РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   28.01.   2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и осми януари две хиляди и дванадесета  година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова н.а.х.д._54_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Л.П. и П.Б. ***, за това, че на 28.01.2012 г. около 03.00 ч. в гр.Белене, в бар „Мания” след употреба на алкохол нанесли удари на В.К. и Р.К. без да са предизвикани от пострадалите за това, с които си действия са нарушили обществения ред и спокойствието на гражданите.

         Нарушителите са доведени в съдебно заседание и изслушани. В съдебно заседание са разпитани и свидетелите, присъствали на инцидента, както и актосъставителя.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         През нощта на 27/28.01.2012 г. Л.П. и П.Б. били в питейно заведение – бар „Мания” в гр.Белене. Същите след употреба на алкохол се скарали помежду си. Около 03.00 ч. на 28.01.2012 г. тъй като на Л.П. му се сторило, че на съседната маса обсъждат поведението му и това на стоящия до него П.Б. отишъл два – три пъти към съседната маса за да се разправи. Бил предупреден от свидетеля В.К., че ще извика полиция, след което Л.П. го ударил. Свидетелят Р.К. се опитал да защити приятеля си К. и се намесил при което П.Б. се присъединил към тях в подкрепа на П. и двамата П. и Б. нанесли удари на К. и К.. Непосредствено преди сбиването свидетелите виждайки, че Л.П. е във видимо нетрезво състояние и продължава с разправата си по отношение на тях, без да е предизвикан по какъвто и да било начин се обадили на органите на полицията. Непосредствено след възникване на сбиването органите на полицията дошли в питейното заведение и с намесата си преустановили инцидента.

         Показанията на свидетелите и обясненията на нарушителите си кореспондират, няма налице противоречие с обясненията дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ, и съдът им дава вяра.    От изложеното по – горе и всички доказателства по делото се установява по един категоричен и безспорен начин, че действително П. и Б. са извършили акт на дребно хулиганство. Същите са извършили непристойна проява, изразяваща се в предизвикване на сбиване със свидетелите Р.К. и В.Б. без да са предизвикани по какъвто и да било начин от тях, която проява поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на П. и Б. следва да бъде наложено административно наказание.

При определяне вида на административното наказание съдът съобразява тежестта и характера на извършеното нарушение и счита, че по отношение на двамата поправително и възпиращо въздействие може да окаже последното от алтернативно предвидените в Указа за борба с дребното хулиганство наказания, а именно административно наказание глоба.

При определяне размера на глобата, съдът съобразява обстоятелството, че П., макар и безработен, заявява, че е реализирал доходи от работа в чужбина, съобразява и обстоятелството, че именно той е предизвикал инцидента и е упорствал в непристойното си поведение, макар и след употреба на алкохол. Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на този нарушител следва да бъде наложена глоба в размер на двеста лева. Тъй като нарушителят П.Б. е взел в по-малка степен участие в инцидента, очевидно имайки намерение да подкрепи приятеля си П., съдът счита, че по отношение на този нарушител следва да бъде глоба в размер на сто и петдесет лева.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а”, във връзка с чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на Л.П. ***, ЕГН ********** ГЛОБА в полза на държавата в размер на ДВЕСТА ЛЕВА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а”, във връзка с чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на П.Б. ***, ЕГН ********** ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО И ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване насрочва делото пред ПОС на 31.01.2012 г. от 14.00 ч., за когато нарушителите - уведомени. Да се уведоми РП – Левски.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: