Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

            Днес, _24.01.2011г._, в гр.Левски, СТОЙКА МАНОЛОВА, съдия-докладчик по НАХД № _40/2012г_ по описа на Районен съд гр. Левски, след като се запознах с постановлението на прокурора и с материалите по бързо ДП  _4/2012_г. по описа на _РП Левски_, намирам за установено следното:

            На основание чл. 242, ал.1, пр.3, чл. 375, чл. 199 НПК и чл. 78а от НК прокурор при РП – Левски е внесъл в РС – Левски постановление с предложение да освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по отношение на В.П. *** за извършено престъпление по чл.  131, ал.2 от НК.   

В обстоятелствената част на постановлението прокурорът е приел, че обвиняемият не е осъждан, пълнолетен е, не е освобождаван от наказателна отговорност, от деянието не са причинени имуществени вреди, поради което са налице предпоставките за приложение на чл. 78а от НК.

За да бъде освободено едно лице от наказателна отговорност и му се наложи административно наказание, е необходимо да са налице не само положителните предпоставки, визирани в чл. 78а от НК, но е необходимо и да не са налице предпоставките, визирани в чл.78а, ал.7 от НК. Разпоредбата на чл. 78а, ал.7 от НК предвижда, че алинеи 1- 5 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления както и когато  престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.

            В случая досъдебното производство е образувано срещу обвиняемия П. затова, че на 16.01.2012г. в гр. Белене, обл. Плевен причинил телесна повреда на М.Б. – *** – Белене при изпълнение на службата му. 

            Предвид изложеното следва извод, че е налице пречка за разглеждане на делото по реда на глава Двадесет и осма от НПК поради наличие на отрицателната предпоставка, визирана в чл. 28, ал.7 от НПК.

            Следва да бъде прекратено съдебното производство по НАХД №40/2012г. по описа на РС гр. Левски и делото върнато на РП – Левски.

            Предвид гореизложеното, съдията - докладчик

Р А З П О Р Е Д И :

 

            ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 377 от НПК съдебното производство по НАХД № 40/2012г. по описа на Районен съд гр. Левски.

            ВРЪЩА делото на РП гр. Левски. 

            РАЗПОРЕЖДАНЕТО е окончателно.

 

 

                                    СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: ______________________