Мотиви към присъда №24 от 20.09.2010 г., постановена по НОХД №421 по описа за 2010 г. на Районен съд гр.Левски

 

            Срещу подсъдимия И.Ю. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 06.06.2010 г. в Затвора – Белене, държи акцизни стоки без бандерол – 20 броя кутии с тютюневи изделия, марка „Виктори” American blend на стойност 92 лева, като такъв се изисква по закон /чл.2, т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове/, размерът от невнесеният акциз в Републиканския бюджет е 61.56 лева и случаят е немаловажен.

            Престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

            Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа обвинението срещу подсъдимия, така както е предявено. Счита, че същото се доказва от събраните по делото доказателства и излага доводи, че при закупуването на предмета на престъплението, подсъдимият е бил с ясното съзнание, че цигарите са без бандерол, тъй като са му продадени на по – ниска цена от тази, на която се продават по магазините, че има пет случая на внасяне на цигари без бандерол в затвора, и предвид ежедневно предоставяната информация по телевизията и вестниците за борбата с контрабандата на цигари без бандерол, това обстоятелство е ноторно известно и в затвора. Моли съда да признае Ю. за виновен по повдигнатото му обвинение и да го осъди, като предлага наказание лишаване от свобода към минималния размер, предвиден в състава на престъплението.

            Подсъдимият И.Ю., в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, моли съда да му наложи наказание глоба в полза на държавата. Излага съображения, че наказанието лишаване от свобода би му попречило да бъде условно предсрочно освободен от изтърпяване на остатъка от наказанието по предишното му осъждане, поради което в продължение на осем години не е вършил дисциплинарни нарушения в стремежа си да има добро поведение.

            Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Подсъдимият И.Ю. ***, ЕГН **********.

            От приложените към делото писмени доказателства се установява, че срещу подсъдимия Ю. е образувано досъдебно производство, което е приключило с внасяне на обвинителен акт в РС - Левски за престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

В обстоятелствената част на обвинителния акт се твърди, че на 06.06.2010 г., около 13:50 часа, на пост №12 КПП - щаб Затвора гр.Белене, бил извършен от свидетеля Ч. личен обиск на лишения от свобода Ю., тъй като последният се завръщал в затвора, след разрешено прекъсване /домашен отпуск/. При обиска били намерени в багажа му два стека тютюневи изделия марка „Виктори”, без бандерол, какъвто се изисква по закон. Ю. доброволно предал намерените цигари, за което свидетеля Д.Д. ***, съставил протокол за доброволно предаване от същата дата, в който описал количеството и марката на предадените тютюневи изделия.  

Обвинението сочи, че от заключението на вещото лице по изготвената съдебно – стокова експертиза е видно, че пазарната стойност на предмета на престъплението към 06.06.2010 г. е 92 лева, като размера на причинената вреда на Републиканския бюджет от невнесения акциз за цигари е 61.56 лева.

Мотивирана и от обстоятелството, че подсъдимият се e признал за виновен по повдигнатото обвинение на досъдебното производство, дал подробни обяснения по случая и заявил, че желае да сключи споразумение или делото да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, РП – Левски поддържа в обвинителния акт тезата, че от описаната в него фактическа обстановка се налага извод за осъществен от подсъдимия, както от обективна, така и от субективна страна, състав на престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

Действително от събраните по делото писмени и гласни доказателства безспорно се установява обстоятелството, че при завръщането си от домашен отпуск в затвора гр.Белене, подсъдимия Ю. е носил в багажа си два стека цигари марка „Виктори” без бандерол, които същия ден закупил на автогарата в гр.Бяла. Поради това, че Ю. доброволно ги е предал на свидетелят Д.Д., последният съставил протокол за доброволно предаване от същата дата, в който описал количеството и марката на цигарите. Безспорно се установява и стойността на предмета на престъплението по пазарни цени, към 06.06.2010 г., а именно 92 лева. Безспорно е и обстоятелството, че в резултат на невнесения акциз в Републиканския бюджет е нанесена щета на държавата в размер на 61,56 лева, съгласно заключението по съдебно – стоковата експертиза, неоспорена от страните и приета в съдебно заседание.

От събраните по делото доказателства не се установява деянието да е извършено умишлено от подсъдимия. Макар и прокуратурата да поддържа обвинение за формално престъпление, на просто извършване, а именно противозаконно държане на тютюневи изделия без бандерол, то се касае за престъпление, което може да бъде извършено само с пряк умисъл, т.е. подсъдимият следва да съзнава, че държи посоченото количество и марка цигари, като знае, че са без бандерол, когато такъв се изисква по закон. 

В хода на съдебното следствие подсъдимия заявява, че се признава за виновен, но само за това, че цигарите са били намерени в неговия багаж. Категорично не се признава за виновен за това, че купувайки ги от непозната жена на автогарата в гр.Бяла за лично ползване, му е било известно обстоятелството, че същите са без бандерол, поради което и „забранени”. Подсъдимият нееднократно заявява: „Не съм съобразил, че са без бандерол”; „Не съм питал защо са по - евтини”;  „Аз съм ги вземал несъзнателно”; „Жената каза, че са по – евтини.., сгреших…, хванах се на въдицата за това.”

 Съдът кредитира обясненията на подсъдимия като достоверни, тъй като същите са последователни, житейски логични и непротиворечиви. Кореспондират и на останалите писмени и гласни доказателства по делото, поради което не следва да се игнорират като изградена от него защитна версия.

Липсата на съзнание у подсъдимия за извършено от него престъпление по чл.234, ал.1 от НК се установява и от показанията на двамата разпитани по делото свидетели – Ч. и Д.. Свидетелят Ч. твърди, че след като той лично е отворил единия от запечатаните два стека с цигари и е установил, че кутиите са без бандерол, е уведомил подсъдимия, че притежаването на такива цигари е забранено. Обстоятелството, че подсъдимият едва при извършената проверка на багажа е разбрал, че закупените цигари са без бандерол, се установява от и показанията на Д., който твърди, че Ю. лично го е попитал „защо вземат цигарите”,  който въпрос е наложил и съответното обяснение, че ги „вземат, защото нямат бандерол”.

Така установеното от показанията на двамата свидетели първоначално поведение на подсъдимия, което очевидно се изразява в недоумение, относно престъпния характер на намерените в багажа му два стека с цигари, закупени от него за лично ползване, дават основание на съда да направи извод, че действително Ю. ги е закупил „по – евтини” от непозната жена, но без да му е била известна причината, поради която тези цигари са му продадени на по – ниски цени. В този смисъл обясненията му, че се е „хванал на въдицата”, заради по – ниската цена, са житейски логични и правдоподобни и не следва да бъдат интерпретирани в полза на обвинителната теза, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, само защото е знаел, че цигари се продават по магазините, а не на улицата. Не обективират умисъл за извършено престъпление изложените доводи от прокуратурата за ноторната известност на контрабандата с цигари без бандерол. Подсъдимият е осъден на осемнадесет години лишаване от свобода, при първоначално строг режим на изтърпяване, поради което съгласно специалната законова уредба, изтърпява в зоната за повишена сигурност в самостоятелна килия, с изключителни ограничения – за свободно придвижване в пространството, контакти с други лишени от свобода и режим за излъчване на телевизионни програми, освен това и както твърди полага обществено полезен труд нощем, а денем спи. Действително незнанието на закона не е извинителна грешка, но незнанието на елемент от обективна страна на престъплението е такава.

Съдът кредитира и обясненията на подсъдимия, относно причините, които са го мотивирали да заяви пред свидетелите Ч. и Д., че така намерените цигари е получил от своя син. Този факт не води на извод за наличие на знание у подсъдимия, че цигарите, които си е закупил са без бандерол. Обяснение в смисъл, че ги е получил от сина си, Ю. е написал саморъчно и в приложения по делото протокол за доброволно предаване. Действително тези обяснения, макар да нямат характер на гласно доказателствено средство, противоречат на дадените обяснения от подсъдимия в съдебно заседание. Противоречието не може да ползва обвинението. Обясненията дадени в съдебно заседание са по – неблагоприятни за подсъдимия от първоначално изложената от него версия. Съдът обаче счита, че именно те са  достоверни, с оглед трайно изградените социални навици на населението, поради ниски доходи да се търсят и закупуват стоки на по – ниски цени, независимо от причината за ниската цена. Житейски логично е било и поведението на подсъдимия при извършената му проверка и заявеното от него тогава. Безспорно то се дължи на първоначалното му недоумение, а без съмнение и притеснение, че закупените от него цигари са се оказали забранени за притежание. Недоумението и притеснението на Ю. намира израз в убедителното и добросъвестно излагане в съдебно заседание на стремежа си да има добро поведение в затвора, да не върши нарушения, поради което не е наказван дисциплинарно, че в продължение на пет години е полагал обществено полезен труд, за което поведение дори е награждаван. Противоречи на формалната логика, при това положително поведение на подсъдимия, последният да внесе съзнателно в затвора „забранени” цигари в такова минимално количество, и то след като му е известно, че багажът му ще бъде проверен, а предмета на престъплението намерен. С оглед и на причината подсъдимия да спазва установения вътрешен ред в затвора, а именно да бъде условно предсрочно освободен от изтърпяване на остатъка от наказанието лишаване от свобода, подобен риск: умишлено да извърши престъпление, не оправдава дългогодишния му стремеж да има добро поведение и да полага обществено полезен труд.     

            При така установената фактическа обстановка съдът приема, че престъплението не е осъществено от субективна страна. В конкретния случай е налице фактическа грешка по смисъла на чл.14, ал.1 от НК, която изключва прекия умисъл на Ю. за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК, като форма на вина. Последният е имал погрешни представи относно фактическите обстоятелства на деянието. Подсъдимият не е съзнавал, че закупените от него цигари са без бандерол, когато такъв се изисква по закон.

            Предвид гореизложеното съдът е признал за невинен И.Ю., поради което и на основание чл.14, ал.1 от НК, при съобразяване с разпоредбата на чл.304, предложение трето от НПК го е оправдал, а именно: деянието не е извършено виновно от него.

            По отношение на приложените по делото като веществени доказателства: 20 броя кутии с тютюневи изделия, марка „Виктори” American blend, без бандерол, съдът е постановил на основание  общата разпоредба на чл.53, ал.2, б."а" от НК да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени по предвидения в закона ред, като предмет забранен за притежаване.

            При този изход на делото и на основание чл.190, ал.1 от НПК, съдът е постановил направените деловодни разноски в размер на 85,20 лева да останат за сметка на държавата.

            Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

                                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: