МОТИВИ по НОХД № 64/2014 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия A.T. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на11.03.2014 г., в с.Аспарухово, обл.Плевен, на ул.”Васил Левски” си служил с контролни знаци – регистрационна табела № *, монтирана на управляваното от него МПС – лек автомобил, марка ВАЗ * с рама *, негова собственост, които регистрационни  табели са издадени за друго МПС – лек автомобил, марка „Опел *”, с рама №*, собственост на Р.К. – престъпление по чл.345 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен, да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание глоба в минималния предвиден в закона размер.

Подсъдимият се признава за виновен. Съжалява и изразява съгласие с предложеното от прокурора.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият A.T., ***, ЕГН **********

На 11.03.2014 г. служители на РУ „Полиция” гр. Левски при изпълнение на служебните си задължения установили, че лекия автомобил, управляван от Т. излязъл от асфалтовия път на кооперацията и тръгнал по главния пък към с. Аспарухово, без да спре на кръстовището. Автомобила бил последван. След неговото спиране, служителите на РУП Левски извършили проверка, при която установили, че поставената регистрационна табела на автомобила не е за този автомобил.

          Изложената фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, свидетелските показания и представените по делото веществени и писмени доказателства.

Деянието, извършено от подсъдимия, следва да се квалифицира като престъпление по чл. 345 от НК. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е знаел предварително, че поставената на автомобила рег. табела не е издадена за този автомобил, но въпреки това е използвал автомобила, като си е послужил с този контролен знак /регистрационна табела/, издадена за друго МПС.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или глоба  от 100 до 300 лв.

В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел 4, глава 8 от НК, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване на Т. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Съдът, съобразявайки данните по делото, както и предвид обстоятелството, че разпоредбата на чл. 345 от НК предвижда алтернативно налагане на наказание глоба от 100 до 300 лв., счита, че следва да бъде наложена минималната предвидена в чл. 78а от НК глоба, която дори и в минимален размер, значително надвишава предвидената за този вид престъпление глоба е определил наказание в минималния предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК глоба – а именно глоба от 1000 лв.

По отношение на  вещественото доказателство – 1 бр. регистрационна табела с № *, съдът е постановил след влизане на присъдата в законна сила да се върнат на ПП КАТ при ОД на МВР гр. Плевен.

По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: