РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _01.02. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на първи февруари 2012 г. в състав:

 

                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                           Съдебни заседатели:

                                     

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №27 по описа  за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.М. *** за това, че на 08.06.2011 г. в *, без редовно писмено позволително, съхранявал в дома си на ***, незаконно добит от другиго дървен материал – 7 куб.м. дъбови дърва за огрев на стойност 420 лева, като деянието представлява маловажен случай.

Престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП – Левски не се явява представител и не взема допълнително становище по внесеното предложение.

Обвиняемият М. се признава за виновен, дава обяснения по случая, като след приключване на съдебното следствие моли съда да му наложи минимално по размер административно наказание глоба.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият М.М. ***, с ЕГН **********.

На 08.06.2011 г., свидетелите Н.И. и Д.Т. – служители при РДГ-Ловеч, извършвали проверка на частни домове в *, по повод установяване на деяния, изразяващи си в съхраняване на дърва за огрев, без дървесината да е маркирана със съответните изискуеми горски марки. Такава проверка била извършена и в дома, обитаван от М.,***. В хода й констатирали, че обвиняемият съхранява 7 куб.м. дъбови дърва за огрев, за които същият нямал документ и не били маркирани с експедиционна горска марка. За така констатираното нарушение, свидетелят И. съставил на М. акт за установяване на административно нарушение на Закона за горите. Съставил и разписка, с която предал на обвиняемия намереното количество дърва за огрев на отговорно пазене. Административно – наказателната преписка била изпратена на РП – Левски и по случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на предложение за освобождаване от наказателна отговорност на М. и налагане на административно наказание.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства. Въз основа на констативен протокол от 08.06.2011 г., в който са описани констатираните при проверката нарушения на Закона за горите, са съставени два акта за установяване на административни нарушения на обвиняемия. Видно от акт за установяване на административно нарушение №202/08.06.2011 г. е, че такъв е съставен на М.М. за това, че на същата дата, в домът си, находящ се в ***, съхранява 7 куб.м. дъбови дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с експедиционна горска марка. На М. е съставен и акт за установяване на административно нарушение №203/08.06.2011 г. за това, че на същите дата и място, съхранява 7 куб.м. дъбови дърва за огрев, без да притежава превозен билет, доказващ законовият им произход.  В качеството на свидетели на досъдебното производство са разпитани длъжностните лица, констатирали нарушенията при извършената проверка, показанията на които потвърждават обстоятелствата, описани в горецитираните констативен протокол и два броя актове за установяване на административни нарушения, поради което съдът ги кредитира с доверие. Обяснения в съдебно заседание дава и М.. Същият се признава за виновен, изразява съжаление за извършеното и заявява, че макар и да е знаел за незаконния произход на дървения материал, го е закупил от непознатите лица, поради предлагането му на по – ниска цена. Съдът дава вяра на обясненията му, тъй като същите кореспондират на всички събрани по делото доказателства.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр с ал.1 от НК. Деянието е извършено от М. умишлено, при форма на вината – пряк умисъл и представлява маловажен случай.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до една години или пробация, илви глоба от сто до триста лева. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност. Видно от приложената към делото справка за съдимост е, че по отношение на осъждането му с влязла в законна сила на 26.01.1977 г. присъда по НОХД №285/1976 г. по описа на РС - Левски, е направено служебно отбелязване за настъпила реабилитация по право на основание чл.86, ал.1, т.1 от НК. Обвиняемият е бил осъден и с присъда, постановена по НОХД №32/1984 г. по описа на РС – Левски, влязла в законна сила на 03.04.1984 г., като му е наложено наказание десет месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три годишен изпитателен срок. По отношение на това осъждане са налице предпоставките на чл.88а от НК, тъй като считано от изтърпяване на наказанието с изтичане на изпитателния срок по условното осъждане – 03.04.1987 г., до датата на деянието – 08.06.2011 г., са изтекли повече от 13 години, т.е. изтекъл е абсолютния давностен срок по чл.82, ал.4, във вр. с ал.1 от НК. Предвид гореизложеното съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М..

При определяне размера на административното наказание, съдът съобрази ниската степен на обществената опасност, която разкрива извършеното деяние и личността на дееца, предвид добрите характеристични данни за обвиняемия. Взе предвид причините и мотивите за извършване на престъплението, а именно тежкото му имотно състояния, изразяващо се в минимални ежемесечни доходи от получаваната инвалидна пенсия. Съобрази и направеното от М. признание на вината и оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина по делото, изразеното съжаление и разкаяние за извършеното. Изброените по-горе обстоятелства са мотивирали съда да наложи на М. административно наказание глоба към минималния размер предвиден в закона, при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

Тъй като подсъдимия заявява, че не е запазил предмета на престъплението, който му е оставен срещу разписка на отговорно пазене, а го е унищожил, като го е ползвал за отопление през зимния сезон, съдът е присъдил на основание чл.235, ал.7 от НК в полза на държавата неговата равностойност, която съгласно заключението на вещото лице по изготвената оценителна експертиза е в размер на 420 лева.

При този изход на делото и на основание чл189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил М. да заплати направените деловодни разноски в размер на 60 лева, представляващи заплатено възнаграждение на вещото лице.

Водим от горните мотиви, съдът

                                                           

  Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА М.М., ***, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 08.06.2011 г. в *, без редовно писмено позволително, съхранявал в дома си на ***, незаконно добит от другиго дървен материал – 7 куб.м. дъбови дърва за огрев на стойност 420 лева, като деянието представлява маловажен случай, поради което и основание чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОЛНОСТ за извършено престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на М.М.  административно наказание глоба в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

На основание чл.235, ал.7 от НК ПРИСЪЖДА в полза на държавата ПАРИЧНАТА РАВНОСТОЙНОСТ на предмета на престълението: 7 куб.м. дъбови дърва за огрев, които липсват или са отчуждени, в размер на ЧЕТИРИСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА.  

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК М.М. да заплати направените деловодни разноски в размер на ШЕСТДЕСЕТ ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

                                                    

       

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: