдата си в затвора гр.Белене, тормозел съпругата му.

Докладна записка е представил и пол. П., в която записка се твърди, че при извършено претърсване в килията, са намерени два пригодени електрически уреда – реотан и кантал. Върху кантала е била поставена счупена решетка от радиатор, който е в килията и също се използва за скара. На леглото на лишения от свобода Г. е намерен мобилен телефон, който е признал, че е негов. Последният се опитал да счупи мобилният телефон, като го удари в земята. Телефонът и СИМ картата са били иззети. Открита е й СИМ карта във същата килия №* на * група. С протокол са иззети: GSM, батерия „Самсунг” и 2 бр. СИМ карти.

От обясненията на лишените от свобода, приложени към делото, се установява, че телефонът е бил оставен на жалбоподателя от лишен от свобода, който е изтърпял присъдата си, което обстоятелство не се отрича и от жалбоподателя Н.Г.. В обясненията дадени по делото, приложени към ч.н.д. №103/2011г. същият заявява, че наред с телефона е получил безвъзмездно от изтърпелия присъдата си М.А. и два броя кантали и един брой скара. Твърди също, че с телефона не е притеснявал никого, нито пък е отправял заплахи към други лица.

Тази фактическа обстановка се подкрепя и от обясненията на лишените от свобода, които са приложени към делото, както и от обясненията на Н.Г., дадени в съдебно заседание при разглеждане на настоящото дело.

В придружителното писмо, с което е изпратено копие от преписката, свързано с издаването на двете заповеди, Началникът на затвора поддържа становище, че при налагане на дисциплинарните наказания, е взел предвид цялостното поведение на лишения от свобода, както и фактът, че същият е наказван със заповеди, изброени в писмото. Твърди се, че при изслушването на лишения от свобода, преди налагане на дисциплинарните наказания, същият се е държал изключително дръзко. Издалият заповедта счита, че жалбоподателят Г. е допуснал дори три отделни нарушения, които са констатирани по едно и също време.

Съдът не споделя изразеното от жалбоподателя становище, че е извършил едно деяние, за което е наказан с две отделни наказания. Разпоредбата на чл.97 от ЗИНЗС предвижда, че лишените от свобода не могат, съгласно т.1 да внасят или държат при себе си неразрешени предмети, а според т.3 от същата разпоредба, не могат да притежават оръжие, боеприпаси, взривни вещества, мобилни телефони, фотоапарат, звуко- и видеозаписващи устройства или части от тях.

Т.е. в случая се касае за две отделни нарушения, регламентирани в ЗИНЗС, за които съответно лишеният от свобода е бил наказан със заповеди съответно №80 и №81.

 На основание изложеното съдът приема, че лишеният от свобода Г. е извършил две деяния, с които е осъществил състава на две отделни нарушения, за които съответно е получил две отделни дисциплинарни  наказания.

 От една страна същият е държал при себе си неразрешени предмети описани в заповедта, с която му е наложено дисциплинарно наказание, а от друга – е притежавал телефон със СИМ карти. Нарушенията са безспорно установени, доказани и се явяват законосъобразни, поради което и издадените заповеди от Началника на затвора гр. Белене следва да бъдат потвърдени.

Обжалваната заповед №80/15.03.2011г. е издадена от Началника на затвора гр.Белене в кръга на неговата компетентност. При налагане на дисциплинарното наказание Началникът на затвора е съобразил характера и тежестта на извършеното нарушение, отношението на лишения от свобода към него, както и поведението му в затвора, поради което същата се явява законосъобразна.

Обжалваната заповед №81/15.03.2011г. е издадена от началника на Затвора гр.Белене в кръга на неговата компетентност. При налагане на дисциплинарното наказание Началникът на затвора е съобразил тежестта на извършеното нарушение, отношението на лишения от свобода Г. към него, както и цялостното му поведение в Затвора гр. Белене, поради което съдът счита,  че цитираната заповед се явява законосъобразна.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА заповед №80/15.03.2011г. на Началника на Затвора гр.Белене, с която на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС е наложено на жалбоподателя Н.Г., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене ШЕСТ ДЕНОНОЩИЯ ИЗОЛИРАНЕ В НК.

ПОТВЪРЖДАВА заповед №81/15.03.2011г. на Началника на Затвора гр.Белене, с която на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС е наложено на жалбоподателя Н.Г., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ ИЗОЛИРАНЕ В НК.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ПРЕПИС от определението да се изпрати на Затвора гр.Белене.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 11:40 часа.

        

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: