МОТИВИ към присъда, постановена по н.о.х.д. №50/2012 година по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия A.A., ***, ЕГН **********, е по чл.195, ал.1, т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК затова, че при условията на продължавано престъпление на неустановени дни през периода от 21.12.2011г. до 10.01.2012г. в гр.Белене, в землището на гр.Белене и в Затвора - Белене, сам и след предварителен сговор с подсъдимия Д.С., подсъдимия И.Г. и подсъдимия Н.С. - лишен от свобода, и чрез използване на технически средства - туби и маркучи, отнел от акустирали плавателни съдове на брега на р.Дунав и от камиони, чужди движими вещи - общо 270 л. дизелово гориво, 2 бр. гребла и 1 бр. опорен ключ за гребла, всичко вещи на обща стойност 695.40 лв., от владението на собствениците им, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен, както следва:

1. На неустановен ден в периода от 21.12.2011г. до 06.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия Д.С. и подсъдимия И.Р. *** и чрез използване на технически средства - 4 бр. туби от по 10 л. и маркуч, отнел от акустирал плавателен съд - моторен катер „Ягуар” с № * на брега на р.Дунав, чужда движима вещ - 40 л. дизелово гориво на стойност 96.80 лв., от владението на собственика му Х.Х. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

2. На неустановен ден в периода от 22.12.2011г. до 06.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия Д.С. и чрез използване на технически средства - 7 бр. туби от по 10 л., 2 бр. туби от по 5 л. и маркуч, отнел от акустирал плавателен съд - катер КС - 100А „Свети Йоан” с № * на брега на р.Дунав, чужда движима вещ - 70 л. дизелово гориво на стойност 169.40 лв., от владението на С.Ю., собственост на „Е.” ЕООД *, без съгласието на управителния орган на дружеството с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

3. На неустановен ден в периода от 03.01.2012г. до 07.01.2012г. в землището на гр.Белене, местността „Хисарлъка”, от акустирал плавателен съд - рибарска лодка тип „Тутракан” с № * на брега на р.Дунав, отнел чужди движими вещи - 2 бр. гребла за лодка на стойност 32.00 лв. и 1 бр. опорен ключ за греблата на стойност 10.00 лв., от владението на собственика му П.В., без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

4. На неустановен ден в периода от 06.01.2012г. до 10.01.2012г. в Затвора гр.Белене, от понтонно мостови парк, след предварителен сговор с подсъдимия Н.С. - лишен от свобода и чрез използването на технически средства - 8 бр. туби от по 20 л., отнел от два броя камиони марка „Краз 255” с инв. № * и марка „Краз 255” с инв. № *, чужди движими вещи - общо 160 л. дизелово гориво на стойност 387.20 лв., от владението на В.В. и К.К. - шофьори понт. мост, собственост на МП ГД „Изпълнение на наказанията”, Затвор - Белене, без съгласието на Началника на Затвора - Белене с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен.

Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия Д.С., ***, ЕГН **********, е по чл.195, ал.1, т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК затова, че при условията на продължавано престъпление на неустановени дни през периода от 21.12.2011г. до 10.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия A.A. и подсъдимия И.Г., и чрез използване на технически средства - туби и маркучи, отнел от акустирали плавателни съдове на брега на р.Дунав, чужди движими вещи - общо 110 л. дизелово гориво на обща стойност 266.20 лв., от владението на собствениците им, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен, както следва:

1. На неустановен ден в периода от 21.12.2011г. до 06.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия A.A. и подсъдимия И.Р. *** и чрез използване на технически средства - 4 бр. туби от по 10 л. и маркуч, отнел от акустирал плавателен съд - моторен катер „Ягуар” с № * на брега на р.Дунав, чужда движима вещ - 40 л. дизелово гориво на стойност 96.80 лв., от владението на собственика му Х.Х. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

2. На неустановен ден в периода от 22.12.2011г. до 06.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия A.A. и чрез използване на технически средства - 7 бр. туби от по 10 л., 2 бр. туби от по 5 л. и маркуч, отнел от акустирал плавателен съд - катер КС - 100А „Свети Йоан” с № * на брега на р.Дунав, чужда движима вещ - 70 л. дизелово гориво на стойност 169.40 лв., от владението на С.Ю., собственост на „Е.” ЕООД *, без съгласието на управителния орган на дружеството с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

            Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия И.Г., ***, ЕГН **********, е по чл.195, ал.1, т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК затова, че на неустановен ден в периода от 21.12.2011г. до 06.01.2012г. в гр.Белене, след предварителен сговор с подсъдимия A.A. и подсъдимия Д.С. *** и чрез използване на технически средства - 4 бр. туби от по 10 л. и маркуч, отнел от акустирал плавателен съд - моторен катер „Ягуар” с № * на брега на р.Дунав, чужда движима вещ - 40 л. дизелово гориво на стойност 96.80 лв., от владението на собственика му Х.Х. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен.

            Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия Н.С., ***, ЕГН **********, е по основание чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.4 и 5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК затова, че на неустановен ден в периода от 06.01.2012г. до 10.01.2012г. в Затвора гр.Белене, от понтонно мостови парк, при условията на опасен рецидив и след предварителен сговор с подсъдимия А.А. ***, и чрез използването на технически средства - 8 бр. туби от по 20 л., отнел от два броя камиони марка „Краз 255” с инв. № * и марка „Краз 255” с инв. № *, чужди движими вещи - общо 160 л. дизелово гориво на стойност 387.20 лв., от владението на В.В. и К.К. - шофьори понт. мост, собственост на МП ГД „Изпълнение на наказанията”, Затвор - Белене, без съгласието на Началника на Затвора - Белене с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят не е маловажен.

Подсъдимите са получили препис от обвинителния акт, разбират обвинението и признават вината си.

Представителят на РП гр. Левски счита, че безспорно е доказана вината на четиримата подсъдими. Моли съдът да им наложи наказание на първите трима подсъдими, като отложено изпълнението на наказанието с тригодишен изпитателен срок, като предоставя на съда да определи размера на наказанието. Пледира по отношение на подсъдимия Н.С. съдът да отчете многобройните смекчаващи отговорността обстоятелства и наказанието да бъде определено при условията на чл. 55 от НК от предвидения в закона минимален размер.

Защитникът на подсъдимите моли при постановяване на присъдата съдът да приложи разпоредбата на чл.55 от НК. Моли съдът да има предвид, че и четиримата подсъдими изцяло са признали фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, съдействаха и в хода на досъдебното производство за разкриване на обективната истина.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

През 2009г. свидетелят Х.Х. закупил плавателен съд - моторен катер „Ягуар” с № *, който ползвал за риболов по река Дунав. Катерът имал два резервоара с вместимост всеки един от по 250 л. и същият работел с дизелово гориво. Последно било влизано в него на 21.12.2011г. в моторното помещение на катера, където се намирали двата му резервоара, като всичко било в нормално състояние. Преди новогодишните празници катерът бил зареден с гориво. Същият бил ползван за последно по р.Дунав между коледните и новогодишните празници. През следващите дни той бил на пристан на градския плаж на гр.Белене, обл.Плевен. На неустановен ден в периода 21.12.2011г. - 06.01.2012г. тримата подсъдими – A.A., Д.С. и И.Г. се събрали вечерта в дома на А. ***. Подсъдимият А. предложил на другите двама да отидат на градския плаж и от кратера, посочен по - горе да вземат нафта /дизелово гориво/. Тримата извършители взели решението за извършване на престъплението и съгласували действията си известно време преди извършването на деянието. Подсъдимият А. живеел в *** и знаел, че катерът се движел, поради което трябвало в резервоара му да има дизелово гориво. От дома му взели 4 бр. туби от минерална вода от по 10 л. всяка, в която да поставят отнетото гориво и маркуч, с който да го източат от резервоара в тубите. Тримата подсъдими отишли на мястото, където се намирал корабът. Огледали се и след като не забелязали други лица, подсъдимите А. и Д.С. се качили на катера, а И.Г. останал долу, за да следи да не дойде някой и ако дойде, да ги предупреди. Отворили незаключения капак в задната част на кораба на моторното помещение и подсъдимият А. слязъл в помещението, където доразвил „поплавъка за показване на горивото” /сондата/ и поставил носения с него маркуч. Подсъдимият Д.С. му подал празна туба, а А. с уста дръпнал два - три пъти от резервоара с маркуча, като го сложил в тубата и тя се напълнила. Пълната туба подал на подсъдимия Д.С., като взел от него празна. За спиране на течащото гориво прегъвал маркуча. Напълнили и четирите туби и тръгнали към дома на А., като последният носил 2 бр. туби, другите двама подсъдими - по 1 туба, а маркуча А. изхвърлил. Оставили четирите броя туби в дома му, като подсъдимите И.Г. и Д.С. си тръгнали заедно. На 07.01.2012г. поради предстоящо излизане по р. Дунав в същия ден било извършено зареждане на катера с още 150 л. Зареждането се извършило от палубата, като не било необходимо да се вдига капака на моторното помещение и съответно това не било сторено. На посочения ден катерът излязъл на плаване към един от Беленските острови на р. Дунав и след около час движение двигателят угаснал поради липса на гориво, въпреки че резервоарите му би следвало да имат към момента на изгасването му 190 л. дизелово гориво /разходната му норма била около 37 л. на моточас/. Капакът на моторното помещение бил отворен и било установено, че маркучът за наливане на горивото на резервоара бил срязан - десния  и отвита сондата /уредът за измерване на гориво/. Освен това било установено, че на пода в помещението имало доста голямо количество дизелово гориво, което количество би трябвало да е заредено същия ден, и в случая имало липса на 40 л. дизелово гориво, която била установена след като изгаснал двигателя на катера. Повикана била лодка, която доставила 70 л. дизелово гориво, което след отремонтиране на място на катера с поставяне на срязана 0.5 л. бутилка от минерална вода на гърловината /на мястото на срязания маркуч/ на резервоара и завъртане на сондата било налято в резервоарите. След това катерът продължил движението си.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно - оценителна експертиза е видно, че стойността на 40 л. дизелово гориво към момента на извършване на престъплението - неустановен ден в периода 21.12.2011г. - 06.01.2012г. е 96.80 лв.

На 25.11.2011г. било извършено зареждане на плавателен съд катер КС - 100А „Свети Йоан” с № *, собственост на „Е.” ЕООД *. Същият бил на лодкостоянката на пристан до бившата пожарна служба, намираща се до портала на Затвора - Белене. През следващите дни катерът не бил излизал, а останал на място поради ниското ниво на р. Дунав. Катерът нямал физическа охрана, като достъпът до него по бреговата ивица от посока сградата на природен парк „Персин” бил освободен. Няколко дни след първата кражба подсъдимият Д.С. отишъл в дома на А.А. с личния си автомобил марка „Сеат *” с рег. № *. Почерпили се с кафе и се разбрали с подсъдимия А. да отидат вечерта до кораба, намиращ се до „старата пожарна” - катер КС - 100А „Свети Йоан” с № *, откъдето да вземат нафта, след което подсъдимият С. си тръгнал. Същата вечер подсъдимият Д.С. с автомобила си отишъл в дома на А. и между 22:00 ч. - 23:00 ч. тръгнали с него към катера, като взели със себе си празни туби от минерална вода. Знаели, че катерът бил там и предполагали, че има дизелово гориво. Спрели автомобила до сградата на природен парк „Персин” и пеш с тубите двамата отишли при катера. Качили се и двамата горе и отворили незаключения капак и машинното отделение, като А. влязъл долу в отделението. Извадил един от маркучите - черен на цвят от горивния филтър. С помощта на маркуч подсъдимият А. напълнил тубите, а Д.С. ги поемал нагоре. Пренесли до автомобила 4 бр. туби от по 10 л. и 2 бр. туби от по 5 л. от минерална вода, които източили от катера и 3 бр. туби от по 10 л., които били преди това до катеря. Горивото в тубите било около 70 л., тъй като тубите не били напълнени до горе. Натоварили горивото в автомобила, който бил на няколкостотин метра от катера и го занесли в дома на А., където последният го прелял в малко метален варел с вместимост 50 л.,  а подсъдимият Д.С. си тръгнал. На 08.01.2012г. сутринта св. С.Ю., който обслужвал катера, зареждането му и отчитането му с ГСМ, отишъл и вдигнал незаключения капак на машинното отделение, който се намирал в края на плавателния съд. След като слязъл долу в машинното отделение установил, че маркучът за излишното дизелово гориво бил изваден, а маркучът на гърловината на резервоара – десният, бил срязан. Другият резервоар не бил пипан. Подът на отделението бил мазен и не можел да установи дали е имало по него разлято дизелово гориво, или не. Отворил гърловините на резервоарите и установил, че от тях липсвало дизелово гориво. Резервоарите били свързани и събирали общо около 340 л. гориво. Свидетелят Ю. уведомил св. Е.Р. - организатор охрана, за така установеното от него. През следващите дни поради предстоящо излизане на катера, техническото му състояние било възстановено. На 13.01.2012г. била извършена проверка от комисия, която установила, че от резервоарите липсвало 80 л. дизелово гориво.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно - оценителна експертиза е видно, че стойността на 70 л. дизелово гориво към момента на извършване на престъплението - неустановен ден в периода 21.12.2011г. - 06.01.2012г. е 169.40 лв.

На 03.01.2012г. св. П.В. ползвал лодка тип „Тутракан” с рег. № * за разходка по р. Дунав, след което я оставил същия ден на лодкостоянка в местността „Хисарлъка” в землището на гр. Белене. В нея той оставил два броя дървени гребла и опорните ключове за греблата, негова собственост. Самата лодка била заключена със стоманено въже и катинар към бетонна плоча на брега. Една вечер след посочената дата, пред свидетеля О.И. - лишен от свобода, подсъдимият Н.С., също лишен от свобода /*/ се обадил по телефона на подсъдимия А.А. и му казал, че трябвало да отиде, защото имало дизелово гориво. Подсъдимият А. му съобщил, че нямал лодка и гребла, но Н.С. му обяснил, че до портала, където бил мостът, имало гребла в лодките. Подсъдимият А. отишъл с велосипед до местността „Хисарлъка” и от лодката с рег. № * взел 2 бр. гребла и 1 бр. опорен ключ, собственост на св. В.. На 07.01.2012г. св. В. отишъл при лодката, за да я почисти от снега и установил, че тя се намирала в състояние, в което я бил оставил, но от нея липсвали двете й гребла и двата опорни /свързващи/ ключа.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно - оценителна експертиза е видно, че стойността на 2 бр. дървени гребла е 32.00 лв., а 1 бр. опорен ключ за гребла е на стойност 10.00 лв.

На 06.01.2012г. около 15:00 часа свидетелят А.Ц. в качеството му на МОЛ на целия понтонно мостови парк на Затвора - Белене, намиращ се на островната част, в присъствието на шофьорите извършил периодично контролно замерване на наличното гориво в резервоарите на камиони марка „Краз 255” с инв. № * и марка „Краз 255” с инв. № *. При замерването липси не били установени, като дизеловото гориво било налице. През следващите дни посочените камиони не били ползвани. Камион „Краз 255” с инв. № * бил зачислен на св. В.В. - лишен от свобода, а камион „Краз 255” с инв. № * бил зачислен на св. К.К. - лишен от свобода. На 07.01.2012г. подсъдимият А. звъннал на телефонен № * на свидетеля К.И., срещнали се и му поискал туби. Свидетелят И. му казал, че няма пари не можел да му плати веднага, като А. не се обадил повече. На 08.01. - 09.01.2012г. вечерта подсъдимият А. потърсил по телефона св. К.И.. Срещнали се и свидетелят И. се качил в автомобил марка „Сеат *” с рег. № *. Заедно с водача на автомобила и подсъдимият Д.С. отишли в дома на свидетеля И.. Там натоварили 15 бр. туби празни по 20 л. всяка и двамата обвиняеми си заминали. С греблата, опорния ключ на св. В. и лодка взета от градския плаж, в която били натоварени взетите от св. И. туби, А. отишъл до острова, където имал уговорка с подсъдимия Н.С.. Двамата подсъдими заедно отишли в ПМП на Затвора - Белене, откъдето напълнили от резервоарите на посочените два камиона с донесен от А. маркуч, общо 8 бр. туби със 160 л. дизелово гориво, които на ръка занесли до лодката, натоварили ги и отишли заедно до сградата на природен парк „Персин” в гр. Белене. Там с автомобила ги чакал подсъдимият Д.С., натоварили тубите в автомобила му - купето и багажника и тримата подсъдими закарали тубите с гориво в дома на свидетеля И., където ги разтоварили и където той им платил по 1.80 лв./л. След това тримата си тръгнали с автомобила, като по дигата от него слезли подсъдимите А. и Н.С.. А. върнал с лодката на острова в Затвора - Белене подсъдимия Н.С., като преди това от продаденото дизелово гориво му дал 140 лв. На 12.01.2012г. била извършена проверка от комисия на Затвора - Белене на наличното гориво и било установено, че от посочените два камиона липсвало общо 160 л. дизелово гориво.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно - оценителна експертиза е видно, че стойността на 160 л. дизелово гориво към момента на извършване на престъплението - неустановен ден в периода от 06.01.2012г. - 10.01.2012г. е 387.20 лв.

С протокол за доброволно предаване от 11.01.2012г. A.A. предал на служител при РУП - Белене - 1 бр. мобилен телефон марка „Сони Ериксон *” с ИМЕИ № * с абон. № *, карта СИМ № *.

На 11.01.2012г. с протокол за доброволно предаване A.A. предал на служител при РУП - Белене 2 бр. гребла за лодка и 1 бр. опорен ключ за гребло, които срещу разписка от същата дата били върнати на собственика - П.В..

С протокол за доброволно предаване от 11.01.2012г. св. К.И. предал на служител при РУП - Белене 160 л. дизелово гориво в 8 бр. пластмасови туби, от които 1 бр. синя, 1 бр. сива и 6 бр. мръсно бели.

С протокол за доброволно предаване от 12.01.2012г. К.И. предал на полицейски служител 280 л. дизелово гориво, намиращо се във варел, което бил закупил от подсъдимия А. в предходните месеци на няколко пъти, като с протокол от същата дата същото му било оставено за отговорно пазене.

Свидетелят И. закупувал от подсъдимия А.А. на неустановен ден през месец декември 2011. съответно - 80 л. по 1.75 лв./л. и други 80 л., както и на 06.01.2012г. - 50 л., като тогава св. И. отишъл по повод на обаждане по телефона в дома на А., където последният от метален варел /50 л./ му източил и налял в туби донесени от свидетеля И. посоченото количество и последният си заминал, като преди това му платил по 1.75 лв./л. Посочените количества закупено дизелово гориво - 290 л. св. И. налял във варел в дома си, като от това количество употребил 10 л. за подпалка на парното му.

Според обясненията на подсъдимия А., дизеловото гориво от плавателните съдове и от ПМП било продадено на св. И., който не знаел откъде било то. Свидетелят И. не смятал, че имало нещо нередно с горивото, дори и не предполагал такова нещо и именно затова го закупил. Предходните месеци не било имало констатирани липси в резервоарите на намиращите се на ПМП машини.

С протокол № ІІ - 9 - 7 от 11.01.2012г. за иззети вещи /пари/ при личен обиск и претърсване при извършеният личен обиск на л.св. Н.С. били намерени и иззети следните вещи - 1 бр. мобилен телефон „Нокиа *”, 1 бр. СИМ карта „Виваком” № * и бр. адаптер.

С протокол за доброволно предаване от 13.01.2012г. A.A. предал на П.П. - ст. разследващ полицай при РУП - Белене - 1 бр. метален варел 50 л., боядисан в зелена и жълта боя, на дъното му с бяла пластмасова капачка на винт и кран от чешма, вътре с мирис и петна от нафта и надпис върху хартиен стикер, намиращ се между капачката и крана „JOHN DEERE”...; 1 бр. зелен маркуч с дължина 180 м., Ф - 1.5 см. външно; 1 бр. зелен маркуч с дължина 1.31 м., Ф - 1.8 см. външно с мирис на нафта; 1 бр. черен маркуч с дължина 114 см., Ф - 20 мм. външно; 1 бр. бяла туба с капачка с разграфено на 8 л., като нагоре продължава надпис „FLUORINATED” с мирис на нафта; 2 бр. бели туби с капачки - бяла и жълта, разграфени до 4 л., като нагоре продължава надписи върху двете „BASF”.

Подсъдимите и защитникът им са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимите A.A., Д.С., И.Г. и Н.С. са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от тях самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите A.A., Д.С., И.Г. и Н.С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимите са съзнавали общественоопасния характер на деянието, предвиждали са неговите общественоопасни последици и са искали настъпването на тези последици. Същите са съзнавали, че отнемат от владението на собствениците движими вещи с намерение противозаконно да ги присвоят.

Подсъдимите са прекъснали владението върху вещите от страна на собствениците и са установили своя фактическа власт върху тях.

За извършване на деянието подсъдимите са постигнали съгласие предварително да извършат кражбите, като за целта са използвали технически средства – маркучи и туби.

Подсъдимите A.A. и Д.С. са извършили повече от две деяния, които осъществяват състава на престъплението кражба. Извършени са през непродължителни периоди от време, п ри една и съща обстановка и при еднородност на вината, като последващите деяния се явяват от обективна и субективна страна продължение на  предшестващите.

За подсъдимия Н.С. деянието е осъществено при условията на опасен рецидив – след като е за тежко умишлено престъпление, като наложеното наказание е лишаване от свобода от една година, което не е отложено по реда на чл. 66 от НК. С. е извършил престъплението след като е осъждан на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като деянията не са отлагани по чл. 66.   

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият A.A. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.195, ал.1, т.4, 5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Подсъдимият Д.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.195, ал.1, т.4, 5 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Подсъдимият И.Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.195, ал.1, т.4, 5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК. Подсъдимият Н.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл.195, ал.1, т.4, 5, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК.

Причина за извършване на престъплението е желание за облагодетелстване и неспазване на установения в страната правов ред.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия A.A. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието. Съдът приема, че наказанието следва да бъде определено при наличие на предпоставките на чл.54 от НК към минималния размер на наказанието лишаване от свобода, предвидено за извършеното престъпление.

Предвид изложеното съдът приема, че следва подсъдимият А. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от една година.

Подсъдимият не е осъждан, наложеното наказание лишаване от свобода е под три години, като съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и с приложение разпоредбата на чл. 66, ал.1 от НК, поради което съдът отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 години.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия Д.С. съдът взе предвид чистото му съдебно минало, признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието. Съдът съобрази и стойността на движимите вещи, както и невисоката обществена опасност на дееца. С оглед на изложеното съдът приема, че са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства и следва наказанието да бъде определено при наличие на предпоставките на чл.55, ал.1, т.1 от НК.

За извършеното от подсъдимия деяние е предвиден минимум, поради което следва да бъде приложена разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК и съдът да определи наказанието под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Предвид изложеното съдът приема, че следва подсъдимият Д.С. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца. Тъй като и по отношение на този подсъдим са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 66 от НК, съдът отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 години.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия И.Г. съдът взе предвид чистото съдебно минало, признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, доброто му процесуално поведение. Съдът съобрази и невисоката стойност на движимите вещи, както и невисоката обществена опасност на дееца. Съдът приема, че и по отношение на този подсъдим са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, поради което и следва наказанието да бъде определено при наличие на предпоставките на чл.55, ал.1, т.1 от НК.

За извършеното от подсъдимия деяние е предвиден минимум, поради което следва да бъде приложена разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК и съдът да определи наказанието под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Предвид изложеното съдът приема, че следва подсъдимият И.Г. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, като на основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 години.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия Н.С. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието. Съдът съобрази и стойността на движимите вещи, както и че са възстановени щетите. От друга страна взе предвид завишената обществена опасност на дееца предвид предишните му осъждания. При определяне на наказанието съдът съобрази, че подсъдимият С. е извършил престъплението след като е осъждан и изтърпява наказание лишаване от свобода в Затвора гр. Белене.

С оглед на изложеното съдът счита, че са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което следва наказанието да бъде определено при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК, а именно – под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Предвид изложеното съдът приема, че следва подсъдимият Н.С. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от една година, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор, или затворническо общежитие от закрит тип.

Следва да бъде приложена разпоредбата на чл.53, ал.1, б.”а” от НК, поради което съдът отнема в полза на държавата веществени доказателства: 1 бр. метален варел 50 л., боядисан в зелена и жълта боя с бяла пластмасова капачка на винт и кран от чешма на дъното му, вътре с мирис и петна от нафта, надпис върху хартиен стикер, намиращ се между капачката и крана „JOHN DEERE”; 1 бр. зелен маркуч с дължина 180 см., Ф - 1.5 см. външно; 1 бр. зелен маркуч с дължина 1.31 м., Ф - 1.8 см. външно с мирис на нафта; 1 бр. черен маркуч с дължина 114 см., Ф - 20 мм. /външно/; 1 бр. бяла туба с капачка с разграфено на 8 л., като нагоре продължава, надпис „FLUORINATED” с мирис на нафта; 2 бр. бели туби с капачки - бяла и жълта, разграфени до 4 л., като нагоре продължава, надпис върху двете „BASF”; 1 бр. мобилен телефон марка „Нокиа *” с батерия и СИМ карта на „Виваком” № * - 1 бр.; 1 бр. мобилен телефонен апарат марка „Сони Ериксон *” с ИМЕИ № * с батерия СИМ карта на „Виваком”  абон. № * - 1 бр., които се намират на съхранение в РУП – Белене.

Съдът с присъдата си е постановил вещественото доказателство: 160 л. дизелово гориво в 8 бр. пластмасови туби, от които 1 бр. синя, 1 бр. сива и 6 бр. мръсно бели след влизане в сила на присъдата да се върне на собственика МП ГД „Изпълнение на наказанията”, Затвор – Белене.

След влизане в сила на присъдата 40 л. дизелово гориво, предадено на отговорно пазене на К.И. следва да се върне на собственика Х.Х. ***;

  След влизане в сила на присъдата съдът е постановил 70 л. дизелово гориво, предадено на отговорно пазене на К.И. да се върне на собственика „Е.” ЕООД *.

При този изход на делото следва подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят солидарно на основание чл.189, ал.3 от НПК направените деловодни разноски в размер на 50,00 лв.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

             

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: