Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 24.02. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на двадесет и шести януари две хиляди и дванадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_497_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от М.М. ***,  против наказателно постановление №227/30.11.2011г. издадено от кмета на Община Левски.

          Жалбоподателят моли наложената с наказателното постановление глоба от 50 лв. да бъде намалена или отменена, поради факта, че със съпругата му са безработни.  

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че на 24.11.2011г. на М.М. *** е съставен акт за установяване на административно нарушение №207/02.11.2011г., затова че на 24.11.2011г. в 16:30 часа лицето е заловено да превозва една каруца с дърва, без да е снабден с документ от съответните органи, с което е нарушил чл. 4, т.22 от Наредба №1.

За нарушенията, констатирани с АУАН, кметът на Община Левски е издал на 30.11.2011г. наказателно постановление № 227, с което за нарушение на чл. 4, т.22, от Наредба №1 на Община Левски, на основание чл. 44, ал.1, т.1 от Наредба №1 на Община Левски на М.М. му е наложена административна санкция – глоба в размер на 50 лв. – затова че на 24.11.2011г. в 16:30ч. лицето е заловено да превозва една каруца дърва без да има документ от компетентните органи.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите П.П. и Л.Л..

От показанията на свидетеля П. се установява, че работи като общинска охрана в Община Левски. Колегата му – свидетелят Л. му съобщил, че излязъл на обход из селото и констатирал нарушението – превозване на дърва в каруцата, като свидетелят е констатирал нарушението пред Кметство с.Обнова.

За констатираното нарушение е съставен акт – за незаконна сеч без да има разрешение от съответните органи. Нарушителят не е имал възражения.

Свидетелят Л. е получил сигнал, като в гората е заловил лицето. Уточнява, че събраните дърва не са от гората, а от един канал край нивата. Свидетелят е констатирал сечта на дървата, без нарушителят да има разрешение за сеч и превозване на дърва, като половината от каруцата е била пълна. За нарушението е бил съставен акт.  

Свидетелите са без родствена връзка с жалбоподателя, поради което се явяват незаинтересовани от изхода на делото, дават добросъвестно показанията си въз основа на личните си възприятия в качеството им на очевидци на нарушението.

Административното наказание глоба е наложена на жалбоподателя затова, че лицето е заловено да превозва една каруца дърва, без да има документ от компетентните органи. Прието е от административнонаказващия орган, че деецът е нарушил чл.4, т.22 от Наредба №1 на Община Левски. Цитираната разпоредба на Наредба №1 на Община Левски предвижда, че се забранява „кастренето, отсичането и изкореняването на дълготрайни декоративни дървета на обществени места, без предварително писмено разрешение от страна на Община Левски, както и унищожаването на зелени площи и цветни лехи”.

Според чл. 6 от ЗАНН, административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава обществения ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.   

Осъществяването на административно наказателна отговорност предполага наличие на неспазване на конкретно правило за поведение, визирано в съответната материално правна разпоредба.

Вмененото по отношение на жалбоподателя не съставлява нарушение по смисъла на Наредба №1 на Община Левски, поради което и не е основание за ангажиране на административно наказателната отговорност на М.М..   

На основание изложеното съдът счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено като такова.

По изложените съображения съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ Наказателно постановление №227/30.11.2011г. на Кмета на Община Левски, с което на М.М. ***, ЕГН **********, на основание чл.44 ал.1, т.1 от Наредба №1 на Община Левски е наложено административно наказание – глоба в размер на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: