Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 17.12. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на пети декември две хиляди и тринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_452_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от Б.М. ***, ЕГН **********, против НП №484/01.10.2013г. на началник РУП – Левски.

          Жалбоподателят твърди, че му е наложено наказание за несъществуващо нарушение, затова, че е спрял върху маркировка – лица с трайно увреждане, която не се виждала, или се вижда под определен ъгъл. Сочи, че на мястото, където е спрял не съществува знак Д 21 – инвалид и че по никакъв начин не се разбира, че това е място за инвалиди, нито пък съществува разпоредба в ЗДП.

          В съдебно заседание по изложените съображения моли съда да отмени наложеното му с наказателното постановление наказание.  

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

 

 

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение против жалбоподателя Б.М. затова, че на 05.09.2013г.  около 11:50ч. в гр. Левски, по ул. „Ал. Стамболийски” като водач на МПС – лек автомобил „Мазда *” с рег. № *, извършва неправилно паркиране на автомобила на място, определено за превозни средства, обслужващи хора с трайни увреждания. Констатирано е също, че при полицейската проверка водачът не е представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон.

Посочено е, че е нарушена разпоредбата на чл. 99а, ал.1 и чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

За нарушенията, констатирани с АУАН, началник на РУП гр.Левски е издал на 01.10.2013г. НП против жалбоподателя М., с което за нарушение на чл. 98, ал.2, т.4, и чл. 100, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, на основание чл. 178Д от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и на основание чл. 183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му е наложил административно наказание глоба в размер на 10 лв.

 В съдебно заседание са разпитани свидетелите Н.Н. и И.И. – и двамата служители в РУП - Левски.

От показанията на разпитаните свидетели се установява, че автомобилът, управляван от жалбоподателя е бил паркиран на място, предназначено за превозни средства, които превозват инвалиди. Според свидетелите Н. и И., на мястото, на което е бил паркиран автомобилът не е имало пътен знак „Д21”, но  не е задължително да има пътен знак. По закон нямало изискване, че трябва да има и пътен знак, и пътна маркировка. Според свидетелите това е пътна маркировка, предвидена в правилника и задължителна за водачите.

Вменената като нарушена разпоредба в наказателното постановление чл. 98, ал.2,т.4 от ЗДвП забранява паркирането на места, определени за хора с трайни увреждания.

Съответната санкцията за неизпълнение на това задължение е тази, предвидена в разпоредбата на чл. 178д от ЗДвП, която санкционира лицата, които без да имат това право, паркират на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания. В тази връзка съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, обуславящи отмяна на атакуваното наказателно постановление. Както актът за установяване на административно нарушение, така и издаденото въз основа на него наказателното постановление не съдържат елемент от фактическия състав на твърдяното административно нарушение – а именно – липсата на право за паркиране на такива места.

При извършената проверка съдът констатира, че в АУАН е посочена като нарушена разпоредбата на чл. 99а, ал.1 от ЗДвП, която обаче урежда издаването на карта за паркиране на местата, определени за превозни средства, обслужващи хора с трайни увреждания. В обжалваното наказателно постановление е вписано, че е нарушена разпоредбата на чл. 98, ал.2, т.4 от ЗДвП. Посочването на различни цифрови квалификации от ЗДвП в АУАН и НП създава неяснота относно приетото от административно наказващия орган за нарушение. По този начин се накърнява правото на защита на нарушителя, който има право да узнае какво точно нарушение е извършил. Нарушаването на правото на защита във всички случаи води до порочност на издаденото наказателно постановление, тъй като представлява съществено процесуално нарушение, което е самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление.

 На следващо място следва да бъде отбелязано, че в Наредба №4/01.07.2009г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания е указано, че местата за паркиране на автомобили на хора с увреждания се обозначават с пътен знак Д21 „Инвалид” и с пътна маркировка с международния символ за достъпност, т.е. двете предпоставки са дадени кумулативно. Ако една от тях не е налице, не може да се приеме, че мястото е определено за престой и паркиране на превозни средства, обслужващи хора с увреждания.  В случая от приетата от съда схема на разположението на всички пътни знаци Д21 на ул.”Ал. Стамболийски” в гр. Левски, както и от показанията на разпитания актосъставител, безспорно се установява, че мястото, на което е бил паркиран лекият автомобил, управляван от жалбоподателя не е било обозначено с пътен знак Д21.  

На основание изложеното наказателното постановление в тази му част следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

По отношение на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. на основание чл. 183, ал.1, т.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП, а именно – че не носи свидетелство за управление на МПС.

Съдът приема за безспорно установено, че жалбоподателят не е носел свидетелство за управление на МПС. Самият той не оспорва констатациите в тази им част. Жалбоподателят е бил наясно, че докато управлява автомобила, е бил длъжен да носи в себе си свидетелство за управление на моторно превозно средство и контролен талон, поради което следва наказателното постановление в тази му част да бъде потвърдено.  

По изложените съображения съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №484/01.10.2013г. на началник РУП – Левски, в частта, в която на Б.М. ***, ЕГН **********, на основание чл.178д от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ДВЕСТА ЛЕВА, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          ПОТВЪРЖДАВА НП № 484/ 01.10.2013г. на началник РУП – Левски в частта, в която Б.М. ***, ЕГН **********, на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ДЕСЕТ ЛЕВА, КАТО ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

                                                СЪДИЯ: