Мотиви към Решение №2/28.01.2014г., постановено по а.н.д. №7/2014г. по описа на РС гр. Левски

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Р.А. ***, ЕГН**********, за извършено деяние по чл.354в, ал.5, вр. ал.1 от НК за това, че на неустановен ден в периода от 01.08.2013г. до 30.10.2013г. в *, в жилище, намиращо се на *** засял и отглеждал растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила с общо нето тегло 9.503 грама наркотичен коноп (марихуана), със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 5.0% на стойност 57.018лв., който наркотик представлява вещество, включено в Приложение №1 към чл. 3, ал.2 от Закон за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите – „Растения и вещества с висока степен на риск общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветиринарна медицина, като случаят е маловажен”.

За РП гр. Левски се явява прокурор Папурков. Същият счита, че са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които съдът да признае обвиняемия за виновен и да му наложи наказание глоба в размер на 1500 лв.

Обвиняемият не се явява в с. з.

Защитникът на обвиняемия адв. Х.  моли съда при постановяване на решението съдът да наложи глоба в минималния предвиден в закона срок.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият Р.А. ***, ЕГН **********.

Обвиняемият бил с постоянен адрес: ***. Жилището било собственост на родителите му, но той живеел в него.

Обвиняемият А. употребявал марихуана и решил да отглежда такава за собствена консумация. Предварително проверил в интернет какъв е начинът на отглеждане на марихуана – че след като се засади семето, трябва да им се осигури светлина на 15-20 см. Започнал да събира семената, които оставали от използваната от него марихуана. През месец август 2013г. обвиняемият засадил събраните от него 24 бр. семена в пластмасови туби и ги сложил в гардероб в жилището на ***.  Използвал кварцова лампа, която оставил включена няколко дни. След това се наложило да отиде до Слънчев бряг. Когато се завърнал в дома си, растенията били засъхнали. Обвиняемият започнал да ги полива редовно, като включил и осветлението. По този начин успял да възстанови развитието им.

На 30.12.2013г. било извършено претърсване и изземване в *, на ***, в дома, обитаван от Р.А.. Намерени били и иззети вещи, от значение за досъдебното производство. Бил изготвен и приложен фотоалбум към протокол за претърсване и изземване на наркотични вещества – 24 бр. конопени растения и 2 бр. осветителни тела от апартамент в *.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно-физико-химична експертиза е видно, че:

- Растителната маса, обект на изследване, по морфология и по наличието на канабиноиди се определя като наркотичен коноп /марихуана/.

- Нето теглото на растителната маса преди изследванията и процентното съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол, както и употребеното изследване  и оставащо количество от обектите е отразено в таблица в раздел „Изследване”.

- Нето тегло на тревната маса от обект №1, съдържаща тетрахидроканабинол е 9.503 грама. За изследване са употребени 0,100 гр. , при което остават 9.403 грама. АК е 5,0% 

- Конопът (марихуана) съдържа наркотично вещество и подлежи на контрол съгласно Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961г., изменена с Протокол от 1972г., ратифицирана от Р България и Приложение №1 към чл. 3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ДВ. бр.30/1999г./.

Съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите  /ДВ. бр.30/1999г./, конопът /марихуаната/ е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Остатъкът от обектите на изследване, съдържащи наркотично вещество тетрахидроканабинол се връща на възложителя в целофанов плик, означен с №1, надписан и запечатан със силиконов печат – „105-РДВР-Плевен”.

Стойността на 9.503 грама коноп (марихуана), видно от протокол за оценка на наркотични вещества, е 57.018лв.

С предавателно – приемателен протокол от 04.12.2013г. А.К. – ст. Разследващ полицай при РУП - * предала на служител от ОД на МВР – * – инспектор М.Л. марихуана с общо нетно тегло 9.403 грама, запечатано в полиетиленов плик, обозначен с №1.

Останалите веществени доказателства 2 бр. осветителни тела с метален рефлектор с размери: 0.47/0.33/0.15м. със стъклена лампа с надпис: GIB Lighting” и черен кабел, единият с дължина 3.82м. от осветителното тяло до трансформаторното устройство с надпис: „GIB Lighting” и кабел до щепсела 1.30м., с предавателно – приемателен протокол от 13.11.2013г. били предадени от разследващ полицай К. на Н.П. – домакин при РУП – *.

Съгласно чл.93, т.9 от НК - „маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от съответния вид”.

Съдът счита, че не е налице хипотезата на чл. 9, ал.2 от НК. Количеството и стойността на марихуаната, чистото съдебно минало на обвиняемия са обстоятелства, даващи основание за приложение на чл.93, т.9 от НК. Но законодателят е криминализирал в разпоредбата на чл. 354в, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления. Същите засягат обществени отношения, свързани със здравето на гражданите. Този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид.

При така установената фактическа обстановка и всички доказателствени материали по досъдебно производство №303/2013г. се налага извода, че с деянието си обвиняемият Р.А. е осъществил от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.354в, ал.5 във вр. с ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година и глоба до хиляда лева. От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия А. при пряк умисъл.

Обвиняемият Р.А., разпитан в това му качество се признава за виновен. Обвинението се доказва също така от събраните в хода на досъдебното производство доказателства и доказателствени средства - разпит на обвиняем, разпит на свидетел, заключението на вещото лице по назначената експертиза и други писмени доказателства.

Обвиняемият Р.А. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия А..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Р.А. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението. Съдът съобрази и стойността на наркотичното вещество, както и процентното съдържание на активно действащото вещество.

          За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година и глоба до хиляда лева. Предвид изложеното съдът приема, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, поради което осъжда обвиняемия да заплати глоба в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

При този изход на делото следва да бъдат отнети в полза на държавата веществените доказателства: марихуана с общо нето тегло 9.503 грама, от които 0.100гр. употребено количество за изследване, предадени в Централно митническо управление, Отдел „Борба с наркотика”, които след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.

Следва да бъдат отнети в полза на държавата намиращите се на съхранение  при домакин при РУП - Белене веществени доказателства: 24 бр. пластмасови туби - срязани, със земна маса в тях, които след влизане в сила на решението да бъдат унищожени. 

          Веществени доказателства: 2 бр. осветителни тела с метален рефлектор с размери:0.47/0.33/0.15м. със стъклена лампа с надпис: GIB Lighting” и черен кабел, единият с дължина 3.82м. от осветителното тяло до трансформаторното устройство с надпис: „GIB Lighting” и кабел до щепсела 1.30м., които се намират на съхранение при домакина на РУП – *, за които не е установено на кого принадлежат, да се отнемат в полза на държавата, в случай че в едногодишен срок от завършване на наказателното производство не бъдат потърсени.   

При този изход на делото следва обвиняемият да заплати на ОД на МВР – Плевен направените разноски в размер на 45.98 лв. по сметка IBAN: ***; BIC: *** – ***.

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: