МОТИВИ по присъда, постановена по  н.д.о.х. №36/2012г. по описа на РС гр. Левски

 

 

Обвинението против M.M.: ***, с ЕГН **********, е по чл. 343б, ал.1 от НК, затова че на 21.01.2012г., около 02:45 часа в гр. Белене, обл. Плевен, по ул. „Патриарх Евтимий”, до бл. 3/51, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Хонда *”, рег. № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда – 1.48 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкомер 931” с фабр. № 2243424.

На подсъдимия е връчен препис от обвинителния акт, разбира обвинението, признава вината си и дава обяснения.

          Представителят на РП гр. Левски поддържа обвинението срещу подсъдимия така както е повдигнато. Счита, че обвинението е доказано по несъмнен и безспорен начин от обективна и субективна страна, като при определяне на наказанието следват да се имат предвид смекчаващите отговорността обстоятелства. Предлага на подсъдимия да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, което да бъде отложено на основание чл. 66, ал.1 от НК с изпитателен срок от три години. Предлага на основание чл. 343г от НК да му бъде отнето свидетелството за управление за срок от един месец.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

На 20/21.01.2012г. свидетелите К.А. и П.У. – служители в РУП – Белене изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Извършвали обход със служебен автомобил „Опел Астра”. Около 02:40 часа забелязали автомобил марка „Хонда *” с рег. № *, потеглящ от паркинга на Община – Белене. Свидетелите последвали автомобила, като на ул. „Патриарх Евтимий” подали светлинен сигнал и спрели същия за извършване на служебна проверка. В хода на проверката установили, че водач на моторното превозно средство – лек автомобил е подсъдимият М.М.. Същият бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство „Алкомер 931”с №2243424, като уредът отчел 1.48 промила.  

За констатираното нарушение свидетелят А. в присъствието на св. У. съставил на подсъдимия акт за установяване на административно нарушение и му издал талон за медицинско изследване.

Подсъдимият С. подписал акта, като посочил, че има  възражения, без да уточнява какви са и не се възползвал от правото си да му бъде извършено медицинско изследване. 

Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява от писмените доказателства, приложени към бързо производство №7/2012г. по описа на РП гр. Левски, събраните такива в хода на съдебното следствие, както и от показанията на разпитаните свидетели А. и У..

Показанията на свидетелите А. и У. изцяло си кореспондират. От тях се установява, са изпълнявали служебните си задължения по утвърден график, като са извършили обход в градската част и около 02:40 ч. Около 02:40 ч. забелязали тръгващия от паркинга на Общината автомобил. Последвали го и му подали светлинен сигнал. Водачът спрял, подавайки ляв пътепоказател, отбил е в насрещното движение и е спрял. Извършена е била проверка на документите на водача, както и проверка за алкохол. В резултат на извършената проверката е установено наличие на концентрация на алкохол в кръвта 1.48 промила.   

За констатираното нарушение бил съставен АУАН на водача.

По време на констатиране на нарушението и съставяне на акта водачът не  е създавал конфликти.

Свидетелите са очевидци, същите са изпълнявали задълженията си, свързани с осъществяване на контрол по пътищата. В тази връзка те не са заинтересовани от изхода на делото. Дават добросъвестно показанията си, които пък кореспондират със събраните по делото доказателства. Не се установиха конфликтни отношения между подсъдимия и двамата свидетели. Показанията им са последователни, логични, непротиворечиви, поради което съдът ги кредитира като достоверни.     

          От така изложената и възприета от съда фактическа обстановка, се установява, че подсъдимият M.M. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 343б, ал.1 от НК, тъй като 21.01.2012г., около 02.45 часа в гр. Белене, обл. Плевен, по ул. „Патриарх Евтимий”, до бл. 3/51, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Хонда *”, рег. № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда – 1.48 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкомер 931” с фабр. № 2243424.

Налице е извършено деяние. Същото е извършено от подсъдимия. Извършено е виновно, при форма на вината евентуален умисъл.

Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е допускал настъпването на тези последици. Същият е съзнавал, че не следва да управлява моторното превозно средство след като е употребил алкохол.

          При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия М.М. съдът взе предвид степента на обществена опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението. Съобрази и чистото му съдебно минало, обстоятелството, че няма настъпили вредни последици от деянието, доброто му процесуално поведение, изразеното разкаяние и признанието на вината.

          Предвид изложеното съдът счита, че следва наказанието да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, поради което налага наказание по отношение на подсъдимия лишаване от свобода за срок от три месеца.

          Подсъдимият не е осъждан, наложеното наказание е от три месеца лишаване от свобода, като съдът счита, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати с приложение разпоредбата на чл. 66, ал.1 от НК, поради което съдът отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от три години.   

В случая следва да намери приложение разпоредбата на чл. 343г от НК. Съдът като съобрази концентрацията на алкохол в кръвта – 1.48 промила, причините и мотивите за извършване на престъплението, счита че на основание чл. 343г от НК следва подсъдимият да бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от един месец, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството за правоуправление.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

                                     

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: