РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   20.03.   2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесети март две хиляди и дванадесета  година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова н.а.х.д._133_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против О.А. ***, за това, че на 20.03.2012 г. в гр.Левски, извършила действия с които нарушила обществения ред.

         Нарушителката е доведена в съдебно заседание и изслушана. В съдебно заседание са разпитани и свидетелите, присъствали на инцидента, както и актосъставителя.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 20.03.2012 г. около 9.00 ч. от Община – Левски със съдействието на органите на полицията били предприети действия за принудително освобождаване  на помещение, собственост на Община – Левски, находящо се в *, което било преди това отдадено под наем на Е.А. от ***. След започване на действията, нарушителката О.А. – майка на Е.А. узнала за същите и отишла на мястото. Там се опитала да въздейства за преустановяване на принудителното освобождаване на помещението, но след намесата на присъстващите там служители на РУП – Левски, свидетелите П. и К., същата се отправила към Община – Левски за да разговаря с кмета на Общината. Пристигайки в Общината А. изчакала идването на кмета А. и след въвеждането й в кабинета на същата, поискала да бъдат преустановени действията по освобождаване на наетото помещение от сина й. Кметът на Общината свидетелката А. й обяснила, че е имало достатъчно време за изясняване на отношенията и възможност да бъдат доброволно изнесени вещите, но тъй като същото не е сторено са пристъпили към предприемане на съответните принудителни действия. А. видимо афектирана от отговора на кмета повишила тон, след което била поканена да напусне кабинета. Свидетелката А. уведомила органите на полицията, че се нуждае от съдействие. А. отново заявила, че няма да напусне кабинета и отправила обидни думи към кмета на Община – Левски, като й заявила, че са избрали идиот за кмет. Тези нейни думи както и думите, отправени с викове „идиоти, защо гласувах за теб” са чути и от свидетеля Р.Й. – зам. кмет на Общината, който заедно с Г.П. – служител в Община – Левски чувайки, че в кабинета на кмета се говори на висок тон, влезли за да окажат съдействие.

         След отправяне на обидните думи, нарушителката О.А. заедно с дъщеря си Д.Г., която междувременно била дошла в кабинета на кмета, напуснали същия.

         Показанията на свидетелите и обясненията на нарушителката си кореспондират, няма налице противоречие с обясненията дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ, и съдът им дава вяра.    От изложеното по – горе и всички доказателства по делото се установява по един категоричен и безспорен начин, че действително О.А. е извършила акт на дребно хулиганство. Същата е извършила непристойна проява, изразяваща се в опит да бъде осуетено и преустановено принудителното освобождаване на общинското помещение, както и в отправяне на обидни думи по отношение на кмета на Община – Левски – свидетелката А., което й поведение не било предизвикано по какъвто и да било начин от присъствалите там лица, която проява поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на О.А. следва да бъде наложено административно наказание.

При определяне вида на административното наказание съдът съобразява тежестта и характера на извършеното нарушение и счита, че по отношение на същата поправително и възпиращо въздействие може да окаже последното от алтернативно предвидените в Указа за борба с дребното хулиганство наказания, а именно административно наказание глоба.

При определяне размера на глобата, съдът съобразява обстоятелството, че А. работи, съобразява и обстоятелството, че по никакъв начин не е била предизвикана от когото и да било и е упорствала в непристойното си поведение.

Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на А. следва да бъде наложена глоба в размер на триста лева.

         На основание изложеното, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а”, във връзка с чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на О.А. ***, ЕГН ********** ГЛОБА в полза на държавата в размер на ТРИСТА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване насрочва делото пред ПОС на 23.03.2012 г. от 14.00 ч., за когато нарушителката - уведомена. Да се уведоми РП – Левски.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: