Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.12._ 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

         

Левченски районен съд в съдебно заседание на _пети декември_ две хиляди и тринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_485_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Р.К., ЕГН**********,***, против издаденото от началник РУП – Белене наказателно постановление.

          Жалбоподателят е останал недоволен от издаденото против него наказателно постановление, с което му е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв., като счита същото за неправилно и незаконосъобразно.

          Сочи, че като основание за издаване на наказателното постановление е посочено нарушаването на чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП, като счита, че е в разрез със ЗДвП, тъй като неговото свидетелство за управление на МПС е отнето по чл. 157, ал.4 от ЗДвП. Счита, че следва да бъде наказан по реда на чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДвП. Твърди, че е допусната грешка на адреса му в наказателното постановление, че адресът му е в ***.

          Моли съда да отмени като незаконосъобразно издаденото против него наказателно постановление.

          В с.з. жалбоподателят поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото против него наказателно постановление на основанията, посочени в жалбата.   

          За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Административнонаказателното производство е започнало с издаване на АУАН №623/2013г. против жалбоподателя затова, че на 15.08.2013г. около 13:45ч. в гр. Белене, ул. „Украйна” в посока паркинга на Община Белене, управлява лек автомобил „Фолксваген *” с рег. № *, собственост на ***, с БУЛСТАОТ *************, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред. Посочено е, че са нарушени разпоредбите на чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП.

За констатираните с АУАН нарушения е издадено и обжалваното наказателно постановление №623/12.09.2013г. от началник РУП - Белене,  с което на основание чл.177, ал.4, предл. 1 от ЗДВП е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лв., за нарушение на чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите П.У. и П.П.. От показанията на свидетеля У. се установява, че жалбоподателят, управлявайки автомобил е бил спрян за проверка, че при извършването та проверката водачът не е представил свидетелство за управление на МПС. Впоследствие се е установило, че свидетелството е иззето.

Свидетелят П. е свидетел при съставяне на акта.   

Показанията на свидетелите – служител в РУП - Белене са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, поради което съдът кредитира показанията им като достоверни.

Наказващият орган е санкционирал жалбоподателя с административно наказание глоба в размер на 1000 лв. на основание чл.177, ал.4 от ЗДвП. Следва да се отбележи, че административнонаказващият орган е допуснал съществено процесуално нарушение при издаване на процесното наказателно постановление. Неправилно е вписана нормата, нарушена от жалбоподателя – в случая чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП, която норма е санкционна по своя характер и регламентира вида и размера на съответното наказание. Наказващият орган следва да опише конкретното нарушение и съответно да подведе дееца под правилната санкционираща норма.  В противен случай се нарушава правото на защита на дееца да научи в какво нарушение е обвинен и за какво нарушение му се налага наказание. Това процесуално нарушение е  довело до незаконосъобразност на издадения акт и е основание за отмяната му.  

Във връзка с констатациите в АУАН и НП съдът е изискал информация от ОДМВР – Плевен, от която се установява, че свидетелството за управление на жалбоподателя е иззето на 16.07.2011г. със Заповед 730/2011г. на Началник РУП – Белене.  От изисканата от съда Заповед е видно, че по отношение на К. временно е отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността, на основание чл.171, т.1, б.”б” от ЗДвП – управление на ППС под въздействието на алкохол.

Разпоредбата на чл.177, ал.4 ЗДвП предвижда квалифициран състав при повторност на извършените нарушения, каквито твърдения не се съдържат нито в АУАН, нито в НП. Като не е привел правната квалификация на нарушението, за което на нарушителя е ангажирана административнонаказателната му отговорност в съответствие с твърдяните факти, административно наказващият орган е допуснал съществено процесуално нарушение,  довело до накърняване правото на защита на жалбоподателя – невъзможност същият да разбере за какво точно нарушение му е наложено административно наказание, за да ангажира защитата си.  

Отделно от това, „повторно” е нарушението, извършено в едногодишен срок, а в случаите по чл. 174, ал.2 от ЗДвП – в двугодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение.

Административнонаказващият орган не е представил доказателства, но видно от приетото от съда и приобщено към доказателствата по делото постановление на прокурор от РП – Левски за прекратяване на наказателно производство, се съдържат данни, че със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки с посочен номер на началник сектор ПП към ОДМВР Плевен, свидетелството за управление на жалбоподателя било иззето на основание чл. 171, т.4 от ЗДВП, поради отнемане на всички контролни точки.

На основание изложеното, съдът приема, че в случая нарушението не е осъществено при условията на повторност.

          По изложените съображения наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

На основание изложеното, съдът

 

                                                      Р Е Ш И:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №623/12.09.2013г., издадено от началник РУП - Белене, с което на Р.К., ЕГН**********,***, на основание чл.177, ал.4, предл.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

 

 СЪДИЯ: