МОТИВИ по н.о.х.д. 588 по описа за 2010г. на РС гр. Левски

 

Обвинението против подсъдимия Г.Д., ***, ЕГН **********, е повдигнато по чл. чл.354а, ал.3, във вр. с чл. 354а, т.1 от НК, затова че на 19.07.2010г. в гр.Левски, в района на  ж.п. гара Левски, без надлежно разрешително, държал високорисково наркотично вещество - хероин /диацетилморфин/ с нетно тегло 0,101 грама на стойност 9,09 лв., който съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

          Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

          Представителят на РП – Левски счита, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин. Предлага на съда да определи наказанието по реда на чл. 55 от НК. Моли съда предметът на престъплението да бъде отнет в полза на държавата.

          Назначеният служебен защитник на подсъдимия моли съда да признае подсъдимия за виновен по така повдигнатото обвинение, като счита, че следва да се приложи разпоредбата на чл. 354а, ал.5 от НК и съдът да му наложи наказание глоба в минимален размер.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 19.07.2010г. подсъдимият Г.Д. и приятелят му - св. Е.А. решили да посетят гр.Левски. Качили се на влак №20135, който тръгвал от гр.Горна Оряховица в 16:40 часа. След като пристигнали на ж.п. гара в гр.Левски, при слизане от влака, решили да преминат направо през коловозите на линиите. Тогава били спрени от св.Б.Б. - старши полицай при РУ „ТП” Горна Оряховица. За констатираното нарушение св. Б. поискал личните документи на обвиняемия и приятеля му. След извършената проверка, св.Б. направил справка с дежурния, който му съобщил, че подсъдимият Г.Д. бил под наблюдение и му дал указания да ги освободи, но да следи кога ще се приберат. Двамата тръгнали, като подсъдимият звъннал от телефонна кабинка с монети, находяща се на ж.п. гарата на един номер и се свързал с лице на име „И.”, който му поръчал да отидат в магазин „Германос” в града. Подсъдимият Д. и св. А. отишли на указаното място и се срещнали с едно лице, като подсъдимият и лицето се отдалечили зад някакъв блок. След малко подсъдимият се върнал, като казал на приятеля си, че закупил две пакетчета с хероин за сумата от 20 лева и извадил да пушат. След това тръгнали към ж.п. гарата, за да се качат на влака в 19:00 часа. На гарата пристигнали около 18:45 часа. Свидетелят Б. ги видял отново и ги повикал в служебното помещение, където в присъствието на колегите си, помолил подсъдимия да покаже съдържанието на джобовете си - същият бил видимо под въздействието на наркотични вещества. Подсъдимият Д. извадил кутия цигари „Виктори” - бяло, в която имало 10 бр. цигари, като под тях свидетелят Б. намерил алуминиево фолио, завито като топче и друго фолио завито като цигара. На въпроса на свидетеля Б. към подсъдимия какво има в това топче, подсъдимият Д. отговорил, че това било доза наркотик, която закупил от лице в гр.Левски. Свидетелят Е.А., който придружавал подсъдимия, нямал същия вид. В джоба му бил намерен лист с изписани на него два телефонни номера на лицата, от които подсъдимият закупил наркотик.

С протокол за доброволно предаване от 19.07.2010г. Г.Д. предал на полицай при РУ „Транспортна полиция” - Горна Оряховица Б.Б. кафяво прахообразно вещество с неустановено количество /грамаж/, увито в станиол с размери 3х3 см., което с протокол за доброволно предаване от същата дата  било предадено на У.Х.-П. - ст. разследващ полицай при РУП - Левски.

Видно от заключението на вещото лице по назначената физико-химична експертиза,

1. Светлокафявото прахообразно вещество, представено за изследване, съдържа наркотично вещество хероин /диацетилморфин/;

2. Съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ДВ бр.30/1999г./, хероинът /диацетилморфин/ е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”;

3. Установеното наркотично вещество е с концентрация на активния наркотично действащ компонент диацетилморфин 39%;

4. Нетното тегло на обект 1 преди изследването е 0,101 грама. За изготвяне на експертизата са ползвани 0,026 грама. Останалото количество след изследването - 0,075 грама се връща на възложителя.

5. Хероинът /диацетилморфинът/ е наркотично вещество, подлежащо на контрол съгласно Единната конвенция по упойващи вещества на ООН от 1961г., изменена с Протокола от 1972г., ратифицирана от Р България и Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ДВ бр.30/1999г./.

6. Съгласно постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството /Приложение 2 - цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата/: цената на 1 грам хероин с процентно съдържание на активния компонент от 31% до 45% е 90 лева. На тази база оценката на обекта, съдържащ наркотично вещество е 9,09 лева /девет лева и девет стотинки/.

На 17.09.2010г. с приемо-предавателен протокол /л.41/ У.Х.-П. - ст. разследващ полицай при РУП - Левски предала на инспектор М.Л. - ст. разследващ полицай при ОД на МВР - Плевен, веществени доказателства по ДП №244/2010г. по описа на РП - Левски, а именно - наркотични вещества: хероин /диацетилморфин/ с нетно тегло 0,075 грама, поставено в полиетиленов плик, означен с плик №1 подпис на извършил разследването - В. С., запечатано със силиконов печат с обозначение „105-РДВР-Плевен”. Веществените доказателства следвало да бъдат предадени на представител на Агенция „Митници” - Централно митническо управление, отдел „Борба с наркотрафика” гр.София.

Подсъдимият и назначеният му защитник са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият Д. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл. 371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл. 371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл. 373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл. 372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл. 283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.Д.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. чл.354а, ал.5, във вр. с чл. 354а, ал.3, т.1 от НК, тъй като на 19.07.2010г. в гр.Левски, в района на  ж.п. гара Левски, без надлежно разрешително, държал високорисково наркотично вещество - хероин /диацетилморфин/ с нетно тегло 0,101 грама на стойност 9,09 лв., който съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, като деянието представлява маловажен случай предвид незначителността на вредните последици, поради което се отличава с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.

Предвид изложеното следва подсъдимият Д. да бъде признат за невинен и оправдан по първоначално повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК.

Причина за извършване на престъплението е неспазване на установения правов ред.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид признанията на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието, целите на наказанието, във връзка с превъзпитанието на подсъдимия, доброто му процесуално поведение.

Съобразявайки горното, съдът осъжда подсъдимия на наказание глоба в минималния, предвиден в състава на престъплението размер, а именно – глоба в полза на държавата в размер на сто лева.

Следва да се приложи разпоредбата на чл. 354а, ал.6 от НК и да бъдат отнети в полза на държавата приложените по делото веществени доказателства:0.075 грама хероин (диацетилморфин), постановен в полиетиленов пакет, означен с „плик №1”, предадени на Централно митническо управление, отдел „Борба с наркотрафика” гр. София, като съдът постановява след влизане на присъдата в законна сила да бъдат унищожени.

При този изход на делото следва подсъдимият да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в размер на 20 лв.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: