МОТИВИ по НОХД № 74/2012 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия П.П. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 03.02.2012 г. в с. Петокладенци, област Плевен управлявал МПС  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,62 на хиляда, установено  по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл. 343б ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи наказание към средния размер предвиден за този вид престъпление.

Подсъдимият се признава за виновен. Съжалява и моли съда да му наложи наказание пробация.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият П.П. ***, ЕГН **********.*** около 23.05 часа св. И.Д. и Б.Б. служители при РУП Белене извършили проверка за употреба на алкохол на подсъдимия, който управлявал МПС, с техническо средство, което отчело наличие на алкохол 1,62 на хиляда. На П. бил показан резултата от техническото средство и същия не възразил срещу неговото показание.

От изложеното е видно, че с деянието си подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпления по чл. 343б, ал.1 от НК.

          Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство, при условията и реда предвиден в НПК  доказателства.

Деянието е извършено от подсъдимия умишлено, при форма на вината евентуален умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е обществено опасните последици, като е допускал настъпването на престъпния резултат.

Деянието извършено от подсъдимия следва да се квалифицира като престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода без посочен минимум.

Съдът счита, че подсъдимият следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК.

          При определяне вида и размера на наказанието на подсъдимия, съдът съобрази ниската степен на обществена опасност на дееца, съобрази и обстоятелството, че подсъдимия е осъждан, признанието на вината, доброто процесуално поведение, липсата на настъпили вредни последици от деянието, че съжалява и се разкайва за извършеното, поради което определя наказание при условията на чл. 55 ал.1 т.2 б.б от НК, а именно пробация, като му е наложил следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година, безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на двеста часа в продължение на една година, като е определил периодичност на пробационната мярка задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично.

По изложените по-горе съображения относно степента на обществена опасност на деянието и дееца, съдът на основание чл. 343 г от НК е лишил подсъдимия от правото да управлява МПС за минималния предвиден в закона срок, а именно за срок от 1 месец, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството за управление на МПС.

По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: