РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 17.11. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на втори ноември 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 331 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от И.Р. ***, с ЕГН **********, срещу електронен фиш за налагане на глоба за извършено нарушение за скорост Серия К №0053151 на ОД на МВР – гр.Плевен.

В жалбата се излагат твърдения за неизчерпателност, непълнота и необоснованост на посочените фактическите основания, обусловили издаването на електронния фиш. Твърди се, че от изложените мотиви в обжалвания акт не се разбира дали нарушението е извършено при излизане от селото или при влизането, а от представените снимки – дали въобще се намира в населено място.

Жалбоподателката счита, че това поставя под съмнение неговата законосъобразност, поради което моли съда да се произнесе с решение, с което да отмени издадения електронен фиш.

            Ответника по жалбата не се представлява в съдебно заседание. В придружителното писмо, с което е изпратена жалбата взема становище да бъде потвърдена наложената мярка.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е процесуално недопустима, тъй като е подадена след изтичане на срока по чл.189, ал.8 от ЗДвП. Видно от приложената обратна разписка е, че електронния фиш е връчен лично на жалбоподателката на 18.08.2011 г. Макар и върху самата жалба да е изписана дата - 31.08.2011 г., то видно от пощенското клеймо върху плика същата е изпратена по пощата, чрез съответната структура на МВР на 02.09.2011 г., т.е. след изтичане на 14 - дневния срок за обжалване на електронния фиш, считано от датата на получаването му с писмо с обратна разписка. Срокът за подаване на жалба срещу електронния фиш е изтекъл на 01.09.2009 г., който е работен, присъствен ден.

Няма данни по делото да е направено писмено възражение от жалбоподателката по чл.189, ал.6 от ЗДвП, поради което не може да се счита, че срокът за обжалване е 14-дневен от получаване на съобщението за отказ за анулиране на фиша.

При това положение издадения електронен фиш за налагане на глоба за извършено нарушение за скорост  Серия К, №0053151 на ОД на МВР – гр.Плевен, е влязъл в законна сила на основание чл.189, ал.10, т.2 от ЗДвП и жалбата на И.Р. срещу него следва да бъде оставена без разглеждане като недопустима, а производството по делото – прекратено.

            Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на И.Р. ***, с ЕГН **********, срещу електронен фиш за налагане на глоба за извършено нарушение за скорост  Серия К, №0053151 на ОД на МВР – гр.Плевен, КАТО НЕДОПУСТИМА.

ПРЕКРАТЯВА производството по НАХД №331/2011 г. по описа на Районен съд гр. Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред  Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                               

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: