ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   16.01.  2012 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _шестнадесети януари _ 2012 г.  в състав:

 

           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели: Я.Б.

                                                                  Г.Г.

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х._487, по описа за  2011 г., докладвано от съдия _Димитрова._

На именното повикване в 11.00_ часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ В.В. – редовно призован – явява се лично и с адв. Б.Г. от *** с пълномощно от днес.

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Б. – редовно призован – явява се лично и с адв. Б.Г. от *** с пълномощно от днес.

СВИДЕТЕЛ и ПОСТРАДАЛ В.И. – редовно призована – явява се лично.

ЗА РП – ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход.

АДВ.Г. – Да се даде ход.

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Да се даде ход.

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Да се даде ход.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

                   СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИТЕ:

В.В. - ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

 

Б.Б. - ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

 

         СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛКАТА:

 

В.И. – ***.

         На свидетелката се напомня отговорността по чл.290 от НК.    Обещава да говори истината.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи, имаме искане за одобряване на споразумение, което сме постигнали.

АДВ.Г. – Не правя отводи, постигнали сме споразумение с представителя на РП – Левски, моля да бъде одобрено и делото бъде прекратено, като непротиворечащо на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение с прокуратурата.

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение с прокуратурата.

 

СВ.В.И. – Вещите, които съм разпознала в Белене са тук. Представила съм на разследващия полицай при разпит, имам застрахователна полица с „Уника”, които изчакват края на делото за да ми изплатят. Тяхното желание е всички вещи разпознати от мен, които допълнително ще бъдат върнати на „Уника”, аз не желая да взимам такива вещи. Моите взаимоотношения с тях е допълнително между мен и тях. Бях представила на разследващ полицай протокол от застрахователна компания, независимо, че не изплатено още, изчакват приключване на делото. По заключението на вещото лице, вратите са оценени за 300 лв., което идва на място.

         Вещите да бъдат върнати на застрахователна компания, имам полица, имам копие от протокола на вещото лице. Имам искане да бъда конституирана като частен обвинител и частен ищец. Не съм съгласна на този вид водене на делото. За мен делото трябва да мине по общия ред, да се върне за допълнително разследване. Искам да си направя допълнение изменение на обвинението. Не виждам как е възможно опис след три седмици направен, те си признават за намереното, не споменават за нито една вещ, обявена от мен. Имам и допълнителни искания, ако бъда конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Моля да бъда конституирана след което да изложа моите искания.

 

ПРОКУРОРЪТ – Считам искането за неоснователно. Налице са предпоставките за сключване на споразумение по повдигнатото обвинение.

 

АДВ.Г. – Ув. г-жо председател, предявените искания от пострадалото лице са недопустими. Искания за конституиране като граждански ищец е недопустимо, поради липса на правен интерес. Видно от събраните по делото доказателства, всички отнети вещи са налице и тяхното връщане е обезпечено. Относно искането за конституиране като частен обвинител, също е недопустимо, поради това, че молбата не отговаря на условията на чл.77, ал.2 от НПК, поради тези причини и тя да бъде отклонена.

 

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Каквото каза адвокатът ми.

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Каквото каза адвокатът ми.

         Съдът счита, че направеното искане на пострадала В.Б. да бъде конституирана в качеството на граждански ищец и частен обвинител своевременно  е направено, но не е обосновано, предвид обстоятелството, че вещите, предмет на престъплението, иззети като веществени доказателства по делото чрез оставянето им на съхранение при домакин на РУП - Белене на практика е обезпечено тяхното бъдещо възстановяване, поради което същата няма правен интерес да претендира заплащане на тяхната равностойност или връщане на застрахователна компания. Същата е собственик на вещите, за които е повдигнато обвинение на двамата подсъдими. Не са налице и предпоставките за конституиране на пострадалата като частен обвинител, предвид обстоятелството, че има претенции за вещи, които не са предмет на повдигнатото обвинение. Налице са изискванията на  закона за сключване на споразумение и одобряването му от съда, поради което направените искания следва да бъдат оставени без уважение.

         Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното искане от пострадалата В.Б. да бъде конституирана в качеството на граждански ищец и частен обвинител.     

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, с което се оставя без уважение направеното искане от пострадалата да бъде конституирана в качеството на частен обвинител подлежи на обжалване пред ПОС в 7 – дневен срок от днес.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №487/2011 г. по описа на РС-Левски, между РП – Левски, подсъдимият В.В., с ЕГН **********, подсъдимият Б.Б., с ЕГН ********** и защитникът им адв.Б.Г. от *** в следния смисъл:

 

Подсъдимите В.В. и Б.Б. се признават за виновни в това, че на 09.10.2011 г. в *, от къща, находяща се на ***, в съучастие като извършители, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – 3 бр. секретни патрона на ПВЦ врата (входна врата на двора, къща и кухня) и чрез използване на техническо средство – тръбен ключ №10, отнели чужди движими вещи, както следва: газова бутилка с вместимост 5 л. на стойност 18 лв.; газова бутилка с вместимост 27 л. на стойност 45 лв.; газ „Пропан бутан” – 19 л. на стойност 24.70 лв.; отоплителна плоча (печка) за газова бутилка на стойност 15 лв.; газов котлон, марка „Янтра”, модел 2, на стойност 21 лв.; ъглошлайф, марка „Skil”, модел 9135-600w. на стойност 45 лв.; дискове за неметал, марка „Zai” – ф – 115х3х22.2 – 4 бр. нови на стойност 8 лв.; дискове за метал, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2 – 2 бр. нови на стойност 3 лв.; диск за метал, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2 използван на стойност 0.90 лв.; дискове за метал, марка „Bulfolox i” – ф – 115х3х22.2 – 3 бр. използвани на стойност 3.60 лв.; диск за циркуляр 115 мм., използван на стойност 3 лв.; торба, тип „мешка” с размери 60/50 см. на стойност 2 лв., или вещи на обща стойност 189.20 лв. от владението на собственичката В.И. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите В.В. и Б.Б.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия В.В. се налага на основание чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 и чл.55, ал.1, т.1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

         На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТИТАЛЕН СРОК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Б. се налага на основание чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 и чл.55, ал.1, т.1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

         На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТИТАЛЕН СРОК.

 

Направените разноски по делото в размер на 35 лв. се възлагат солидарно на подсъдимите В.В. и Б.Б..

 

         Веществените доказателства: 1 бр. газова бутилка с вместимост 5 л.; 1 бр. газова бутилка с вместимост 27 л.; газ пропан бутан – 19 л.; 1 бр. отоплителна плоча (печка) за газова бутилка;  газов котлон, марка „Янтра”, модел 2; 1 бр. ъглошлайф, марка „Skil”, модел 9135-600w.; 4 бр. дискове за неметал, нови, марка „Zai” – ф – 115х3х22.2; 2 бр. дискове за метал, нови, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2; 1 бр. диск за метал, използван, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2; 3 бр. дискове за неметал, използвани, марка „Bulfolox i” – ф – 115х3х22.2; 1 бр. диск за циркуляр 115 мм., използван; 1 бр. торба, тип „мешка” с размери 60/50 см.; 2 бр. метални брави; 6 бр. парчета от секретен патрон и 2 бр. секретни ключове се връщат на техния собственик В.И. ***.

 

Вещественото доказателство 1 бр. тръбен ключ №10, който е собственост на двамата подсъдими и е послужил за извършване на престъплението се отнема в полза на държавата.

 

         Веществените доказателства 4 бр. газови бутилки с вместимост 5 л. и 2 бр. газови бутилки с вместимост 27 лв. се връщат на техните собственици подсъдимите Б.Б. и В.В..

 

АДВ. Г. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и ви моля да го одобрите.

 

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:                                     ЗАЩИТНИК:                 

                  (Ч.Мънев)                                                 (адв.Г.)

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

         (В.В.)                                      (Б.Б.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ.Г. – Моля да одобрите споразумението, не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА  в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №487/2011 г. по описа на РС Левски, между РП - Левски, подсъдимият В.В., с ЕГН **********, подсъдимият Б.Б., с ЕГН ********** и защитникът им адв.Б.Г. от ***, съгласно което:

 

Подсъдимите В.В. и Б.Б. се признават за виновни в това, че на 09.10.2011 г. в *, от къща, находяща се на ***, в съучастие като извършители, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – 3 бр. секретни патрона на ПВЦ врата (входна врата на двора, къща и кухня) и чрез използване на техническо средство – тръбен ключ №10, отнели чужди движими вещи, както следва: газова бутилка с вместимост 5 л. на стойност 18 лв.; газова бутилка с вместимост 27 л. на стойност 45 лв.; газ „Пропан бутан” – 19 л. на стойност 24.70 лв.; отоплителна плоча (печка) за газова бутилка на стойност 15 лв.; газов котлон, марка „Янтра”, модел 2, на стойност 21 лв.; ъглошлайф, марка „Skil”, модел 9135-600w. на стойност 45 лв.; дискове за неметал, марка „Zai” – ф – 115х3х22.2 – 4 бр. нови на стойност 8 лв.; дискове за метал, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2 – 2 бр. нови на стойност 3 лв.; диск за метал, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2 използван на стойност 0.90 лв.; дискове за метал, марка „Bulfolox i” – ф – 115х3х22.2 – 3 бр. използвани на стойност 3.60 лв.; диск за циркуляр 115 мм., използван на стойност 3 лв.; торба, тип „мешка” с размери 60/50 см. на стойност 2 лв., или вещи на обща стойност 189.20 лв. от владението на собственичката В.И. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите В.В. и Б.Б.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия В.В. се налага на основание чл. чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 и чл.55, ал.1, т.1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

         На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТИТАЛЕН СРОК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Б. се налага на основание чл. чл.195, ал.1, т.3,4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 и чл.55, ал.1, т.1 от НК наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

         На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТИТАЛЕН СРОК.

 

Направените разноски по делото в размер на 35 лв. се възлагат солидарно на подсъдимите В.В. и Б.Б..

 

         Веществените доказателства: 1 бр. газова бутилка с вместимост 5 л.; 1 бр. газова бутилка с вместимост 27 л.; газ пропан бутан – 19 л.; 1 бр. отоплителна плоча (печка) за газова бутилка;  газов котлон, марка „Янтра”, модел 2; 1 бр. ъглошлайф, марка „Skil”, модел 9135-600w.; 4 бр. дискове за неметал, нови, марка „Zai” – ф – 115х3х22.2; 2 бр. дискове за метал, нови, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2; 1 бр. диск за метал, използван, марка „Bulfolox” – ф – 115х3х22.2; 3 бр. дискове за неметал, използвани, марка „Bulfolox i” – ф – 115х3х22.2; 1 бр. диск за циркуляр 115 мм., използван; 1 бр. торба, тип „мешка” с размери 60/50 см.; 2 бр. метални брави; 6 бр. парчета от секретен патрон и 2 бр. секретни ключове се връщат на техния собственик В.И. ***.

 

Вещественото доказателство 1 бр. тръбен ключ №10, който е собственост на двамата подсъдими и е послужил за извършване на престъплението се отнема в полза на държавата.

 

         Веществените доказателства 4 бр. газови бутилки с вместимост 5 л. и 2 бр. газови бутилки с вместимост 27 лв. се връщат на техните собственици подсъдимите Б.Б. и В.В..

 

ПОДСЪДИМИЯТ В. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:                                     ЗАЩИТНИК:                 

                   (Ч.Мънев)                                                 (адв.Г.)

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

         (В.В.)                                      (Б.Б.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по  н.о.х.д. №487/2011 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №287/2011 г. по описа на РП-Левски) между РП - Левски, подсъдимият В.В., с ЕГН **********, подсъдимият Б.Б., с ЕГН ********** и защитникът им адв.Б.Г. от *** споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д.№487/2011 г. по описа на РС – Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11.50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                                                                           2.