МОТИВИ към присъда, постановена по н.о.х.д. №468 по описа за 2011г. на РС гр. Левски

 

Обвинението против подсъдимия С.М.,  ***, ЕГН **********, е по чл.195, ал.1, т.3 във връзка с чл.194, ал.1 от НК, затова че в периода от 08.09.2011г. до 21.09.2011г., в с.Божурлук, общ.Левски, област Плевен, ***, чрез разрушаването на прегради, здраво направени за защита на имот – стъкло на прозорец, отнел чужди движими вещи – цветен телевизор „KTN” - 21 инча с дистанционно за него на стойност 65.00 лв.; 2 плота за готварска печка „Металургия” на стойност 4.00 лв.; 6 метра ел. кабел от ел. инсталация на стойност 1.44 лв.; 4 броя ел. мотора - монофазни на стойност 200.00 лв.; телена оградна мрежа - 15 метра на стойност 15.00 лв., всичко на обща стойност 285.44 лв., от владението на Н.Н. и В.Н. ***, тяхна собственост, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението, признава вината си, като отрича да е разбивал прегради, здраво направени за защита на имот и дава обяснения.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимият С.М. ***. На няколко километра се намирало с.Божурлук, обл.Плевен, през което подсъдимият минавал, когато пътувал за гр.Свищов, обл.Велико Търново. В края на с.Божурлук, обл.Плевен, подсъдимият М. забелязал необитаема къща - собственост на наследниците на Г.М. - Н.Н. и В.Н., което обстоятелство се установява от удостоверението за наследници. Подсъдимият М. взел решение да извърши кражба от къщата и на 15.09.2011г. пристъпил към извършване на деянието. Около обяд влязъл в къщата като разрушил преграда, здраво направена за защита на имот, а именно - счупил един от прозорците. Подсъдимият отнел от различни стаи следните движими вещи: 1бр. цветен телевизор „KTN”, 21 инча с дистанционно устройство, 2 плота от готварска печка на твърдо гориво, 4 бр. ел. мотора и 6м. ел проводник. Също така от двора взел оградна телена мрежа с обща дължина 15 м. Всичките отнети от него вещи натоварил на каруца, с която бил дошъл. Телевизорът продал на св. А.А. ***, а останалите вещи предал на пункт за изкупуване на черни и цветни метали в с.Тотлебен, обл.Плевен, за които взел сумата от 31.18 лв.

На 21.09.2011г. бил извършен оглед на местопроизшествие и приложения към него албум, при който били събрани и иззети 5 бр. дактилоскопни следи, намерени на парче от счупено стъкло на прозорец.

Видно от експертна справка №20/26.09.2011г. от намерените и иззети 5 бр. дактилоскопни следи, 4 бр. от тях притежават достатъчно признаци за идентификация, което ги определя като годни за идентификационно изследване.

Видно от заключението на вещото лице по назначената дактилоскопна експертиза, намерените и иззети 4 бр. годни дактилоскопни следи били оставени от показалец на дясна ръка и среден пръст на дясна ръка на С.М., ЕГН ********** ***.

С протокол за доброволно предаване от 29.09.2011г. А.А. *** предал на полицейски служител 1 бр. телевизор марка „KTN”, сив на цвят, 21 инча и 1 бр. дистанционно, сиво на цвят.

Видно от заключението на вещото лице по назначената съдебно - оценителна експертиза, пазарната стойност на следните движими вещи към периода на извършване на деянието - 08.09.2011г. - 21.09.2011г. е както следва: цветен телевизор „KTN”, 21 инча с дистанционно за него - 65 лв.; 2 плота на готварска печка „Металургия” - 4.00 лв.; 2 бр. печки за отопление тип „Пернишки” - 50.00 лв.; 15 м. ел кабел от ел. инсталация - 3.60 лв.; 6 бр. ел. мотора - монофазни - 300.00 лв.; менгеме /голямо/ - 37.00 лв.; телена оградна мрежа - 30м. - 30.00 лв.; стоманени пръчки с дължина 2 м. и диаметър Ф10 - 25 бр. - 14.00 лв. - вещи на обща стойност 503.60 лв.

При така установената фактическа обстановка е видно, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна признаците от състава на престъпление по чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1 от НК.

Изложената фактическа обстановка се подкрепя от събраните по делото писмени и гласни доказателства – обясненията на подсъдимия, показанията на разпитаните свидетели, протокол за доброволно предаване, протокол за оглед на местопроизшествие, фотоалбум, заключенията на вещите лица по назначените дактилоскопна и съдебно-оценителна експертизи.

Подсъдимият М. се признава за виновен в извършването на престъплението и дава обяснения относно механизма на извършеното от него деяние, но отрича да е извършил деянието, чупейки прозорец на къщата. Съдът приема, че тезата на подсъдимия е защитна такава и цели преквалификация на деянието с оглед налагане на  по – леко наказание. Защитната теза обаче не се подкрепя от доказателствата по делото. Безспорно е установено, че намерените и иззети 4 бр. годни дактилоскопни следи били оставени от показалец на дясна ръка и среден пръст на дясна ръка на С.М., като дактилоскопните следи са намерени върху парче от счупено стъкло на прозорец и които доказват по несъмнен и категоричен начин, че подсъдимият е счупил стъклото на прозореца, за да проникне в къщата с цел извършване на кражбата.

            От субективна страна деянието е извършено от подсъдимия С.М. при пряк умисъл като форма на вината - съзнавал е общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

Подсъдимият е съзнавал, че движимите вещи, които е отнел, са чужда собственост, както и че прекъсва владението на собствениците върху тях и установява своя фактическа власт.

При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът счита, че са налице многобройни и изключителни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства,  при наличието на които и най-лекото, предвидено в закона наказание ще се окаже несъразмерно тежко, поради което на подсъдимия С.М. следва да се определи наказанието под най-ниския предел, предвиден в закона за съответното престъпление а именно – наказание лишаване от свобода за срок от три месеца.

Предвид чистото съдебно минало и наложеното наказание, което е лишаване от свобода за срок от три месеца, съдът счита, че целите на наказанието могат да се постигнат и с приложение разпоредбата на чл. 66, ал.1 ат НК, поради което съдът отлага изпълнението на наложеното наказание с  изпитателен срок от три години.

Приложените към делото веществени доказателства: цветен телевизор „KTN” - 21 инча и дистанционно, намиращи се на съхранение в РУП-Левски, след влизане на присъдата в законна сила, следва да се върнат на собствениците Н.Н. ***, и В.Н. ***.

При този изход на делото следва подсъдимият С.М. да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в размер на 120 лв.

            Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: