РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 20.12. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и трети ноември 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 402 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Е.Е. ***, ЕГН **********, против наказателно постановление №1025//29.09.2011 г. на Началник РУП – гр.Левски.

            В жалбата се твърди, че отразеното в акта за установяване на административно нарушение не отговаря на обективната действителност, че същият е съставен в противоречие на закона, поради което издаденото въз основа на него наказателно постановление се явява незаконосъобразно.

            В съдебно заседание, жалбоподателят, както лично, така и чрез процесуалния си представител – адв.М.С. ***, моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление на Началник РУП – гр.Левски или да намали към предвидения от закона минимум, кумулативно наложените му административни наказания.

            Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН и се явява процесуално допустима. Видно от приложеното наказателно постановление е, че същото е връчено лично на жалбоподателя на 25.10.2011 г. Жалбата е изпратена, чрез административно наказващият орган на 31.10.2011 г., т.е. в последния ден на 7-мо дневния срок за обжалване, считано от датата на връчването.  

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

На Е.Е. е съставен акт за установяване на административно нарушение №1025 от 03.09.2011 г. за това, че на същата дата, в 19:15 часа, в с.Градище, по ул.”Витоша”, пред дом №11, като водач на МПС – лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, с поведението си създава пречки и опасност за движението и движейки се поставя в опасност живота и здравето на хората. Отразено е още, че при извършена полицейска проверка, жалбоподателят в явно пияно състояние, отказва умишлено да бъде изпробван с техническо средство „Алкомер 931” с №0835878, както и че му е издаден талон за медицинско изследване серия „В” с № 153944. В акта са посочени като нарушени разпоредбите на чл.5, ал.1, т.1 и чл.6, т.2 от ЗДвП.

Въз основа на така съставеният акт, административно – наказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление №1025/29.09.2011 г., с което на основание чл.185, пр.1 и чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП, на Е. са наложени административни наказания: глоба в общ размер на 1020 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца, както и на основание Наредба №Із-1959 на МВР са отнети 12 контролни точки.

От събраните по делото доказателства не се установява жалбоподателя да е осъществил състава на вмененото му административното нарушение, визирано в разпоредбата на чл.6, т.2, предложение 4 от ЗДвП. Нещо повече – те водят в своята съвкупност на обратен извод, а именно: че Е. не е отказал да бъде изпробван с техническо средство. Дори от показанията на свидетелите М.А. - актосъставител и на С.К. – свидетел при съставяне на акта, се установява различна от описаната в акта и наказателното постановление фактическа обстановка, а именно: че жалбоподателят е направил три опита да бъде изпробван с техническо средство. Идентични на техните показания в този смисъл са и показанията на свидетелката М.С. и дадените от Е. обяснения, че всъщност е направил три опита да бъде изпробван за алкохол, но уредът е показал отрицателна стойност. Безспорно установеният факт, че няма отказ за изпробване с техническо средство от страна на жалбоподателя, прави вмененото му нарушение несъставомерно от обективна и субективна страна. Следвало е в акта и наказателното постановление да бъде описана извършената проба за алкохол и обстоятелството, че същата е некачествена по смисъла на Наредба №30/2001 г.

Освен това, видно от диспозитива на обжалваното наказателно постановление е, че жалбоподателят е наказан само за едната, от общо двете различни хипотези на чл.174, ал.3 от ЗДвП – за отказ на водача да бъде изпробван с техническо средство, но не и за неизпълнение предписанието за медицинско изследване. По делото е приложен издаден талон за медицинско изследване. При това положение е следвало при така установената некачествена проба, на Е. да е съставен акт за това, че не е изпълнил предписанието за медицинско изследване. За това нарушение на жалбоподателя не е наложено административно наказание с наказателното постановление. Но дори и да беше санкциониран за него, то също би било несъставомерно по следните съображения.

От събраните по делото доказателства се установява и това, че жалбоподателят не е спрян за извършване на проверка при управление на автомобила, а в един по – късен момент, което навежда на съмнение относно обстоятелството, че именно той го е управлявал на инкриминираната дата. Такова твърдение изхожда единствено от свидетеля по акта – С.К., но неговите показания относно авторството на деянието, противоречат на останалите гласни доказателства, а именно на показанията на свидетелите М.С., В.А. и В.В.. Те са категорични, че на инкриминираната дата, автомобилът е управляван не от Е., а от неговата приятелка - свидетелката С.. Съдът счита, че посочените по – горе трима свидетели излагат възприетите от тях факти и обстоятелства в логична и непротиворечива последователност, поради което следва да се кредитират изцяло с доверие. При положение, че от събраните гласни доказателства се установява, че не жалбоподателя е управлявал автомобила на инкриминираната дата, а различно от него лице, съдът споделя становището на процесуалния представител на Е., че за последния не е имало законова забрана да употреби алкохол, тъй като не е бил водач на МПС по смисъла на ЗДвП, за да бъде въобще тестван по един от двата начина. Следователно за Е. дори не е съществувало задължение да бъде изпробван с техническо средство или да се яви за вземане на кръвна проба за медицинско изследване.

Съдът констатира, че е допуснато съществено процесуално нарушение по отношение на вмененото на жалбоподателя административно нарушение на чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, за което също е санкциониран. Така както е описано в акта и наказателното постановление: „като водач на лек автомобил, с поведението си създава пречки и опасност за движението и движейки се създава опасност за живота и здравето на хората”, буквално възпроизвежда текста на посочената разпоредба и не предпоставя никаква възможност на съда да съпостави фактически установеното действие или бездействие на жалбоподателя със съответната законова норма, регламентираща същото като административно нарушение. Административно – наказващият орган не се е съобразил с императивните изисквания на чл.57 от ЗАНН, което води до ограничаване правото на защита на жалбоподателя, а това от своя страна прави издаденото наказателно постановление незаконосъобразно и в тази му част.   

Предвид изложеното по – горе, съдът като взе предвид обстоятелството, че не са ангажирани от ответната страна доказателства в подкрепа на описаната в наказателното постановление фактическа обстановка и това се дължи на опорочаване на административно – наказателното производство срещу Е., още в неговата начална фаза - съставянето на акта, счита че последния не може да се ползва с установената в закона доказателствена сила. Затова издаденото наказателно постановление, въз основа на такъв акт, следва да бъде изцяло отменено като неправилно и незаконосъобразно.  

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                    Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №1025/29.09.2011 г. на Началник РУП – гр.Левски, с което на Е.Е. ***, с ЕГН **********, са наложени на основание чл.185, пр.1 и чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП административни наказания: глоба в общ размер на 1020 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца, както и на основание Наредба №Із-1959 на МВР са отнети 12 контролни точки, за нарушение на чл.5, ал.1, т.1 и чл.6, т.2, пр.4 от същия закон, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                

      

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: